Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Küçük Oteller Derneği ve Ağva’yı Keşfet Sürdürülebilir Turizm ve Çevre Platformu: “Ağva’dan geçecek otoyol projesinin güzergâhı değiştirilmezse, Ağva’nın doğal ve bozulmamış eko-sistemi değişecek...”

        ŞU günlerde, kentteki yeşil alanların, ekolojik dengenin korunması için peş peşe kampanyalar düzenleniyor... Son bir haftadır bu köşede Kadıköy Moda Bostanı, Üsküdar Validebağ ve Sarıyer Gümüşdere’den yükselen ‘Yeşili koruyalım’ isyanını okudunuz. Şimdi benzer bir serzeniş de Şile Ağva’dan geliyor... Bu kez şikâyetçiler Küçük Oteller Derneği ve Ağva’yı Keşfet Sürdürülebilir Turizm ve Çevre Platformu... Ağva Otoyolu projesinin, sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin en önemli eko-turizm bölgelerinden biri olan Ağva’yı olumsuz etkileyeceğini düşünen dernek ve platform üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrıda bulunarak otoyol güzergâhının değiştirilmesini istiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Kuzey Anadolu Otoyolu Ağva Geçişi hakkında bir mektup gönderen Küçük Oteller Derneği Başkanı Ö.Faruk Boyacı, projenin revize edilmesi gerektiğini söylüyor:

        ‘GÜNEYE KAYDIRILSIN’

        “Ağva, son 15 yılda ülkenin yeni trendi küçük otel turizminin yaygınlaşmasına ve ülkemizde önemli bir sektör haline gelmesine de öncülük etmiştir. Göçe Köyü ile Kurfallı Köyü kavşakları arasında kalan ve Ağva Göksu Deresi üzerinden geçen ‘Ağva Geçişi’, Ağva’daki eko-turizmi çok olumsuz şekilde etkileyeceği için; bu hattın revize edilmesini ve Ağva’dan uzaklaştırılmasını istiyoruz.”

        Explore Ağva / Ağva’yı Keşfet Sürdürülebilir Turizm ve Çevre Platformu Üyesi Dr.Haşim Atasoy ise TIR ve kamyonların geçeceği otoyolun Ağva’nın doğal hazinesine zarar vereceğini belirtiyor: “Bozulmamış bir ekosistemde yer alan Ağva’daki Göksu ve Yeşilçay dereleri, su kaplumbağaları, porsuklar, balıkçıl kuşlar, saka kuşları ve onlarca nadir türün yaşadığı bir su yoludur. Bölge, birçok endemik bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. 6 şeritli, TIR ve kamyon ağırlıklı otoyolun, Ağva’nın tam ortasından geçmesi, tüm bu değerlere zarar verecek. Otoyolun 6-7 km güneye kaydırılması ve bu bölgelerden tünel ile geçmesi bu olumsuzlukları azaltacaktır.”

        Otoyol inşaatı, Ağva’nın 10 km. yakınında devam ediyor...

        10 dakikalık yolu 1 saatte gidiyorlar

        ÖNCEKİ gün, Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) ve İstanbul Minibüsçüler Odası’nın ortak projesiyle minibüs ıslah projesi hazırlandığını yazmıştım. Araçların teknik donanımlarından şoförlerin kılık kıyafetlerine, eğitimlerine, davranışlarına kadar pek çok alanı kapsayan iyileştirme projesinin üzerinde çalışıldığını dile getirmiştim. Minibüslerle ilgili öyle şikâyetler geliyor ki, bu projenin ne kadar elzem olduğu da ortaya çıkıyor. İşte Sultangazili okuyucularımızın anlattıkları...

        KAĞNI GİBİ...

        “İsmetpaşa, Cebeci, Mahmutbey, Ellinci Yıl Mahallesi’nden Gaziosmanpaşa ve Edirnekapı istikametinde çalışan hatlı minibüsler her köşeyi durak sanıp dakikalarca yollarda oyalanıyor. 10-15 dakikalık yolu 50-60 dakikada giden minibüs şoförleri, yolculara kaba davranmakta da sınır tanımıyor. Günün her saatinde kağnı gibi giden, tek şeride düşürülmüş yollarda arkalarında uzun kuyruklar oluşturan şoförler, ellerinden cep telefonlarını da düşürmeyip birbirlerini arayarak aralarındaki mesafeyi kontrol altında tutuyor. 5-10 kuruş para üstleri de verilmiyor. En ufak bir itirazda yolcuları bir dövmedikleri kalıyor.”

        Diğer Yazılar