Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Çok şerefsiz, adi hakem gördüm ama bu düzeyde bir maçta böyle bir felakete ilk kez tanık oldum. Ve gerçekten çok üzüldüm. İşin garibi Avrupa basketbolunun başında bir Türk, Turgay Demirel var. Demirel ne iş yapar? En azından aleyhimize bir şey olmamalıydı.”

        - Euroleague’de F.Bahçe’nin kaçırdığı şampiyonluk için siz neler söyleyeceksiniz?

        Fenerbahçe basketbol takımının Final Four finallerinin en büyük haksızlığına, en büyük hakem faciasına kurban gittiğini düşünüyorum. Çok şerefsiz hakem gördüm, basketbol hakemlerinin çok adiliğine tanık oldum ama bu düzeyde bir maçta böyle bir felakete ilk kez tanık oldum. Ve gerçekten çok üzüldüm. Aziz Yıldırım için ya da yöneticiler için değil, sahadaki o çocuklar için çok üzüldüm. Çok ağır bir haksızlığa maruz kaldılar. Çünkü bana göre şampiyonluk her ne kadar kulüplere ve yönetimlere yazılsa da asıl sporcular için önemlidir. Kazanma hazzını kimse onlar kadar yaşayamaz. Ve o çocukların o hazzı, emekleri çalındı. Maçta olsam vallahi billahi kendimi tutamazdım diye düşünüyorum. Özellikle uzatma dakikalarında F.Bahçe’ye yapılan 2 faul tam tersine verildi. Rakip oyuncuların yaptığı iki steps verilmedi. Rakibin bir geri pası görülmedi. Al sana 8 sayılık hata. Hem de telafisinin mümkün olmadığı anlarda. İşin garibi Avrupa basketbolunun başında bir Türk, Turgay Demirel var. Demirel ne iş yapar? O kupanın sponsoru THY. Bunlar var diye lehimize bir şey beklemiyorum ama en azından aleyhimize bir şey olmasa iyi olurdu.

        - Obradovic bu sene de F.Bahçe’de. İki senedir üst üste F4’te. Gelecek sezon şampiyonluk gelir mi?

        Aynı şeyleri tüm takımlar yaşamış. Real Madrid de birkaç kez katıldıktan sonra şampiyon olmuş. Muhtemelen şampiyon olur ama futbol için söylediğim şey burada da geçerli. Yönetimlerin de Avrupa’da başarıyı getirecek isimlerden oluşması lazım. Tarz olarak, vizyon olarak.

        SEBEBİ NEGATİF ENERJİ

        - Şöyle bir hesap yaptık. F.Bahçe son 10 yılda son maçta bir golle üç lig şampiyonluğu, bir golle Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finali (Chelsea maçı), UEFA Kupası’nda finali (Benfica maçı) ve basketbolda son bir saniyede kupayı kaçırmış. Genelde başarı var. Ama nokta atışlarında sıkıntı var. Sizin teşhisiniz nedir?

        Lafı evelemeden gevelemeden söyleyeyim. Negatif enerji. Ben böyle enerji menerji işlerine pek takılmam ama F.Bahçe’nin başkanı ve çevresi öyle bir negatif enerji yayıyor ki, bedelini F.Bahçe böyle ödüyor. Ben yöneticilerin olumlu enerji yaymasının yönetilen kurumun başarısını sağladığını düşünürüm. Korku enerjisi bir yere kadar gider ama sonra duvara toslar. Korkuyla bir süre idare edersiniz ama sonunda gümlersiniz.

        ORMAN YILDIRIM’IN HATASINI YAPMAMALI

        - Beşiktaş şu anda geçmişte hem F.Bahçe’nin hem de G.Saray’ın yaşadığı bir durumda. Yani yükselişte. Beşiktaş yönetimsel bazda neler yapmalı?

        F.Bahçe’nin yaptığı hataları yapmamalı. Demek istediğim şu. Bugün Beşiktaş’a karşı bir sempati var genel olarak. Bu bizim mağduru sevmemizden de olabilir, Beşiktaş’ın tavrından, Şenol Hoca’dan ve özellikle Çarşı grubunun yarattığı toplumsal sempatiden de olabilir. Bunu kaybetmemesi lazım.

        Benim gençliğimde en sempatik takım F.Bahçe’ydi. Anadolu’da her maçı evinde gibi oynardı. G.Saray olarak kıskanırdık Anadolu’daki F.Bahçe sevgisini. Ama F.Bahçe’nin düşmanlaştırıcı tavrıyla bu sempati kayboldu. Özellikle Aziz Yıldırım, F.Bahçeliler’i kendi etrafında konsolide etmek için herkesi düşmanlaştırdı. Belki F.Bahçeliler konsolide oldu ama geri kalan herkes de F.Bahçe’den uzaklaştı.

        Fikret Orman da sürekli rakiplere sallamaya devam ederse, sürekli kavgacı bir görüntü verirse, sürekli ona buna laf sokuşturmayı sürdürürse Beşiktaş’ın da başına bu gelebilir. Bakın bir örnek vereyim. Ben pazar akşamı kızımı Beşiktaş’ta bir kafede, Beşiktaşlı arkadaşlarıyla beraber üzerinde Beşiktaş forması ile maç izlerken buldum. Ki futbolla hiç ilgilenmez. Benim zorumla G.Saraylı’dır ama Beşiktaş forması giyip maç izlemekte bir sakınca görmemiş belli ki. Ve ben de buna güldüm. Demek ki, ortada genel bir sempati var. Bunu kaybetmemeli.

