Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Ergin Ataman iyi bir spor adamı ve iyi bir Galatasaraylı. Futbola merak sarsa, gidip 6 ay kurs görse, yanına iki de iyi antrenör alsa futbolda bile iyi bir teknik direktör olur, çünkü o bir winner. En önemli özelliği, bahane değil çözüm üreten kişiliği. Çünkü bahaneler tarihe geçmez ama başarılar geçer ve bunu biliyor.”

        G.Saray, EuroCup’ı aldı. Basket takımının bu başarısını nasıl değerlendiriyorsunuz? Kulüpte o kadar sıkıntı olmasına rağmen G.Saray’ın DNA’sında bulunan “Winner” olmak herhalde böyle bir şey... Ne dersiniz?

        - Başarının nedenini başkan Özbek söylemiş zaten. “Bu sene basketbolla çok ilgilenemedim” demiş. Taraftarlar da sosyal medyada “Başkan futbolla da ilgilenme” diyerek yanıt vermişler. Şaka bir yana bu başarıda en önemli pay elbette ki Ergin Ataman’ın. Rakiplerinin yarısı, hatta yarısından bile daha az bütçelerle yarışıyor. Bugün Fenerbahçe, Anadolu Efes ve Darüşşafaka, G.Saray’dan daha fazla yatırım yapıyorlar. F.Bahçe ve Efes’in hocaları G.Saray’ın hocasının 3-4 katı para alıyorlar. Ergin Ataman ise geçen yıl 750 bin dolar ücret alırken, bu yıl kendi kendine ücretini 500 bin dolara düşürdü. Çok iyi oyuncuları buluyor, ucuzlamış oyunculardan takım kuruyor ama o kadar iyi takım kuruyor ki, rakiplerin dengesini bozuyor ve kazanıyor. Ligde bile şampiyon olabilir. Galatasaray’ın DNA’sında dediğiniz gibi “Winner” olmak var. Bunu Serdar Ali Çelikler çok iyi anlatıyor, “Final varsa Galatasaray kazanır” diyerek ama mesele şu ki, G.Saray’ı yönetenlerde G.Saray’ın DNA’ları yok.

        RAKİPLER ÇÖZÜM ÜRETEMİYOR

        Ergin Ataman çok iyi bir coach. Siz de kendisi ile sık sık konuşuyorsunuz. Bize değerlendirir misiniz?

        - Ergin Ataman iyi bir spor adamı ve iyi bir Galatasaraylı. Futbola merak sarsa, gidip 6 ay kurs görse, yanına iki de iyi antrenör alsa futbolda bile iyi bir teknik direktör olur, çünkü o bir winner. En önemli özelliği, bahane değil çözüm üreten kişiliği. Çünkü bahaneler tarihe geçmez ama başarılar geçer ve bunu biliyor. Basketbolu çok iyi biliyor ve rakiplere göre takım kuruyor. Bakın Galatasaray’ın oyuncu profili, tüm rakipleri bozacak şekilde organize edilmiş. Eşleşmeleri çok iyi kurguluyor. Rakibin güçlü adamlarını çok iyi pasifize edecek eşleşmeler buluyor ve buna çözüm üretemiyor rakipler. Elbette güç farkı önemli ama Galatasaray kağıt üzerindeki gücünün ötesine çıkıyor. Bunun da nedeni Ataman’ın tarzı. Ve samimi de. Hiç biriniz pazar günü Beşiktaş maçı sonrası yaptığı açıklamayı okuyamadınız. “Bizim bu maçı kazanmak gibi bir niyetimiz ve arzumuz yoktu. Ama hakemler o kadar hakkımızı yedi, o kadar taraflı davrandı ki, kızdık ve maçı aldık” dedi. Az uz bir laf değil bu.

        DOSTLUKLAR ARTIK KOLAY DEĞİL

        Fenerbahçeliler, EuroCup’ı küçümsemedi ve saygı duydu. Ataman’ın ve Obradovic’in birbirleri ile ilgili açıklamaları gerçekten çok güzeldi. Olumlu bir şeyler mi yaşanıyor? Ya da basketbol ile futbolu birbirinden ayıralım mı?

