Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Av mevsimi geldi hatta bazı kuşlar için geçiyor.

        Ağustos ayında üveyikle başladı, eylül gibi bıldırcın meraları şenlendirdi, şimdilerde artık çulluk zamanı. Kuzey Ege’de ise tahtalının güzel günleri.

        Çamurlu toprağa gagasını saplayarak beslendiği günler çulluğun. Yakında donlar başlar, toprak sertleşir çulluk da gider. Anadolu’da ise çil keklik avının en güzel günleri. Sonra yavaş yavaş ördek başlayacak. Hava ne kadar kötü ve soğuk ise ördek avı o kadar keyifli olacak. Aralık dedin mi Konya’da kaz avı günleri gelecek. Böyle diyorum ama avı bırakalı çok oldu.

        Çok küçük yaşlarda başladığım ve büyük keyifle yaptığım avdan, bir minik kuşun gözümün içine baktığı gün vazgeçmiş, bir ikisi hariç tüm silahlarımı dağıtmış biriyim.

        Yıllar var ki, ava çıkmadım. Yine de güzel bir gelenektir av. Adam gibi yapıldığı, kuralına uygun yapıldığı, centilmence yapıldığı zaman. Doğru düzgün av yapabilmenin koşulu doğru düzgün av ekipmanlarına sahip olmaktır elbette ve iyi bir av için gereken ilk şey iyi bir tüfek takımıdır. Farklı kuşların avları, farklı kalibre, farklı namlu uzunluğu ve farklı namlu ucu gerektirir.

        Ben bıldırcın avı için 20 kalibre, orta boy namlulu, açık namlu uçlu tüfeği ve 10 numara saçma ile dolu fişekleri tercih ederim.

        Ördek avında ise daha soğuk hava ve daha uzun mesafeli atışlar yapılacağı için, 12 kalibre, uzunca namlulu ve dar ağızlı bir tüfek ve 7 numara fişek daha verimli olur. Kaz için ise mümkün olduğunca uzun namlulu, çok yüksek şoklu, 12 kalibre tüfek ve 1 numara saçma gerekir. Kendinize güveniyorsanız 22 kalibre yivli tüfek bile kullanabilirsiniz ama iyi bir nişancı olmak gerekir.

        HANGİ MARKA

        Gelelim tüfek markalarına. Farklı ülkelerde çok çok iyi tüfekler imal ediliyor. Holland Holland, Westley Richards, Parker, Benelli, Winchester, İthaca, Remington, Browning, Famars, Mossberg gibi üreticilerin mükemmel tüfekleri var. Bunların yanı sıra ben Krupp ve Breda’yı da beğenirim.

        Ancak tüm bunların üzerinde bir tüfek var ki, ona tüfeklerin Rolls Royce’u ya da Bentley’i demek doğru olur. O da İngilizlerin Purdey’i.

        Purdey’in kuruluşu 1814 yılına dayanıyor. 10’lu yaşlarındaki James Purdey’in, 1798 yılında çocuk denecek yaşta Londra’da demircilerin ve silah üreticilerinin yoğun olarak bulunduğu Londra Kulesi yakınlarındaki küçük bir sanayi mahallesinde bir silah üreticisinin yanına çırak olarak işe girmesiyle başlıyor hikâye.

        8 yıla yakın süre burada çıraklık yapan James, daha sonra, 1805 yılında dönemin önemli tüfek üreticilerinden Joseph Manton’un yanında çalışmaya başlar. 3 yıl kadar Manton’da çalıştıktan sonra bir başka önemli silah üreticisi olan Forsyth’ın atölyesine geçer. Genç Purdey’in seçimleri bilinçlidir. Manton namlu çeliğini özel bir formülle hazırlayan ve bu formülü gizli tutan bir üreticidir. Forsyth ise tüfeklerin kilit mekanizmalarında buluşlarıyla ünlüdür ve en iyi mekanizmaları yapmaktadır. James burada da bir süre çalıştıktan sonra kendi imalathanesini kurmak için ayrılır. 1814 yılında Leicester Meydanı’nda ilk dükkânını ve imalathanesini kurar.