        Diğer açılardan bakınca Fikret Orman ve ekibi kulübü iyi yönetiyorlar gibi görünüyor. Tabii bir de sinirlerine hakim olmalı. Bir başkanın kongre üyesine yumruk atması, o kişi yumruğu hak etmiş bile olsa doğru değildir. Taçlanan baş akıllanmalı.

        DİĞERLERİ ŞAMPIYONLUĞU HAK ETMEMİŞ MİYDİ?

        - Öncelikle Beşiktaş’ın şampiyonluğu hayırlı olsun. Bu şampiyonluk için neler söyleyeceksiniz?

        Ne söyleyebilirim ki, Beşiktaşlılar’a kutlu olsun, hayırlı olsun. Pek çok kişinin de söylediği gibi hak edilmiş bir şampiyonluk. Sezon başından beri en istikrarlı oynayan takımdı Beşiktaş. Futbolunu geliştiren, güzelleştiren takımdı.

        Gönüllerince kutlasınlar. Ancak Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’ın “Hak edilmiş” cümlesini kullanış biçimi, futbol barışına katkı yapacak türde değil. Orman demeye getiriyor ki, “Diğer takımların şampiyonluğuna oranla bizimki daha hak edilmiş.” Bu doğru olmadığı gibi ayıp da.

        Şu kadarını söyleyeyim, 3 Temmuz sürecinden bu yana takımların aldığı her şampiyonluk, kim alırsa alsın hak edilmiş şampiyonluklardır. Ne yani, G.Saray’ın uydurulmuş bir play-off sezonunda iki kez şampiyon olduğu hak edilmemiş bir şampiyonluk muydu?

        9 puan önde bitirdiği bir ligde bir de play off oynadı, puanları çöpe atıldı. Yine de şampiyon oldu.

        Ya da Ersun Yanal’ın başında olduğu Fenerbahçe’nin şampiyonluğu hak edilmemiş bir şampiyonluk muydu? Şike travması içindeki bir takıma, aynen bu yıl Beşiktaş’ın olduğu gibi güzel bir futbol oynatarak şampiyon yaptı F.Bahçe’yi. O da hak edilmiş bir şampiyonluktu.

        Fikret Orman ayıp ediyor ama biz yine de Beşiktaş’ı kutluyoruz. Çok zor bir dönemde, sahasız bir sezonda şampiyon oldular. Bana sorarsanız seneye de şampiyonluğun en büyük adayı Beşiktaş’tır. Üç takviye ile yine şampiyon olurlar.

        KAPIDAKİ TEHLİKE

        “F.Bahçe’de hem şampiyonluk hem de basketbolda Avrupa kupası gitti. Şimdi Aziz Yıldırım 60- 70 milyona yeni futbol takımı kurmaya kalkabilir. Üstüne yine başarısızlık gelirse çöküş başlar.”

        - F.Bahçe ligde ikinci oldu. Psikolojik olarak dağıldı. Üstüne üstlük baskette de büyük bir moral bozukluğu var. Türkiye Kupası final maçı bu havada oynanırsa G.Saray daha avantajlı olabilir mi?

        G.Saray’ı Akhisar maçında gördünüz mü? Bu takımın kime karşı bir avantajı olabilir ki! F.Bahçe yedek takımla çıksa bile favoridir bu G.Saray’ın karşısında ve bu yönetim döneminde. Ama futbolcuların aklına eser de oynamaya karar verirlerse G.Saray da kazanabilir. Ama bence F.Bahçe’yi bekleyen kupa finalinden daha büyük bir tehlike var.

        - Neymiş o tehlike?

        Anlatayım. Bakın F.Bahçe eğer Final Four’da şampiyon olsaydı çok rahatlardı. Çünkü futboldaki başarısızlığı unutturur, Beşiktaş’ın şampiyon olduğu bir günde medyadaki manşetlerde Beşiktaş’ın önüne geçer ve F.Bahçe yönetimi rahat bir nefes alırdı. Ama tersi oldu. Hem şampiyonluk gitti futbolda, hem de Avrupa kupası gitti basketbolda. Aziz Yıldırım’ın bu durumlardaki formülü belli. Geçen yıl G.Saray’a şampiyonluğu kaptırınca ne yaptı? G.Saray’ın şampiyonluğu konuşulamadan hemen başladı transferlere. Nani, Van Persie, Fernandao, Volkan, o, bu, şu derken paraları harcadı ama kendisini kurtardı. Şimdi yine aynısını yapabilir. Bu da mali yönden zaten UEFA’nın radarında olan kulübe büyük zararlar verebilir. 20 milyon dolar basketbola harcar, 60-70 milyona yeni futbol takımı kurmaya kalkar, büyük paralar verip büyük bir antrenör getirir. Buna rağmen de önümüzdeki yıl da şampiyon olamazsa Fenerbahçe çok hızlı bir çöküş sürecine girer.

        FUTBOLDA ŞAMPİYONLUĞU FENERBAHÇE VERDİ

        - Çok tartışılan bir konu var; ‘şampiyonluğu F.Bahçe mi verdi yoksa Beşiktaş mı aldı’ diye...

        Çok açık ki, F.Bahçe verdi. F.Bahçe bu kadro ve gücüyle 10 puan farkla şampiyon olmalıydı. Bunu sezon başından beri söylüyorum. Avrupa Ligi’nde final ya da en azından bir yarı final, Türkiye’de ise uzak ara şampiyonluk kazanmalıydı. Rakipleri F.Bahçe’deki yönetim zaaflarını hep çok iyi değerlendiriyor. Boşuna değil F.Bahçe’nin 20 kez lig 2.’si olması.

        Diğer Yazılar