Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk Lirası yarım Euro ve yarım Dolar sepetine karşı yıl başından bu yana % 10’a varacak kadar değer yitirdi. Üstelik gelişen piyasa kurları aynı ölçülerle neredeyse yerlerinde sayarken. Sorunları ve buraya gelişin arka planını sıklıkla tartıştık. Bu yüzden artık sorunları değil çözümü konuşma zamanı. Unutmayalım, Türkiye enflasyonu 70’ten 4’e ve faizi 25’ten 5’e çekebilmeyi başardı. Memleketin faiz ve enflasyon düzeni olumlu yönde evrildi. Bu çok önemli bir kazanım. Şimdi bunu korumak zamanı.

        Piyasalar böyle zamanlarda hem aksiyon hem yönlendirme arar. Mali alanı iyi analiz edip yapılabileceklerin listesini çıkarmalı. Ardından para politikası ile verilecek tepki masaya yatırılmalı. Sonra bunların iletişimi yapılmalı. Ardından aksiyon. Yani yabancıların dediği gibi “deliver” fazı gelmeli. Söz verdiğini uygula. Bu açıklamalar ve aksiyonların gündem olması, ülkede enflasyona karşı topyekûn bir mücadele başladığı algısı... Sonra ifa edilmesi. Algı ve gerçeğin arasının doldurulması. Son olarak da yakın geleceğe dair ayağı yere basan bir rehberlik.

        Sonra faizlerin düştüğünü de milli paramızın yüzde % 10 değer kazandığını da görebiliriz. Bir plan dahilinde, eşgüdümlü olarak. Anlatarak, uygulayarak ve yol göstererek. Daha önce yapıldı, yine yapılabilir.

        ***********

        SAVAŞLAR VE PİYASALAR İÇİN DEVAM YOLLARI

        ABD, Fransa ve İngiltere triosu, Suriye’de rejim güçlerine ait bazı noktaları vurdu. Bu cepheden gelen açıklamaya göre operasyon kimyasal kapasiteyi yok etmek için yapıldı. Her şey birkaç saat içinde oldu ve bitti.

        Böylesi zamanlar piyasa zamanlaması, makro ekonomik tahmin ya da strateji oluşturma gibi faaliyetler için her zaman en kötüsüdür. Her şeyden önce meselenin insani tarafından ötürü. Bu başlı başına yakıcıdır. Teknik zorluk ise toz bulutu içinde bir sonraki durağı tarif etmektir. Ardından yolun kalanını.

        Piyasalar açısından ilk takip edilen şey ABD ile Rusya’nın fiziken karşı karşıya gelip gelmeyeceğidir. Hafta sonu, bu yaşanmadığına göre ilk kutucuğun içine “tik” atıldı. İkinci bakılacak şey belirsizlik olup olmamasıdır. Operasyonun sınırlı ve rejimin kimyasal kapasitesine karşı yapılmış olduğu yönündeki açıklama da bu soruya yanıt niteliğinde.

        Bunların ardından, eldeki veri setinden piyasanın olumlu sonuç çıkaracağını söylemek gerekir. Yaptırımlar, baskı, diplomat krizi ve en son savaş riski derken Rus Rublesi 2 haftada % 13 değer yitirmişti. Şimdi yaraları sarma zamanı. Elbette kolay olmayacak. ABD yaptırımlar açıklayacak, bunlar da sindirilecek vs...

        Altının faizi olmadığı, saklamasının zor olduğu ve yastık altında değil de sistemde olması gerekliliği herkesin malumu. Hal böyle iken Hazine’nin altına dayalı tahvilleri gayet yerinde bir çözüm değil mi? Öyle!

        Diğer Yazılar