        - Bence “Yanılıyorsunuz” derim. Elbette çok açıkça bir küçümseme falan olmadı ama pek çok Fenerbahçeli’nin “EuroCup’ın ne önemi var, EuroCup’ı kazanmaktansa, Final Four’da oynayıp kazanamamayı tercih ederiz” dediğini biliyorum. Yalan da değil, Final Four çok daha önemli bence de ve Ergin Ataman için de. Zaten o da “Seneye asıl ligimizde oynayacağız” dedi. Fakat sonuç olarak öyle veya böyle G.Saray önemli bir Avrupa şampiyonluğu elde etti, morale çok da ihtiyacı olan senede. Tabii Ergin’in “İnşallah F.Bahçe de Euroleague şampiyonu olur” demesi önemli. Bunu politik olarak söylemediğini çok iyi biliyorum çünkü bir süre aynı temennisini bana da söylemişti. Çünkü o, meseleye Türk basketbolunun değer kazanması olarak bakıyor. Kaldı ki Türkiye Basketbol Ligi tartışmasız Avrupa’nın en kaliteli ligi. Bunun çifte kupa ile taçlanması Türkiye’nin basketboldaki geleceğine de etki edecek. Ama çok da hayalci olmayın, buradan bir dostluk senaryosu çıkaramayız. Türkiye’nin genetiği bozuldu, dostluklar artık kolay değil.

        KARABORSACILAR ZENGİN OLMUŞTUR!

        İpekçi’de tribünlerde çok renkli görüntüler vardı ve 100 bin kişi bilet istemiş. Basketbol, izleyici olarak futbolun önüne mi geçiyor?

        - Futbolu böyle katletmeye devam edersek Türkiye’de geçer elbet ama konuyu açmanız iyi oldu, birkaç şey söylemek istiyorum. G.Saray-Strasbourg maçı için 100 bin bilet talebi olmuş. Bizim işbilmez yönetim ne yapmış? Tanıdıklarının bile talebini karşılamış herhalde. Bir de karaborsacılar zengin olmuştur. Peki, şöyle yapılsa nasıl olurdu... Diyelim ki, yüz bin kişi bilet istedi. Kulüp şöyle dese, “Vallahi sayılı bilet var. Bu biletleri gelecek yıl için kombine alacaklara vereceğiz.” Ve bu biletleri gelecek sezonun kombineleri ile satsa. Kombine dediğim 1500 TL. Bu maçın bileti ile birlikte 1700 TL. 10 bin kombineyi bu maçta satsa 5 milyon dolar gelir. Hadi 5 bin satsa 2.5 milyon dolar gelir. Al sana bütçe. Ama nerede bu yönetimde bunu düşünecek akıl!

        TARAFTAR YALAKALIĞI NEREYE KADAR!

        Trabzon’da yaşanan olayları protesto etmek için lig maçları öncesinde 2 dakikalık duruş yapıldı. Ancak Bordo-Mavili futbolcular yönetimin isteği ile sırtlarını döndüler. Bu ne demek? Dayak yiyen hakemler için yapılan protestoyu kabul etmemek hangi anlamı taşıyor?

        - Böyle başa böyle tarak! Federasyon, Trabzon’a verilecek cezayı veremeyip, Ankara’dan gelecek talimatı beklerse, futbolcuların yaptığı da normaldir. ‘Ört ki ölem’ durumu var, ne diyeyim ben hal için. Ben bu ülkeden her geçen gün biraz daha umudu kesiyorum.

        BEŞİKTAŞ’IN MAÇLARI DAHA ZOR

        Beşiktaş’ı da Fenerbahçe’yi de bu hafta izlediniz. İkisi de farklı kazandı. Ama rakiplerinin çok zayıf olduğunu da ekleyelim. Gelecek 3 haftayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

        - İşin doğrusu Beşiktaş’ın maçları daha zor. Galatasaray ile oynayacaklar. Ardından ligin sürpriz takımı, kolay kolay yenilmeyen Osmanlıspor’la ve son maçta da lig üçüncüsü Konya ile oynayacaklar. Üçü de zor maç. Fenerbahçe’nin durumu biraz daha kolay. Rakipler biraz daha az dişli. Başakşehir maçları zor geçer. Gençler maçı için bir şey diyemiyorum. İkinci yarının en iyi takımı Gençler çünkü ama Fenerbahçe çok güçlü. Sivas maçını ise kaybetmezler. Zor ve zevkli bir durum. Hele bizim gibi tribünden izleyen Galatasaraylılar için.

