Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şu hayatta üzüldüğüm şeylerden biridir tefrika roman okuyamamış olmak. Ben küçükken gazetelerde bu tarz romanlar yayınlanırdı ama Kemal Tahir, Orhan Kemal gibi büyük yazarların romanlarının gazetelerde tefrika edildiği o altın çağa yetişememiştim işte

        Tefrika romanın mucidinin “Büyük Umutlar”,“David Copperfield” gibi romanlarını aylık, bazen de haftalık tefrikalar halinde yayınlayan Charles Dickens olduğunu biliyor muyudunuz? O dönem için devrimci bir metottu. Bir kere parça parça satın aldıkları için okurun cebini yormuyordu. Ayrıca Dickens her bölümü okurun cevabını delice merak edeceği bir soruyla bitirdiğinden heyecan hep ayakta kalıyor, herkes “Bir sonraki ay ne olacak?” duygusuyla bekliyordu.

        Hatta Stephen King şöyle bir olay anlatır: “Forsythe Saga” adlı epik roman, Dickens’tan ilhamla aylık tefrikalar halinde yayınlanmış. O süreçte ölüm döşeğindeki çok yaşlı bir kadın, her ay fasikül yolu gözleyerek hayatta kalmış, son fasikülü okuyup bitirdikten bir gün sonra da ölmüş.

        İLETİŞİM’DEN TAKVİM: TEFRİKA HİKÂYELERE DÖNÜŞ

        Üzüldüğüm bir şey de Saatli Maarif Takvimi alışkanlığımızı kaybetmiş olmamız. Hani şu duvara asıp her gün yaprak yaprak kopardığımız, bu arada da o gün için yazılanları okuduğumuz takvimlerden bahsediyorum.

        İmdadıma İletişim Yayınları yetişiyor. “2015 Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi”nin yapraklarını çevirdikçe edebiyat tarihinden bilgiler, kitaplardan alıntılar, 15 farklı çizerden karikatür ve illüstrasyonlar düşüyor önümüze. Editörlüğünü Levent Cantek’in yaptığı takvime, Ayfer Tunç, Barış Bıçakçı, Behçet Çelik, Hasan Ali Toptaş, Hatice Meryem, Sezgin Kaymaz, Sinan Sülün, Şule Gürbüz, Tanıl Bora, Ümit Kıvanç gibi 50 küsur yazar katkıda bulunmuş. Bazıları kitaplarından alıntılarla, bazılarıysa daha önce hiç yayınlanmamış ve gün gün tefrika edilecek “taze” hikâyeleriyle... Bütün gün edebiyatla meşgul olmak için bence ideal...

        METİS’TEN AJANDA: BENİ SİZ DELİRTTİNİZ!

        Artık klasikleşen Metis Ajandası’nda 2015 teması, “Beni Siz Delirttiniz!”. Susan Sontag’dan Murathan Mungan’a birçok önemli yazardan alıntılarla zenginleşen ajandayı Müge Gürsoy Sökmen, Eylem Can, Özde Duygu Gürkan hazırlamış. Şöyle diyorlar yazdıkları önsözde:

        “Şu dünyaya baktığımızda pek akıllı işi görünmüyor. İzan, vicdan sahibi kalıp da işin içinden nasıl çıkılır kestirmek kolay değil. Nutuklar ahkâma karışırken, çığlıklar korkunç bir sessizlik gürültüsüyle boğulurken, saray soytarıları külahlarının çıngıraklarını şıngırdata şıngırdata ona buna çemkirirken aklımız sınırlarına dayanıp ‘koyver beni’ diye yalvarıyor. ‘Aman yapma’ diyoruz. ‘Delilik öyle hülyalara dalabileceğin bir yeryüzü cenneti değildir, acılara duçar olursun, kurumların eline düşer sürünürsün. Nimet mi lanet mi şaşırsak da aklımızı koruyalım yine de, gün gelir lazım olur!’ O halde gelin biraz ahvalimize bakalım, aklını yitirenlerin başına gelenlere, delilik gömleğini kâh iyilik kâh kötülük için kendisi giyenlere ya da zorla giydirilenlere, değişen delilik anlayışlarına, düzenin delilik kurumuyla korunmasına... Bir tutam mizah, hunilerimiz elde, buyrun hayırlara vesile olmasını dilediğimiz bir yola, yeni yıla...”

        Diğer Yazılar