        Kısa süre içinde ünlenir.

        Manton ve Forsyth’da tanıdğı müşterilerini buraya çekmeye başlar. 1826’da Oxford Street’e taşınır. Artık İngiliz aristokrasisi, Hintli prensler ve Mısır Hidivleri müşterileri arasındadır.

        1831’de ünlü yolculuğu öncesi Charles Darwin dükkândan içeri girer ve seyahatinde kullanacağı tüm silahları Purdey’e ısmarlar. 1838 ise Purdey için dönüm noktasıdır. Kraliçe Victoria tarafından Saray’a davet edilir ve Kraliçe için bir çift çifte siparişi alır. Artık Kraliyet mührünün sahibidir ve Kral Edward’dan itibaren Kraliyet ailesi tüm silahlarını Purdey’e yaptırmaya başlar. Purdey geleneği çocuklara ve torunlara geçer. Aile işi 1882’de hâlâ bulunduğu yere, Mayfair’deki dükkâna taşınır.

        NASIL ISMARLAYACAKSINIZ?

        Purdey’e bir tüfek siparişi vermek kolay bir iş değildir.

        Önce tüfek almak için Londra’daki dükkâna gitmeniz gerek.

        Sonra size ölçü almak için bir randevu verilir.

        Bu en iyi ihtimalle iki-üç ay sonrayadır. Sonra ölçünüz alınır. Ardından malzemeyi seçersiniz. Dipçik ve el kundağı üzerine anlaşırsınız. Daha sonra eğer istiyorsanız kundak ve namlu üzerindeki işlemeler için tercihlerinizi alırlar. Sonra imalat aşamasına geçilir.

        Normal çelikten bir tüfek istiyorsanız ve üzerine işleme talebiniz yoksa 8 ay gibi bir sürede tüfeğinize kavuşursunuz. İşlemeli bir tüfek için süre biraz daha uzun olabilir. Damascus çeliğinden yapılmış bir namluya ve kundağa sahip bir tüfek arzu ediyorsanız süre biraz daha uzun olur. Siz ona en az 1 yıl deyin. Eğer Purdey müşterisi iseniz ve ölçüleriniz zaten Purdey’de mevcutsa tüfeğinize kavuşmanız en az 6, en çok 1 yıl sürer. Purdey yüzyılı aşkın bir süredir sadece tüfek değil, son derece rafine av ekipmanı ve av giysileri de satıyor.

        Bunların her biri tüfekler gibi kalite şaheseri. Peki bunun ederi ne?

        22 kalibreden başlayıp 12 kalibreye kadar uzanan tam bir tüfek takımı istiyorsanız ve eğer bunların işlemeli olması da hoşunuza gidecekse yaklaşık 1 milyon doları gözden çıkarmadan bu işi halledemezsiniz.

        2. el Purdey’lerin fiyatları da tüfeğin durumuna, geçmişine 30 bin ila 500 bin dolar arasında değişiyor.

        Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bulunan az sayıda Purdey tüfeklerden biri bir açık artırmada satıldı. Enver Paşa’ya ait bu tüfeğin 250 bin lira civarında bir fiyata alıcı bulduğunu tahmin ediyorum.

        Gerçek beyefendiler Purdey’e silah siparişi verirken, her tüfekten birer çift siparişi verirler. Bunun amacı şudur. Önünüzde kuş kalkar. Siz tüfeğinizle iki el ateş edersiniz. Sonra elinizdeki tüfeği arkanızda yürüyen “Çantacı” tabir edilen yardımcınıza verirsiniz ve aynı tüfeğin namlusunda fişekleri doldurulmuş olanı alır ve ava devam edersiniz.

        Diğer Yazılar