Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yazarımız Esra Boğazlıyan, dün sabah helikopterle kent trafiğini izledi ve gözlemlerini yazdı: “Öylesine pamuk ipliğine bağlı ki, küçük bir kaza bile yolları alt üst edebiliyor”

        24 saat boyunca, 15 bin gönüllü muhabiri ile İstanbul'un her yerinden yol haberlerini aktaran, 104.2 frekansından yayın yapan Radyo Trafik, artık helikopterden canlı yayına başladı. Trafiğin en yoğun olduğu sabah saatlerinde havalanan Radyo Trafik ekibi, gökyüzünden kent trafiğinin nabzını tutuyor.

        Hangi yollar kapalı, hangileri açık, nerede yol çalışması var, nerede kaza olmuş, İstanbullulara an be an, canlı canlı bildiriyor. Özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün tadilatı sırasında ortaya çıkan trafik keşmekeşinde fenomene dönüşen radyo, helikopterden canlı yayın uygulamasıyla İstanbullulara nefes aldırmayı amaçlıyor ki nitekim de öyle oluyor. Sürücüler, helikopterdeki ekibin verdiği tüyolar sayesinde alternatif güzergâhlara yöneliyor, yoğunluktan kaçmanın yolunu buluyor...

        YİNE KAMYONLAR!

        Sabahları yolların halini, trafiğin nasıl birbirine girdiğini hepimiz çok iyi biliyor, her gün bu keşmekeşi sinir harbi içinde yaşıyoruz da acaba sabah sabah kent trafiği gökyüzünden nasıl görünüyor? İşte bu sorunun yanıtını bulabilmek için dün sabah saat 09.00'da, Radyo Trafik ekibiyle birlikte ben de havalandım.

        Helikopterimiz Ayazağa'dan kalktı. Ve kalkışla birlikte trafik yoğunluğunun ulaştığı noktaya tüm çarpıcılığıyla şahit olduk. An itibarıyla Ayazağa tam curcunaydı. Ana caddeler, ara sokaklar her yer tıklım tıklımdı. Ve kamyonların yarattığı kargaşa, tüm vahametiyle ortadaydı.

        KÜÇÜK KAZA BÜYÜK SORUN

        Sabahın o saatinde kamyonların yolda olmaması gerekiyordu ancak onlar daracık yollarda trafiği daha da karıştırıyordu. Maslak ve civarı da yoğunluktan nasibini almıştı. Fakat trafik az da olsa akıyordu. Yoğun noktalardan biri de Boğaziçi Köprüsü bağlantı noktalarıydı. Hani hep deriz ya, 'İstanbul trafiği pamuk ipliğine bağlı' diye... İşte bu uçuş deneyiminde bu sözün ne kadar yerinde olduğunu gördüm.

        Meğer küçük bir kaza bile koca bir güzergâhı birbirine katmaya yetiyormuş... Boğaz'ın üzerinden geçip Anadolu Yakası'nın durumuna da göz attık. Anadolu Yakası, Avrupa'ya göre nispeten daha rahattı. Sadece köprü bağlantı noktalarında lokal yoğunluk yaşanıyordu.

        Yine de dün sabah kent, şanslı günlerinden birini yaşıyordu. Bazı noktalardaki yoğunluğun haricinde öyle ciddi bir krizden söz etmek mümkün değildi. Tabii bunda bir de havalandığımız saat önemliydi ki, Radyo Trafik ekibi de bundan böyle helikopterden yapacağı canlı yayının saatini daha erken bir saate almaya karar vermiş. Artık, havadan yayının 08.30'da yapılması planlanıyor. Böylece trafikteki İstanbullulara daha büyük kolaylık sağlanacak.

        Cadde cadde alternatif

        İSTANBUL semalarındaki turumuz yaklaşık yarım saat sürdü. Ben bir yandan şehrin doyumsuz manzarasını seyredip diğer yandan da trafiğin yoğun noktalarını tespit ederken Radyo Trafik'in Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan da canlı bağlantıyla dinleyicilere yol durumunu bildiriyordu. Hangi noktaların tıkalı, nerelerin açık olduğunu dakika dakika dinleyiciye aktarıyordu. Hatta ve hatta, cadde cadde, sokak sokak alternatif güzergâh veriyordu.

        Bu arada ben de canlı bağlantıyla dinleyicilere gözlemlerimi aktarma şansı buldum ki bu da ilginç bir deneyimdi. Ben her sabah radyodan trafik operatörünü dinlerken şimdi ben yoğun noktaları İstanbullulara bildiriyordum!

        Düşünsenize, bir yerde tıkanıp kaldınız. Trafik adım adım, direksiyon başında bu kargaşanın nedenini de bilmiyorsunuz. Ancak radyodan biri, ciddi bir kaza olduğunu, trafiğin de uzun süre açılamayacakmış gibi göründüğünü söylüyor. Onun yönlendirmesiyle başka bir yola giriyorsunuz, kısa sürede de bu kâbustan kurtuluyorsunuz. Helikopterden canlı trafik yayını işte bunu sağlıyor...

        Diğer Yazılar