        FENERBAHÇE HÜCUM TAKIMIDIR

        Van Persie lig biterken açıldı. Hollandalı golcü ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

        - Güçsüz diyordum şimdi daha iyi görünüyor. Ben hep şunu söylüyorum sezon başından beri. Fenerbahçe savunma takımı olmaz, hücum takımıdır diyorum. Fenerbahçe’yi savunma oynatarak şampiyon yaparsanız taraftarı sevinir belki ama mutlu olmaz. Halbuki hücum oynatıp 2. yaparsanız üzülür ama sezonu mutlu geçirir. Fenerbahçe’nin genetiği hücum üzerinedir. Fenerbahçe’nin en iyi oyuncuları Kjaer, Alves falan oluyorsa iyi değildir. Fenerbahçe’nin en iyileri Fernandao, Van Persie, Nani, Diego, Volkan Şen olmalı. O zaman Fenerbahçe doğru yoldadır.

        HİÇBİR GALATASARAYLI YÖNETİCİ ‘BEŞİKTAŞ MAÇINA ASILMAYIN’ DEMEZ

        “Hiçbir Galatasaraylı, Fenerbahçe’nin şampiyon olmasını istemez. Ben de dahilim buna. Ama Galatasaray Futbol Takımı buna asla dahil olmaz. Hiçbir Galatasaray yöneticisi de Galatasaray takımına ‘Bu maça asılmayın’ demez, diyemez. Üstelik 5. olmak istiyorsak yenmeliyiz.”

        Şimdi herkes şunu soruyor. Galatasaray-Beşiktaş maçı ne olacak? Sizce ne olacak?

        - G.Saray kazanmak için oynayacak. İnşallah da kazanacak. Bugün G.Saray taraftarları arasında bir anket yapsanız çoğunluk “Bu maçı kazanmayalım” diyecektir. Çünkü bizim kazanmamız F.Bahçe’nin lehine ve hiçbir G.Saraylı, F.Bahçe’nin şampiyon olmasını istemez. Ben de dahilim buna. Ama G.Saray Futbol Takımı buna asla dahil olmaz. Hiçbir G.Saray yöneticisi de takımına ‘Bu maça asılmayın’ demez, diyemez. Üstelik 5. olmak istiyorsak yenmeliyiz. Yenmeliyiz ki, Beşiktaş da gidip Osmanlıspor’u yenmek için daha çok çabalasın ve biz Osmanlıspor’un üzerine çıkalım. Tabii “G.Saray yenmek için oynayacak” demek “G.Saray kesin kazanır” demek de değil. Küme düşme hattındaki takımları bile yenmekte zorlanan hatta yenemeyen bir takım, Beşiktaş’ın karşısında favori demek komik olur. Fakat G.Saray’ın şansı Beşiktaş’a tutar hep. Sezonun en golcü takımlarından ve en fazla pozisyona giren takımlarından biri G.Saray. Ama attığından fazlasını yedirten bir defansı var. Gel gör ki, aynı sorun Beşiktaş’ta da mevcut. Onlar da çok kolay gol yiyor. Yani Türkiye’nin en kötü savunmaya sahip iki takımı karşı karşıya gelecek. G.Saray’ın orta sahası iyi. Beşiktaş’ın ise hem orta sahası iyi, hem forvette Gomez ve Cenk gibi iki adamına karşılık bizim ‘Umutsuz vakamız’ Umut var. Eğlenceli bir maç olacağı kesin.

        FUTBOL ADALETİ NEYİ DOĞRU GÖRÜYORSA O OLSUN

        Bir Galatasaraylı olarak gönlünüzden ne geçiyor? Kim şampiyon olsun?

        - Ben de kendime birkaç haftadır bu soruyu soruyorum, yanıtı veremedim. Kendime bile. Normalde Beşiktaş şampiyon olsun isterim. Sonuçta bizim asıl derdimiz F.Bahçe ile. Üstelik de 4 yıldızlı tek takım olma durumumuzu en azından bir sezon daha sürdürürüz. Ama bir yandan da Beşiktaş Başkanı Fikret Orman sezon başından beri G.Saray’a hakaret edip duruyor. Duygusal olarak Fikret Orman’a da haddini bildirmek lazım diye geçiriyorum içimden G.Saraylı kimliğimle. Bir de olayın ekonomik boyutu var. F.Bahçe ile G.Saray arasında zaten ikili bir büyük rekabet var. “Şimdi oraya Beşiktaş’ı sokmaya ne gerek var?” diye düşünürüm yönetici olsam. Çünkü Beşiktaş’ın geleceği iyi duruyor. Stadını bitirmiş, genç ve çok başarılı bir takımı var. Defansa iki adam takviyesiyle üç yıl daha şampiyon olabilirler. Kafam karışık. En iyisi ‘banane’ demek. Herkes kazanmaya oynasın, futbol adaleti neyi doğru görüyorsa olsun.

        Diğer Yazılar