Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cuma sabahı New York'tan geleceğim, hemen otomobile atlayıp, arkadaşların çocukları da dahil bir grup veledi dağa götüreceğim. Bu arada Hakan Özenen aramış ve "Fiat'tan bir arazi pikabı geldi. Bu hafta denemen için" diye buyurmuş.

        Kafam karışık. Çocukları kamyonete doldursam sığmasına sığacaklar da, onca yolu kamyonetle gitmek rahat olacak mı?

        Acaba Fiat'ın kamyoneti arazide başarılı mı? Dağ yollarında karda buzda çoluk çocuk yolda kalır mıyız, sefil olur muyuz?

        Fiat kamyonetin üzerinde kar lastiklerini görünce içim biraz rahatladı. Doluştuk kamyonete koyulduk yola. Açık konuşmak gerekirse, Fiat'ın Fullback adını verdiği kamyonetin dış görüntü itibarıyla fazla bir cazibesi olmadığını söylemem gerek. Ford'un, Toyota'nın, Nissan'ın ve hatta Navara'nın heybeti ve güçlü görüntüsüne sahip değil. Hatta dışarıdan bakınca bu pikabın arazi kabiliyetine sahip bir pikap olduğunu tahmin etmek bile çok zor. Sıradan bir ticari araç görüntüsü içerisinde. Nissan Skystar'ın iki nesil önceki mütevazı görüntüsüne sahip. Özellikle önden görünüşü oldukça sıradan. Büyük farlar güzel ama ön panjur Fiat Linea gibi görünüyor. Sis farları basit. Görüntüden çok işlevsellik düşünülmüş gibi. Yandan görünümü ise rakiplerinden çok da farklı değil. Isuzu, Nissan, VW, Mitsubishi ile hemen hiç farkı yok. Büyük jantlar ise hayli hoş. Arkadan görünümü de rakipleri ile neredeyse aynı.

        Fiat, Fullback'te şıklığa ve görünüme fazla özen göstermemiş ama aslında çok da sıradan bir pikap değil. Mesela ilk alüminyum motorlu pikap bu. 2.4 litrelik dizel motor 180 beygir gücünde ve 420 nm tork ile oldukça başarılı. Fiat Fullback'in çalıştırdığınız zaman çok da gürültülü olmayan dizel motordan kabin içine fazla bir ses gelmiyor.

        Fullback'in asfaltta bir otomobil kadar konforlu bir sürüşü var. Özellikle arkadan itişli seçenekte oldukça sakin, sessiz ve konforlu bir sürüş sunuyor. Nissan Navara'dan sonra en konforlu asfalt sürüşüne sahip. Bu durumdan ötürü uzun yolda Jeep'tense Fullback'i seçmiş olmakla doğru bir tercih yaptığımı anlıyorum. 300 kilometreye yakın yolu, hiç yormadan sorunsuzca alıyor Fullback. 190-200 km/s sürate kadar da sorunsuzca çıkabiliyor. Şerit takip sistemi 65 km/s süratin üzerinde devreye giriyor ve şeritten çıkmaya başladığınız anda sesli ve gerekirse ışıklı olarak sizi uyarıyor.

        Fullback'in ön ve arka yaklaşma açıları çok yüksek. Bu da arazi koşullarında büyük kolaylık sağlıyor. Kullandığım Fullback'in tek olumsuz yanı yükleme alanının üzerinin açık olması. Ancak ilginç olan 300 km boyunca arka tarafına su veya kar almamış. Arkaya koyduğumuz valiz ve kayak çantaları hiç ama hiç kirlenmemiş. Şaşırtıcı bir durum.

        Özetle Fullback, lüks olmayan ama işlevsellik açısından sorunsuz bir seçenek sunan bir araç. Belli ki, Fiat'ın Chrysler ile ortaklığının etkisi ile Amerikan otomotiv sanayinin ve Dodge'un arazi tecrübelerinden faydalanarak yapılmış. Keşke Dodge'un RAM'inden görünüm olarak da biraz faydalansaydı Fiat diye düşünüyor insan. Belki bundan sonraki modelde o da olur. Çünkü Fullback'in tek eksiği daha iyi bir görünüm. 11 litre civarındaki yakıt tüketimi ve 4 çeker modellerinde donanıma göre 95 bin liradan başlayıp 106 bin TL'ye kadar çıkan fiyatı gayet uygun.

        Rekabetin çok olduğu bir segmentte Fiat'ın şansı var mı? Bence var.

        Yaygın Fiat servis ve bayii ağıyla büyük kentler dışında ciddi bir pazar payına sahip olabilir.

        FULLBACK'İN İÇİNDE BİR FEVKALADELİK YOK SES SİSTEMİ TATMİNKAR

        Fullback’in içinde bir fevkaladelik ile karşılaşmıyorsunuz, vasat bir iç görüntüye sahip. Dashboard tipik bir Fiat. Ortada artık her otomobilde olan bir bilgi ve kontrol ekranı var. Kötü de değil, şahane değil. Basit, işlevsel bir ekran. Altında ise çift bölgeli klimanın kontrolleri. Dashboard’un üzerinde ise bu tip pikapların hepsinde olan eşya koyma kutusu veya alanı ne yazık ki yok. Niyeyse koymamışlar. Ses sistemi böyle bir araç için tatminkâr düzeyde. Navigasyon sistemi ise kötü. Deri döşemeli koltuklar rahat ama şık ve havalı değil. Fakat ısıtmalı. Otomatik vites kolu istenirse vitesli kullanıma da yarıyor. Fullback’in içi, Mitsubishi’nin içine benziyor. Kullanılan plastiğin kalitesi Mitsubishi’den bir tık daha iyi sadece. Ama Mitsubishi de daha geniş bir mekân sunuyor.

        ÇEKİŞ DURUMUNU GÖSTEREN GÖSTERGE İYİ DÜŞÜNÜLMÜŞ

        Fiat Fullback’in son derece sıradan bir analog gösterge tablosu var. Ortasında minik bir bilgisayar ekranı bulunuyor, onun üzerinde ise otomobilin çekiş durumunu gösteren bir ışıklı gösterge konumlandırılmış. Hangi tekerleklerde güç olduğunu ve orta diferansiyelin kilit durumunu gösteriyor. Oldukça iyi düşünülmüş ve anlaşılır bir sistem. Deri direksiyonun üzerinde bir yanda ses düzeni ve orta ekranın kimi fonksiyonlarının kumandaları, diğer yanda ise cruise kontrolün butonları bulunuyor.

        4 DEĞİŞİK ÇEKİŞ SEÇENEĞİYLE GERÇEK BİR ARAZİ ARACI

        Fullback, bir AWD değil gerçek bir arazi aracı. 4 değişik çekiş seçeneği sunan ve silindir bir butonla kumanda edilen arazi kapasitesi seçiminize göre diferansiyelleri otomatik olarak kilitliyor. Çeki seçeneği 4H’ye alınınca motor sesi hafiften değişiyor ve çekiş artıyor. Kaygan yokuşlarda kalkarken, Hill holder sisteminin avantajlarından faydalanıyorsunuz. Frenlerde ise ESC’nin gerçekten fonksiyonel olduğunu hissedebiliyorsunuz.

        Diğer Yazılar