Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Belki bana “Old school” ya da “Eski moda” kaldın diyeceksiniz ama bana göre şık bir takım elbise giyiyorsanız, içine giydiğiniz gömlek mutlaka manşetli ve kol düğmeli olmalı.

        Zaten son zamanlarda gençlerde bile sıklıkla manşetli gömlek görüyor olmak çok hoşuma gidiyor.

        Ancak manşetli gömleklerde kullanılan kol düğmelerine baktığım zaman aynı duyguyu devam ettiremiyorum.

        Çünkü ne yazık ki, pek çok kişide abartılı, zarafetten uzak, gayri şık kol düğmeleri görüyorum ve içim kalkıyor.

        DÜĞMESİ FAZLA İRİ OLMAZ

        Ben oldum olası üzeri pırlantalar ya da diğer değerli taşlarla bezenmiş, olması gerekenden büyük, gömleği aşağı çeken ya da ceketin kol ucunu geren irikıyım kol düğmelerinden hoşlanmadım.

        REKLAM

        Hatta ayıptır söylemesi, bu tarz kol düğmelerini biraz görgüsüzlük olarak gördüm.

        Elbette bazı çok iddialı tarza sahip insanlar bu tip kol düğmelerini de kendilerine yakıştırmayı becerebiliyor, ama bunlar çok çok azınlıkta.

        Şık bir kol düğmesi, fazla iri olmayan, sarı altın veya beyaz altından ya da gümüş veya iyi bir paslanmaz çelikten imal edilmiş olmalı.

        Bazen bir smokin gömleğine takılacak kol düğmesinde minik bir değerli taş olması hoş görülebilse bile bence orada bile olmamalı.

        Pekiyi kol düğmesi nereden alınır, nerede bulunur?..

        ISMARLAMA YAPTIRABİLİRSİNİZ

        Benim çocukluğumda şık kol düğmesi denince akla Bay Franguli’nin İstiklal Caddesi’ndeki dükkânı gelirdi. İsterseniz ısmarlama yaptırabilir, isterseniz Franguli’nin kendi zevkine göre yaptığı birbirinden şık kol düğmeleri arasından kendi zevkinize uygun olanını seçebilirdiniz.

        Okul yaşlarımda babamın hediye ettiği Franguli imalatı kol düğmemi hâlâ gözüm gibi saklarım, rahmetli babamın genelde aynı adreste yaptırdığı kol düğmelerini de hâlâ takarım.

        REKLAM

        Kapalıçarşı’da da bazı kuyumcular, başta Cartier olmak üzere pek çok dünyaca ünlü kuyumcunun kol düğmelerinin benzerlerini yapıp satıyorlar. Peki bana göre dünyanın en şık kol düğmelerini kimler yapıyor? Biraz da ondan bahsedeyim.

        BİR TANE ALACAKSANIZ DÜĞÜM MODELİNİ EDİNİN

        Şu anda kol düğmesi almak için en iyi adreslerden biri hiç kuşkusuz Fransızların ünlü mücevheratçısı Cartier. Cartier’deki kadar farklı modellerde ve materyallerde kol düğmesini pek az yerde bulabilirsiniz. En sadesinden en kabul edilebilir şatafatlısına kadar pek çok farklı çeşitte kol düğmesinin Cartier mağazalarında bulmak mümkün.

        Eğer sadece bir tane alacaksanız tavsiyem “Düğüm” modelinden edinmenizdir. En şık kıyafetle de, en günlük takım elbiseyle de aynı oranda uyum sağlayacaktır. Tek renk altın olanları kadar, Cartier’nin meşhur “tricolor” yani üç farklı renk altından yapılanları da hoştur. Üzerinde logo falan olmadığı için de gayet şıktır. Tavsiyem logolu modellerden uzak durmanızdır. Biraz abartılı bir şey istiyorsanız benim uzak durmayı tercih ettiğim panter kol düğmesini de alabilirsiniz. Fiyatları

        REKLAM

        1000 dolarlardan başlar 10 bin dolarlara kadar çıkabilir.

        SAAT TEMALI ŞAHANE SERİSİ VAR

        En iyi saatler sıralamasında benim ikinciliğe oturttuğum Breguet’nin de aynı Patek Philippe gibi şahane bir kol düğmesi serisi var. Ancak Patek’ten daha fazla modeli var ve bazıları biraz abartılı. Genelde saat temalı veya Breguet olduğunu gösteren bir tarzda üretilmişler. Oldukça şık olanları var. Kaliteleri de çok üst düzeyde. Fiyatları ise 4000 ila 10 bin İsviçre Frangı arasında değişiyor. Bunların yanı sıra Ellis’in, Edmonds’un, BB’nin, Baccarat’ın, hatta daha önce burada yazdığım ünlü tüfek markası Purdey’in de çok şık kol düğmeleri mevcut.

        Giyim markası Gucci’nin şık kol düğmelerini bulmak da mümkün. Keza Paul Smith’in ve Brooks Brothers’ın da. Bir başka saat üreticisi Hysek’in de müthiş kol düğmeleri var. Size tavsiyem, kol düğmesi alırken az da olsa paraya kıymanız. Eğer öyle yaparsanız büyük ihtimalle torunlarınız da sizin anınızı kollarında yaşatacaktır.

        REKLAM

        TAKIP ÇIKARMA KOLAYLIĞI SUNUYOR

        Dünyanın en iyi saatlerini yapan Patek Philippe bence dünyanın en iyi kol düğmelerinin de imalatçısıdır. Yakın zamana kadar pek abartılı kol düğmeleri yapmayan Patek, son yıllarda Rus ve Çin pazarının etkisiyle olsa gerek pırlantalı modeller de üretmeye başlasa bile hâlâ eski klasik şık modellerini yapmaya devam ediyor. Bunlar arasında en şık olanı Golden Elipse saatlerin kol düğmesi olan model. Sarı ve beyaz altın üzerine lacivert, mavi, kahverengi mineli bu kol düğmeleri takıp çıkarma kolaylığı açısından da mucizevi. Farklı mine renkleri saatler veya diğer aksesuvarlarla kombinlenmeyi sağlıyor. Bunun yanı sıra Nautilus saat modelinin kol düğmesi olan seri de son derece şık. Patek Philippe kol düğmelerinin fiyatları 3000 Euro’lardan başlıyor. Üzerinde değerli taşlar olmayanlar genelde bu civarda fiyatlara sahip.

        FİYATLARI BİRAZ DAHA MAKUL

        REKLAM

        En az Cartier kadar hatta ondan da fazla kol düğmesi seçeneğini sunan İngiliz Dunhill de çok şık kol düğmeleri üretiyor ve fiyatları biraz daha makul. Şaşırtıcı derecede farklı modelleri Dunhill’de bulmak mümkün.

        Bir İngiliz tarzı olarak fazla abartılı modeller üretmiyorlar. Cartier’de bulabileceğiniz modellerin pok çoğu Dunhill’de de var ve daha ucuz fiyatlara. Ama biraz ilginç bir şey istiyorsanız, Dunhill’in Moto-lita direksiyonlara benzeyen kol düğmesini tercih edebilirsiniz. Özellikle zaman zaman klasik otomobiller kullanmayı tercih ediyorsanız çok hoş görünecektir.

        Fiyatları birkaç yüz sterlinden başlıyor.

        Diğer Yazılar