Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2017 yılında Amerikan Merkez Bankası (FED) 3 kez faiz artırdı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) tahvil alım programının miktarını 30 milyar Euro’ya indireceğini açıkladı. Bu miktar önceleri 60 milyar Euro, bir tur daha geriye gittiğimizde ise 80 milyar Euro’ydu. İngiltere Merkez Bankası 2007’den bu yana ilk kez faiz artırımı yaptı. Böylesi bir ortamda “gelişen ülkeler (EM) piyasaları” nasıl performans göstermiş olabilir?

        Cevap: Rekor kırarak!

        Gelişen ülkeler, JP Morgan’ın derlediği resmi olmayan verilere göre geçtiğimiz yılı 192 milyar dolar yabancı fon girişiyle rekor kırarak tamamladılar. Hisse senetlerine 79 milyar dolar giriş ile 2010’dan bu yana en iyi yıl yaşandı. Asıl bomba ise bonolara girişte yaşandı. Faizlerin arttığı bu ortamda EM borçlanma araçlarına 113 milyar dolarlık yabancı akımı gözlendi. Bu bir rekor.

        Türkiye geçtiğimiz yılı yabancıların net 10.5 milyar dolar portföy girişiyle tamamladı. Sadece hisse senedi ve bonoya gelen bu yabancı portföy akımı aynı zamanda son 5 yılın da en yükseği.

        FED’in faizleri artırıp üstüne bir de bilançoyu küçülttüğü yılda Türk şirketlerin dolar cinsinden borçlanma faizleri ortalama 1 puandan fazla gevşedi. Kimi şirketlerin bono ihraçlarına, ihraç edilen miktarın 9 katı kadar talep geldi. Ortalamada, ihraçların yaklaşık 3 katı talep gördük.

        Bu yıl?

        Bu yıl için birçok uluslararası finans kurumunun tahminlerini inceledim. Bunlar arasında sadece aracı kurumlar ve yatırım bankaları yok. Ülkeler üstü kurumlar ve çokuluslu kredi kuruluşları da var. Birçok kurumun, benim de paylaştığım beklentilerini kısaca aktarmak isterim. Küresel büyümeden EM’in en büyük payı alacağını ve bunun da fon akışlarının devamını getireceğini, hatta bu ülkelere yabancı yatırımcıların daha da fazla pay ayırmalarını bekliyorlar.

        “Amerika’da enflasyon beklentileri aşarsa”, “AB’de enflasyon patlarsa” vb. gibi başlangıç cümleleri elbette analizlerimizde yer tutabilir. Önemli olan, bu gelişen ülkelerin ne yapacağı.

        FED para politikasında normalleşmeye başladı ve bu sürecek. EM ise büyümeye devam edecek. EM yatırımcıları mutlu.

        Baz senaryo bu, başkası değil.

        ***********

        BÜTÇE İÇİN BİR PUSULA GEREKİYOR

        2017 bütçe açısından iki önemli gelişmeye sahne oldu:

        - Bütçenin harcamalar kalemi arttı.

        - Bütçenin yönü konusunda rehberlikte eksik kaldık.

        Taşeron, asgari ücret desteği ve diğer destekler derken yine harcamalar kaleminde bir artış olacağını görüyoruz. Diğer yandan, gelirler tarafında henüz bu artışı dengeleyecek bir plan görmedik. Şimdi bir pusula gerekiyor ki bu denizde yatırımcılar yönlerini şaşırmasınlar.

        2018’de OVP’nin öngördüğü şekilde bütçe harcamalarında reel bir düşüş olacak mı yoksa olmayacak mı? Bunu gördükten sonra borçlanma ihtiyacı, borç çevirme rasyosu, bütçe açığı gibi tahminleri yapacağız. Bir durum güncellemesi gerekiyor.

        ***********

        YİNE MUHTEŞEM BİR KRİPTO PARA HİKÂYESİ

        Tasarımcıları tarafından “şaka parası” olarak tasarlanan ve 2 yıldır herhangi bir güncelleme yapmayan Dogecoin uçuyor. Görseli, bir Japon köpek cinsine atıf yapılarak tasarlanan, 2013’te dolaşıma giren bu sanal para birimi, yatırımcılar tarafından yeni rekorlara taşındı. Kısa zamanda onlarca katına çıkan paranın piyasa değeri 2 milyar dolar oldu. Tasarımcısı da ne olduğunu anlamadığını açıkladı. Durum bu...

        Hâlâ balon yok mu diyeceğiz?

        Diğer Yazılar