Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyada bir SUV çılgınlığıdır gidiyor. Zannedersin millet bütün gün arazide, dağda, bayırda. Yemin ederim, toprak yol görmeden, şehir dışına çıkmadan ömrünü tamamlayıp hurdaya çıkan SUV’lar var ama niyeyse cümle âlem SUV ya da bizim deyişle arazi aracı alma peşinde. Durumu gören üreticilerin neredeyse tamamı türlü türlü SUV üretiyor. Porsche’sinden Bentley’ine, Maserati’sinden Jaugar’ına kadar bu segmente girmeyen kalmadı. Ferrari bile tam bir SUV yapmasa da FF adı altında ‘SUV’umsu bir araç üretmek zorunda kaldı. Lamborghini’nin SUV’u da yolda. Gençliğimde sık sık ava gittiğim için şehir içinde de bazen Land Rover, bazen Wagoneer, bazen de Blazer arazi aracıyla gezdiğim için “çatlak” muamelesi gördüğüm günlerden, arazi aracıyla gezmeyenin “deli” muamelesi gördüğümüz günlere geldik. İsmet Paşa rahmetlinin dediği gibi, “Bir insan ömrüne sığan değişiklikler hayret vericidir”. (Bu cümlemin ardında sübliminal mesaj arayanlara selam olsun). Hal böyle olunca VW grubunun Çekya temsilcisi Skoda’nın da bir SUV’la piyasadan pay kapma yarışına girmesi kaçınılmazdı.

        KİMSEYE FAZLA BENZEMİYOR

        Skoda, SUV segmentine “Kodiaq” adını verdiği bir araçla girdi. Kodiaq aslında bir ayı türü. Resmi adı “ursus arctos middendorffi” olan ama tarafımızca Alaska boz ayısı diye bilinen bir ayı ama ne ayı! Normal boz ayılar 180 ila 300 kilo arasında değişen ağırlıklara sahipken, Kodiaq’ların ağırlığı 600 kilogramı buluyor. Yani tam ayı. Skoda’nın Kodiaq’ı da orta boy SUV sınıfında yer almasına rağmen adına layık bir şekilde büyük boy SUV’lara yakın bir ebada sahip. Aslında Audi Q5 veya BMW X3’e rakip olması gerekirken boyutları Q7 veya X5’e daha yakın. Önden görünüşü oldukça özgün ve kimseye fazla benzemiyor.

        MOTORU HAYRANLIK UYANDIRDI

        Belki biraz BMW’nin SUV’larını andırıyor. Panjuru ve farları çok modern. Tampona gömülü sis farları ise hayli farklı. Yandan görünüm tipik bir SUV. Kodiaq’ın bende hayranlık uyandıran tarafı ise motoru oldu. 2 litrelik TDI motor gerçekten mükemmel. Dizel gürültüsü minimuma indirilmiş. Benzinli gibi çalışıyor. Tek kusuru hafif bir ıslık sesine sahip olması. Bunun dışında oldukça sessiz. Kabin içine gürültü gelmiyor. Ne motordan ne de rüzgârdan gelen bir ses yok. Kodiaq’ın viraj kabiliyeti de çok üst düzey. Yol tutuş Audi düzeyinde. Frenler iyi. Adaptive Cruise kontrol ise Mercedes S Classe ayarında. Mükemmel çalışıyor. Şerit tutma asistanı başarılı ancak benzerleri gibi zaman zaman direksiyonla yapmak istediklerinizi istem dışı zorlaştırıyor. Fren asistanı ise benim tüm otomobillerde nefret ettiğim bir unsur. Yakın takiplerde sizden önce frene davranması hoşuma gitmiyor fakat dalgınlık anlarında işe yarayacağı kesin.

        İÇİNDE TİPİK VW GÖRÜNTÜSÜ VAR

        Kodiaq’ın içine girince tipik bir VW görüntüsü. Lüks olmayan bir kalite izlenimi. Gözü rahatsız eden hiçbir şey yok. Her şey olması gerektiği gibi. Güneşliklerin plastik kaplaması dışında “Bu da olmaz” diyebileceğim tek bir unsura rastlamıyorum. Elektrikli, ısıtmalı koltuklar kumaş kaplı ancak çok şık bir kumaş. Gösterge tablosu analog dijital karışımı. Ortadaki ekran ise tipik VW... Otomobille ilgili her türlü bilgiye bu ekrandan ulaşmak mümkün. Oldukça kolay ve anlaşılır bir yazılımı var ve Türkçe. Müzik sistemi ise vasat. Kötü değil, iyi değil. Daha iyisini hak ediyor demek yeterli olur.

        TUTUMLU BİR ARAÇ

        Skoda Kodiaq’ın tutumlu bir araç olduğunu söyleyebilirim. 100 km’de ortalama tüketimi 7.1 litre gibi kabul edilebilir bir düzeyde. Dikkatli bir kullanımla bunu 6 litrelere düşürmek de mümkün. Kodiaq, Türkiye’ye mayıs ayı gibi gelecek. Benim denediğim araç, Türkiye’deki tek Kodiaq ve ilk kez benim kullandığım bir araç. Kodiaq’lar 1.4 litre benzinli, 2 litre benzinli ve 2 litre dizel motor seçenekleriyle gelecek. Fiyatları ise henüz netleşmemekle beraber 110 ila 170 bin TL arasında olacak gibi. Açık söylemek gerekirse Kodiaq bu fiyat kalite orantısıyla başta VW ve Audi olmak üzere segmentindeki tüm SUV’ları zorlar. Skoda Superb’in elde ettiği başarı benzeri bir başarı elde edip lüks segmenti bile zorlayabilir.

        8.9 SANİYEDE 100 KMS HIZA ÇIKIYOR

        188 beygirlik motorun 340 nm’lik şahane de bir torku var ve otomobili 8.9 saniyede 100 kms sürate çıkarıyor. Ama daha iyisi otomobilin tüm hız aralıklarında çok iyi bir hızlanmaya yani elastikiyete sahip olması. Asla güç kaybı yaşamıyor. Kodiaq’la benim ulaşabildiğim son sürat 215 kms oldu ve bunu rahatlıkla, zorlanmadan beceriyor.

        AUDİ VE SEAT'I ANDIRIYOR

        Arka lambaları sayesinde sıradanlıktan sıyrılıyor. Biraz Audi, biraz da Seat’ı andıran stoplar hoş görünüyor.

        Diğer Yazılar