Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD 60 milyar dolar büyüklüğünde ticari ürüne vergi salarak Çin’e karşı ticaret açığını küçültmeyi deniyor. Çin daha küçük ölçeklerde cevap veriyor ve medya kanalıyla “Fazlasına hazırım” mesajı iletiyor. İş alüminyum ve çelik tarifeleriyle başlamıştı. Şimdi buralara vardı. Tam bir kaos.

        Sistematize etmeye çalışalım. Birçok ülkenin birçok mal için, diğerlerinin vaziyetine göre farklı kararlar alarak yollarına devam etmeleri bekleniyorsa buna kaos diyelim. Kendi içinde bir sistematiği olan ve kuralları olan sistemin çıktılarını önden belirlemek imkânsız. Bilim felsefesi bize böyle söylüyor. Kaos doğrusal değildir, tahmin edilemezdir. Hava durumu gibi. Mevsim kışsa soğuk olacağını bilirsiniz ama 20 gün sonra kar mı yağar yoksa güneş mi açar bilinmez.

        1860’lara dönelim. Amerika’da köleci Güney ve kapitalist Kuzey iç savaştalar. Kuzey aşağıya inip limanları kuşatıyor. Pamuk deposu Güney’in Rusya ve İngiltere’ye ihracatı sıfıra yaklaşır. Dönemin en favori sektörü tekstildir. Girdi olmadan mamul olmayacağı için yeni hammadde pazarları gerekir. İş, Rusya’nın Asya, İngiltere’nin ise Hint işgallerine kadar varır. Pamuk oralarda bulunur çünkü. En başta hedeflenen bu muydu?

        Kısaca, ticaret savaşları bir kaosa dönmüşse sonuçlarını kimse kestiremez. Piyasalar içinse bu veridir. Hisse senetleri değer kaybeder ancak başlarda bir trend yapmazlar, keza kimse emin değildir. Adı tam konmadığı için iyimserler değerlemelere bakarlar, birileri teknik analiz yapar vs. Volatilite artar ve korunmak pahalı hale gelir. Gelişmiş ülke tahvilleri ilgi görür. Gelişen ülkeler zarar görürler ancak aralarında ayrışanlar olur.

        ***********

        KUR DEĞER KAYBEDİYOR ÇÜNKÜ...

        Milletçe harcamak ve yatırım yapmak istiyoruz ancak bunların hepsine yetecek tasarrufumuz yok. Bu yüzden dünyanın kalanının refahından ödünç alıyoruz. Bunu yaparken enflasyonumuz yüksek ve ödünç alma iştahımız çok açık olunca kura baskı oluyor.

        ***********

        MOODY’S POLİTİK KARAR VERMİYOR

        Moody’s, Güney Afrika’nın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyede tuttu ve görünümünü negatiften durağana revize etti! Türkçesi, kısa vadede not inme baskısı kalmadı.

        Merkez bankasına göre kuraklık çok önemli bir sorun, ekonomiyi yavaşlatabilir. Üstelik aynı merkez bankası kamulaştırılıp bağımsızlığını kaybetme korkusu yaşıyor. Yeni Başkan Ramaphosa henüz elle tutulur bir ekonomik plan açıklamadı. Bedelsiz toprak reformuyla kamulaştırmalar yolda. Büyüme çakıldı, vergiler % 5’e yaklaşan bütçe açığını indirmek için artırılacak. Kamu borcu Türkiye’nin 2 katı. Cari açık % 3 seviyesinde. İşsizlik % 27’ye yakın ve genç işsizliği % 51. Elle tutulur tek yer % 4’teki düşük enflasyon.

        Ülkenin notunun korunmasını kısmen anlıyorum. Yeni hükümetin programına kredi açılıyor. Peki görünümün durağana revize edilmesine ve bu kredinin Türkiye’ye göre 2 kademe yukarıda olmasına nasıl bakacağız?

        Diğer Yazılar