Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen hafta farkında olmadan kalp kırmışım. Vallahi de billahi de çok üzüldüm.

        Dünyanın en iyi yatlarını yapan tersaneleri anlatırken, yelkenli tekne imalatçılarını yazmayıp sadece motoryatlardan söz etmiştim. Yeni Türkiye zenginlerinin yelkenli istemeyeceğini söylemiştim.

        Yeni Türkiyeli bir tanıdık “Abi çok ayıp etmişsin” dedi.

        Siyaset falan yazmadığım için Yeni Türkiye’ye karşı bir ayıbım olamazdı. Adalet ve Kalkınma Partisi’ndeki karışıklığın ve nifakın sorumlusu da ben değildim. Şaşırdım doğrusu.

        “Niye?” dedim merakla.

        “Abi kusura bakma ama biz öküz müyüz de yelkenli tekne istemeyelim. Yelkenli de alırız, motoryat da” dedi.

        Ben de hakkımda dava açılmasından korkarak kekeledim, “Yok vallahi. Denizle yeni yeni haşır neşir oluyorsunuz. Yelkenli meşakkatli iştir” dedim. “Yaz abi yaz, yelkenli de yaz” dedi telefonun diğer ucundaki. Madem öyle yazalım.

        Ama dediğim gibi yelkenli zor iştir. Yeni Türkiye’ye çok uymaz. İstediğiniz kadar büyüğünü yaptırın “Privacy” denilen durum zordur. Personel teknenin içinde koşturur durur. Personelin önemli bölümü erkeklerden oluşmak zorundadır.

        Hanımınız, kızlarınız rahat edemeyebilir.

        O nedenle yelkenli önermemiştim ama madem arzu ediyorsunuz, buyurun size bana göre en iyi yelkenli tekne imalatçıları...

        BEKLEDİĞİNİZE DEĞER

        Royal Huisman’dan o kadar güzel tekneler çıkarki, beklediğinize değer ve kavuşunca siniriniz geçer.1930’ların efsanevi J Class teknesi Endeavour’u onaran,Endeavour’un modern bir replikasını yapan, Meteorgibi hayatımda gördüğüm en güzel tekneyi imal eden,Twizzle gibi çok avangard bir tekneyle kendini aşan,Wisp’i suya indiren hep Royal Huisman olmuştur.

        ROYAL HUİSMAN

        Aynen motoryatlarda olduğu gibi, yelkenlilerde de en iyi tekneyi yapan bir Hollanda tersanesidir. Daha açık söylemek gerekirse, dünyanın en güzel yelkenli teknelerini Royal Huisman yapar.

        1884’te Huisman adıyla kurulan tersane, her türlü tekneyi yaptıktan sonra yelkenli tekneler imalatında uzmanlaşmış ve 1980’lerin başında “büyük ve lüks yelkenli” pazarına en tepeden girmiştir.

        1984’te yani kuruluşunun 100. yılında Kraliçe Beatrix tarafından “Royal” yani “Kraliyet” unvanı ile ödüllenilmiştir ve o gün bugündür Royal Huisman olarak anılır.

        Tabii Royal Huisman’da tekne yaptırmak, büyük bir cep ve en az o kadar büyük bir sabır gerektirir.

        Çünkü çok pahalıdır ve genel olarak da tekneniz başlangıç bütçesinin en az yüzde 50 fazlasına tamamlanır. Buna paralel olarak bir tekneyi zamanında teslim ettikleri görülmemiştir.

        PERİNİ NAVİ

        Muazzam yenilikçi bir mühendis olan Fabio Perini tarafından 1983’te kurulan Perini Navi, İtalyanların en iyi yelkenli üreticisidir ve dünyanın da en iyilerinden biridir. Huisman’ın aksine ve İtalyanlara yakışmayacak kadar problemsizdir. Genel olarak zamanında ve belirtilen özelliklerde tekne teslim eder. Yelken sistemleri birer mühendislik harikasıdır ve çok sorun yaratmaz. Dubois tasarımları ile aynı havada tekneler üretir ve çok yüksek standartları vardır. Pisa yakınlarındaki La Speziadaki Tersanesi’nin dışında İstanbul’da Yıldız Tersanesi Perini’ye aittir. Bir süre önce motoryat üretimine de geçti ve Picchiotti Tersanesi’ni alarak modern motoryatlar üretmeye başladı.

        BALTİC YACHTS

        1973’te kurulan Finlandiyalı üretici, çok çok popüler olmamasına karşın işi bilenlerin tercih ettiği bir tersanedir. Daha sportif tekneler üzerinde yoğunlaşmıştır. Lüks ile sporu ve dayanıklılığı bir arada sunan tersane, özellikle hafif teknelerin imalatında rakipsizdir. Abartısız bir lükse ve konfora sahiptir. Görmemiş işi değildir. Aksine hem zengin hem denizci olanlar için üretim yapar. Tekneler boyutlarına oranla pahalıdır.

        ALLOY YACHTS

        Yeni Zelanda’nın dünya yelkenli pazarınahükmetmeye başlayan iki tekne üreticisindenbiri olan Alloy Yachts 20 metrelik bir sporyelkenli olan ilk teknesini 1985’te suya indirdi.1990’ların sonunda ise yıldızı parlamaya başladı.Ünlü tasarımca Ed Dubois ile yaptığı işbirliği ilePerini’leri andıran tekneleri Perini’den daha ucuzfiyatlara yaparak pazar payı elde etti. Avrupa veAmerika pazarına uzak olduğu için, teknesininyapımına nezaret etmek isteyen müşterileri eldeedebilmek amacıyla fiyat rekabeti ile girdiğipazarda kısa sürede haklı bir şöhret elde etti.

        Öyle ki, yıllardır Perini Navi’nin Rosehearty adlı 56 metrelik bir teknesini kullanan Rupert Murdoch bile sonunda Rosehearty’yı satıp Alloy Yachts’a Vertigo isimli 59 metrelik bir yelkenli imal ettirdi. Alloy’un tek sorunu uzaklığı.

        FİTZROY YACHTS

        Yeni Zelanda’nın bir diğer büyük üreticisi Fitzroy Yachts aslında oldukça yeni bir firma. 1997’de kuruldu ve hızla büyüdü. Arada mali sorunlar yaşasa da, hâlâ en iyi imalatçılardan biri. O da Alloy gibi alüminyum teknelerde çok iyi. Salperton ile dikkat çeken Fitzroy, Zefira isimli teknesi ile “yılın en iyi yelkenli teknesi” ödülünü kazandı.

        Diğer Yazılar