Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son 3-4 yıl içinde otomobillerde en büyük gelişmeyi hangi ülkenin markaları kaydetti diye soracak olursanız, yanıt hiç kuşkusuz Fransa olacaktır. Fransızların iki büyük grubu, Renault ve PSA gerek dizayn, gerek kalite, gerekse teknoloji olarak birbirleriyle müthiş bir yarış içine girerken, bunun doğal sonucu olarak Fransız otomotiv endüstrisinin toplam kalitesini de inanılmaz ölçüde yukarıya çektiler.

        Renault, Felemenk dizaynerinin öncülüğünde kendini aşarken, Peugeot ve Citroen de Renault ile atbaşı gelişmeler gösteriyor, PSA grubu yeni DS markasıyla lüks segmente giderek daha fazla göz kırpıyor. Bugün size yazacağım otomobil de Fransız otomotiv sanayiinin yeni zirvesi olabilecek nitelikte bir araç. Son dönemde kullandığım otomobiller arasında fiyat kalite orantısında Renault Talisman’la birlikte “En iyiler” kategorisinde yer almaya layık bir Fransız SUV’u. Bahsettiğim araç, Peugeot’nun yeni 3008’i ve gerçekten muazzam bir otomobil. Dış görünümü kesinlikle kusursuz. Peugeot’dan daha çok bir Lexus’u andıran modern ve akan hatlara sahip. Önden agresif ve kaliteli bir görüntüsü var. Genelde arkadan kötü görünen SUV’lara karşın 3008, şık stop lambaları ve yatık tavanın aşağı doğru inerek arkayı oluşturması ile çok şık bir arka tasarıma da sahip.

        Stop lambaları özellikle vurgulanacak kadar güzel bir görüntü veriyor. Hele gece daha da şık. Büyük ve otomobile çok yakışmış jantlar da görüntünün güzelliğini pekiştiriyor. Otomobilin içine girmek için anahtara gerek yok. 3008 anahtarsız giriş sistemi ile donatılmış. Bagaj bölümünü de ayak hareketiyle hidrolik olarak açabildiğinizi de söylemeden geçmeyeyim.

        Ve kapıyı açtığınız anda gözlerinize inanamıyorsunuz. Bu kadar iyi bir iç tasarım pek sık görülmüyor. Yüksek konumlandırılmış gösterge ekranı isteğinize göre farklı görünümler alabiliyor ve hepsi birbirinden güzel ve işlevsel. Göstergelerin konumu ve geniş ön cam yan görüş açıları bir SUV’dan çok bir monospace ferahlığı vermiş 3008’e. Ortada bilgi ve kumanda ekranı var. Renault’larınki kadar büyük değil ama yeterli büyüklükte. Kullanımı rahat. Bana göre daha da iyisi ekran üzerinden kumanda edilebilen kimi fonksiyonlar için ayrıca çok ama çok şık butonlar da koyulmuş ki, sürücü için büyük kolaylık. Deri ve bir Formula aracı direksiyonunu andıran şahane direksiyon simidi üzerinde de çeşitli kumandalar mevcut.

        Vites kolu BMW’lerde kullanılana benziyor. Ancak ne yalan söyleyeyim Peugeot’nun vites kolu şimdiye kadar gördüklerimin en iyisi ve en kullanışlısı. Vites topuzu üzerinde bir düğmeye basarak otomobili manuel sürüş moduna da alabiliyorsunuz. 3008’in içinde bu sınıfta bir otomobilde görmeye alışık olmadığınız bir lüks ve kalite var. Deri koltuklar, kapılarda ve dashboardda deri ve gri denim kumaşla şahane harmanlanmış. Plastik materyallerin kalitesi müthiş. Koltuklar da renkli dikişlerle desenlendirilmiş. Peugeot’dan daha çok grubun lüks markası DS’i andıran bir iç tasarım. Peugeot eğer bu kalite çıtasını 508’e taşırsa rakiplerin işi zor olabilir. Hatta bir 608’le Almanları zorlar. 3008’in sürüşü de süper.

        1.6 litrelik BlueHDİ dizel motor çok yeterli bir güç ve çok yeterli bir torka sahip. Hızlanma çok iyi. Son sürat olarak ben 200 kmls’yi gördüm ama daha da sermayesi var gibiydi.

        Motor sessiz, sarsıntısız. Fransızların küçük motorlardaki başarısının yeni bir örneği. Yol tutuş gayet iyi. Viraj kabiliyeti böylesine yüksek sayılabilecek bir araçtan beklenenin çok çok ötesinde. Çok iyi dönüyor diyebilirim. Ara hızlanmalar, frenler hepsi çok çok iyi.

        Direksiyon asistanı iyi ama şerit tutma asistanı denilen şey beni tüm otomobillerde çok rahatsız ediyor. Alışamadım. Adaptif ve cruise kontrol oldukça başarılı. Üst sınıf Almanları aratmıyor hatta fazlası var. Anlamadığım şu var. Bunu niye DS diye çıkarmamışlar piyasaya. DS’de bundan daha öte ne olacak ki!

        Peugeot 3008 benim son zamanlarda gördüğüm en iyi otomobil. En inanılmaz şeylerden biri ise tüm bu güzellik ve kaliteye 139.900 TL gibi bir fiyatla ulaşabiliyor olmanız. Peugeot’ya “Fiyat ne” diye sorduğumda “139.900” dediler. “Benim kullandığım aracın fiyatını soruyorum. Baz fiyatını değil” dedim. Meğer bu benim kullandığım top modelin fiyatıymış. Gerçekten “Beni al” diye bağıran bir araç.

        Tüketim değerleri ise 100 kilometrede 7 litre civarında ki bu da inanılmaz bir değer.

        Diğer Yazılar