Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Küresel ticaret canlanıyor, serbest sermaye akımları eskiye nazaran artmış durumda. Uluslararası şirketler büyüyor ve devletler her yeni vergi kaynağının peşine düşüyorlar. Son yıllarda ticaretin mahiyeti ve rekabetin kuralları değişiyor. Rekabetin orman kurallarına dönmemesi için rekabet kurumları, ticaret örgütleri ve hukuk servisleri uzun mesailer yapıyorlar.

        Üretim maliyetleri yeni sanayi anlayışıyla aşağı çekilmeye çalışılıyor. Her kaynaktan bilgi toplama, onları işleme ve tüm ekonomik değeri birbirine bağlama çalışmaları sürüyor. İşte bu ortamda ayakta kalmak için yeni formül, ticaret anlaşmaları.

        ***********

        DÜNYANIN EN BÜYÜK ANLAŞMASI YAPILDI

        Avrupa Birliği ve Japonya aralık başında, temmuz ayında üzerinde anlaştıkları “serbest ticaret anlaşması”nı (STA) imzaladılar. 600 milyon kişiyi ve dünya milli hasılasının % 30’unu kapsayan bu anlaşma mevcut durumda dünyanın en kapsamlısı. Üzerinde anlaşılması 4 yıl süren bu STA, iki taraf için gümrük tarifelerinde sadeleşme ve indirim sağlayacak. Standartların belirlenmesinde, düzenlemelerde ve kamu ihalelerinde mütekabiliyet sağlayacak. Avrupa Birliği 2017’nin ilk 10 ayını dünyanın kalan ülkelerine karşı toplamda 5 milyar dolar ticaret fazlasıyla tamamlarken, Japonya bu 10 ayı 23 milyar dolar fazlayla tamamladı.

        ***********

        İNGİLTERE BREXIT SONRASI İÇİN SİNEĞİN YAĞINA DA TALİP

        AB ile kural bazlı bir kopuş gerçekleştirmek isteyen İngiltere hâlâ bir AB üyesi. Bu sebeple tek taraflı anlaşmalar yapamıyor. Mart 2019’dan önce de yapamayacak. AB ile bir çıkış stratejisine mutabık kalmaları halinde ise “bağımsız anlaşma yapabilme özgürlüğü” elde etmeyi umuyorlar. AB’den boşanmanın terimsel karşılığı olan “Brexit” sonrasında tüm küresel anlaşmalara talipler bu sebeple.

        Obama döneminde büyük mesafe kat edilen ancak Trump’ın başkanlığının ilk ayında kaldırıp attığı TPP’ye (Pasifik Ötesi Ortaklık) göz dikti İngiltere. Böylece içinde Japonya, Avustralya, Meksika gibi ülkelerin olduğu grupla daha özgür tarifelerle ticaret yapmak ve dünyanın kalanına karşı rekabet üstünlüğü kazanmak istiyor. İngiltere’nin TPP içindeki ülkelere ihracatı tüm ihracat paletinin sadece % 8’ine denk geliyor. Sineğin yağı deyişim bundan. Diğer yandan, bu kadar küçük bir pay için bile bu denli önceden plan yapılmasını da atlamayalım. Her % 1 kıymetli artık. Eskisinden daha çok...

        ***********

        BİZİM GÜMRÜK BİRLİĞİ MESELESİ

        AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çalışmalarını hızlandırmak için çalışıyoruz ancak güncel ilişki durumumuz nedeniyle AB içinde bazı ülkeler buna blokaj koyuyor. İçinde bulunduğumuz gümrük anlaşması, yapısı gereği, milli hasılamızın sadece % 20’sini temsil ediyor. Bu yeterli değil.

        63 Ankara Anlaşması ve 73 Karma Protokol’e dayanarak başlatılan Ortaklık Konseyi Kararı ile 31 Aralık 95’te yürürlüğe giren Gümrük Birliği, AB ve Türkiye arasındaki sanayi mallarının ve işlenmiş tarım ürünlerinin serbest dolaşımı esasına dayanıyor. Ekonomimizin % 70’i hizmetten mürekkep oysa ki. Bu sebeple güncellenmesi ve genişlemesi gerekiyor.

        Kamu alımlarına ve ihalelere uluslararası bir standart gelmesi için de, hizmet sektörü için de bu güncelleme oldukça kritik. Avrupa ile müzakerenin 4 yıl aldığı düşünülürse, ne kadar çabuk o kadar iyi. Ekonomi yönetimi aralıktaki Brüksel toplantılarından umutlu ayrılmışlar, dileyelim bahar aylarında olumlu bir haber akışı olsun.

        Diğer Yazılar