Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Genelkurmay Askeri Savcılığı Taraf Gazetesi’nde yayınlanan belge üzerindeki incelemesini tamamladı ve kararını açıkladı: “Kovuşturmaya yer yok, belge TSK’ya ait değil” Kararın gerekçesi; bilirkişi incelemeleri sonucunda askeri mahalde işlenmiş bir suç unsuru ve yeterli delil bulunamadığı şeklinde.. Fotokopi belge üzerinde sağlıklı inceleme yapılamadığına da vurgu yapan askeri savcılık, gözlerin çevrildiği sivil savcılığa 4 kritik suç duyurusunda bulundu: Bu belge, hangi amaçla, kim veya kimler tarafından hazırlanmıştır? Bu belgeyi üretenlerin amaçları nedir? Bu belge ile TSK bir şekilde hedef alınmış mıdır? Bu belge, Taraf Gazetesi muhabirine nasıl ulaştırılmış ve yayınlanmıştır?

        Sivil savcılığın ne karar vereceği merakla beklenirken, askeri savcılığın açıklaması farklı eleştiri ve değerlendirmelere yol açtı. Konuya ilişkin siyasi değerlendirmeleri bir tarafa bırakıp, hukukçulara sorduk: “Belge TSK’ya ait değil” diyen askeri savcılığın açıklaması tatmin edici mi?

        gulinyildirimkaya@haberturk.com

        ASKERİ YARGITAY ONURSAL ÜYESİ ALİ FAHİR KAYACAN

        BAKAN EMREDERSE ASKERİ SAVCI DAVA AÇMAK ZORUNDA

        Spot: Milli Savunma Bakanı’nın 353 sayılı askeri mahkemeler yargılama usül yasasına göre askeri savcıya ‘devam et’ emri verme hakkı vardır. Böyle bir durumda askeri savcının takdir hakkı da yoktur, dava açmak zorundadır.

        Askeri savcılığın kararı iki boyutlu. Kovuşturmaya yeterli delil elde edemediğini söylüyor, imza konusunda ise fotokopi bir belgeye dayanarak hiçbir yer ‘eli ürünü’ raporu veremez, ancak benziyor denebilir.

        Askeri savcılığın kararından memnun değilsek, diyelim ki delil yeterli diye düşünüyoruz yahut incelemeyi yetersiz bulduk, o zaman bunun yasal çözümü var. Tatmin olduk, olmadık diye tartışmak yersiz çünkü tatmin olmaması durumunda Milli Savunma Bakanı’nın 353 sayılı askeri mahkemeler yargılama usül yasasının 111’nci maddesine göre askeri savcıya ‘devam et’ emri verme hakkı vardır. Soruşturma aç diyebilir ve hatta soruşturmanın hangi yönde devam etmesi gerektiğini de söyleyebilir. Konuşup eleştirenler askeri mevzuattan uzak oldukları için bilmiyorlar. Milli Savunma Bakanı’nın emretmesi durumunda askeri savcının takdir hakkı da yoktur, dava açmak zorundadır. Ayrıca burada suç duyurusunda bulunmuş bir parti de var. Böyle bir emir gelmesi durumunda suç duyurusunda bulunan kuruluşların da askeri mahkemedeki kamu davasına katılma hakları vardır. Yani nasıl tatmin olmak istiyorlarsa o şekilde emir verme hakları vardır.

        Diğer Yazılar