Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Trump, May, Modi, derken sıra Türkiye’ye zor geldi. Bu yıl Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na Başbakan Yardımcısı Şimşek’in yanına Ekonomi Bakanı Zeybekci de eklendi ve temsil bir kademe arttı. Birçok görüşme yaptıklarını bizzat kendilerinden dinledim. Afrin’in çok daha az, büyüme potansiyelinin, mali disiplinin ve ekonomi politikalarının çok daha fazla sorulduğu toplantılar yaptıklarını aktardılar. Türkiye’nin durumunu aktarıp yatırım çekmeye çalıştılar.

        Benim ‘Türkiye’nin yeri’ kıstasım ise Türklerin toplanma noktası olan Rixos. Şimşek ve Zeybekci’nin katılımcı sorularını yanıtladıkları akşam yemeğine bu yıl 100’e yakın yerli ve yabancı ilgi gösterdi. İlkokulda çocuklara klasik müzik eğitimi verilip verilmediğinden, KGF’nin geleceğine kadar geniş bir paletten sorular geldi. Hepsi cevaplandı, yol haritası anlatıldı.

        Büyümenin 2017’de tahminen %7 civarına yanaşacağı ve 2018 beklentilerinin olumlu olması sebebiyle ‘inanmaz zihinler’ bir adım geride durdular. Moralli olanlar daha coşkuluydu ancak.

        İş ortamı için faizlerin yüksek olduğu şikâyetlerini dinledim ve ilk fırsatta OHAL’in bitmesi için iş dünyasının talepkâr olduğunu gördüm. Türk iş insanlarının yurtdışı yatırımlarının arttığına, bunun da küresel bir network için fırsat sunduğuna bir kez daha şahit olduk. Dünyaya açılmanın bir yolu ihracat yapmaksa diğer ve onu tamamlayan yolu ise bizzat orada bulunmak. Karşılıklı olarak küreselleşmek için çözüm bu. Aksi, küreselleştirmeye gidiyor.

        ************

        İHRACATÇI KURA ŞAŞIRMASIN, FAZLASINA HAZIRLANSIN

        Küresel ekonomi tam gaz yoluna devam ediyor. Çin bile, üstelik bile isteye ekonomik yavaşlama mühendisliği yapmasına rağmen, milli hasılasının hızlandığına şahit oluyor. İhracat performansı iyi gidiyor. AB, yıllar sonra beklentileri aşıyor. ABD büyümesi olgunluk çağına erişti derken vergi indirimleri ile gençlik aşısı yapıyor.

        Herkesin büyüdüğü bu ortam dolar dışındaki varlıklara daha olumlu yansıyor. Geçtiğimiz yıl ‘ABD faizleri artıracak: Doların intikamı’ adlı filmin sürekli ön gösterimini yapanlar bu yıl da devam filmini çekmek istiyorlar ancak sinemada yine başka bir film oynuyor.

        Euro / dolar 2017’de %15 yükselirken, Euro bu yıl da % 3 primli. Dolar karşısında değer kaybeden para birimi yok denecek kadar az. Neden? Çünkü küresel büyümeden sermaye akımları ve ticari kazançları ile kazanacak olanlar diğerleri. Neden? Çünkü faizler her yerde yükseliyor aslında. Ve son olarak neden? Çünkü ABD’nin büyüme döngüsü olgunluğa ulaştı. Diğer başat bölgeler ve ülkelerde ise bahar henüz yeni geliyor.

        Güçlü Euro, güçlü pound seviyeden bağımsız olarak şu an gösterimde olan tek film. ABD enflasyonu ısırıncaya kadar durum bu. Yani karıncalar balıkları yiyecek.

        Sular yükselip balıklar karıncaları yer mi? Henüz orada değiliz.

        ************

        KRİPTO PARALAR İÇİN SAĞLAM BİR TEST GELİYOR

        Birçok akademi üyesi ile konuştum, ekonomistlerle temas ettim ve siyasetçilerin açıklamalarını dinledim. Ödeme sistemlerindeki gelişmeler, finansın daha ucuz ve kapsayıcı olması gerekliliği herkesin ortak kanaati. Diğer yandan, kripto paraların anonim hesaplarla oynak ve pahalı bir platoda sürüklenmesi herkesi rahatsız ediyor.

        Mart ayında yapılacak G20’de birçok ülkenin isteği ile bir çözüm yolu bulunmaya çalışılacak. Asya regülasyonları ile yarıya yakın eriyen Bitcoin ve daha da sert çöken birçok kripto para için muhakkak takip edilmesi gereken bir gündem.

        Diğer Yazılar