Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın G.Saray Kaptanı Arda Turan’a “ulan” demesi tartışılıyor. Bir işkembecinin açılışında F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın G.Saray Kaptanı Arda Turan’ı ‘ulan’ kelimesini kullanarak selamlaması Sarı-Kırmızılı camiayı kızdırdı. Genç futbolcunun kaptanlığı dahi tartışılır hale geldi. Açılışa davetli olan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Cimbom’un kaptanını görünce “Ulan Arda sen de mi buradasın?” sözleriyle hatırını sordu, Arda da gülerek “Başkanım açılış var. Ben artık bıraktım futbolu” ifadeleriyle Yıldırım’a cevap verince deyim yerindeyse kıyamet koptu. G.Saray Kaptanı’na “Ulan” diye hitap edilmesini ağır bulan taraftarlar Arda Turan’a büyük tepki gösterdi, TV programlarında, bu lafın altında kaldığı için eleştiri yağmuruna tutuldu.

        Galatasaray Kulubü Başkanı Adnan Polat ise Arda’nın restoran açılışına izinsiz gittiğini belirterek, “Gitme dedik, gitti. Yanlış yaptı... Arda disiplin suçu işlemiştir. Bu durumda cezası neyse uygulayacağız” dedi ve yönetim tarafından Arda’ya 20 bin TL para cezası kesildi. Polat “ulan”lı diyalogla ilgili ise “Ben Aziz Bey’in Arda’ya kasıtlı olarak öyle bir ifadede bulunduğuna inanmıyorum. Ortada kötü niyet yok” yorumunu yaparken, olayın diğer kahramanı Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım da kendini savundu: “O lafı sevgi anlamında kullandım. Hakaret yok. İncitici de değil. Saatlerce program yapan ve bir saatini bu konuya ayıran TV programlarının bu kadar boş olduğunu hiç zannetmiyordum. Sırf benimle mahkemelik oldukları için kin kusanlar var. Böyle söz halk arasında devamlı kullanılır. Tüm samimiyetimle sevgi belirtisi olarak hitap ettim.”

        Sevgi belirtisi mi samimiyet mi, gereksiz yere mi büyütüldü yoksa olay zaten başlı başına büyük mü?

        İşte farklı isimlerden farklı görüşler.

        ‘Samimiyet göstermiş ‘Ulan’ demiş, bunda büyütecek ne var?’

        Eski Futbolcu / HT Spor Yazarı SERGEN YALÇIN:

        “Bu diyalog ne Arda’nın Arda’lığından ne de Aziz Yıldırım’ın Aziz Yıldırım’lığından bir şey götürür. Hiçbir şey olmaz. Millet tartışacak iş arıyor”

        “Ulan Arda sen de mi buradasın?” gibi bir cümlenin, bir haftadır Türkiye’nin gündemine oturması çok komik. Bir kulüp başkanı bir futbolcuya samimiyet gösterip böyle bir cümle kullanmış olabilir. İnsanlar neyin peşinde anlamadım. Ne yapmaya çalışılıyor? Arda Galatasaray taraftarına kötü mü gösterilmeye çalışılıyor, maçlarda çocuğun aleyhine bağırsınlar diye mi uğraşılıyor? Bunu büyütmeye ne gerek var? Vay efendim nasıl bir kaptana “Ulan” dermiş. Bunlarla vakit geçirmeyelim, Türk futbolunun çok ciddi sorunları var. Bu diyalog ne Arda’nın Arda’lığından ne de Aziz Yıldırım’ın Aziz Yıldırım’lığından bir şey götürür. Hiçbir şey olmaz. Millet tartışacak iş arıyor. Ayrıca açılışa gittiği için 20 bin TL para cezası kesilmesi de çok komik. Kulüp futbolcusuna böyle bir yasak koyamaz. Futbolcu kulüpten izin alarak mı gidecek işkembeciye? Bu ceza, Galatasaray yönetiminin “ulan” tepkilerinin altında kalmamak için futbolcusuna verdiği bir cezadır. Çok komik ve çok yazık.

        Radikal Gazetesi Spor Yazarı BANU K. YELKOVAN:

        ‘Arda cevaben ‘Evet lan Aziz, dünya küçük’ deseydi daha mı iyi olacaktı?’

        Aziz Yıldırım bir “çorbacı açılışı”nda karşılaştığı Arda’ya, “Ulan Arda, sen de mi buradasın?” demiş. Vay efendim, koskoca Galatasaray Kaptanı’na nasıl “Ulan” dermiş. Koskoca Galatasaray Kaptanı bu lafın nasıl altında kalırmış. Bunu diyenler Arda’nın ne demesini bekliyorlar acaba samimiyetle? “Evet, lan Aziz. Bak yine karşılaştık, dünya küçük” nasıl mesela? Galatasaray Kaptanı’na daha mı yakışırdı? Bazıları da Arda’nın “Futbolu bıraktık, açılışlara takılıyorum” cümlesine takılmış. Ama asıl Arda’ya değil, onu bu hale getirenlere kızmak gerekirmiş. Bir taşla hem Arda’ya hem de onu bu hale getirenlere çakma fırsatını yakalayınca kaçırmamışlar tabii.

        Televizyon kanallarından ulusa seslenenler olmuş. Ama ulusun büyük çoğunluğu o sırada kim bilir hangi dizideki hangi sülalenin dertlerine gözyaşı dökerek kendi dertlerini unutmakla meşgul olduğundan bu hitabı kaçırmış ne yazık ki... Bu kadar ciddi konuşmanın ve parmak sallamanın üzerine bunu açıklamak zorunda kalacağımı hiç düşünmezdim ama... Artık geldiğimiz bu noktada... Başka çare bırakmadınız bana... Arda...

        Siz pek anlamamış olsanız da... Şaka yapmış arkadaşlar... Şaka!.. Yani kelime anlamıyla açıklayacak olursak; güldürmek, eğlendirmek amacıyla karşısındakini kırmadan bir söz söylemiş. Latife yapmış. Hepsi bu. Empati yapamadığım bir mevzuuyla karşı karşıyayım ve kararlıyım: Ben çorbacı açılışına gitmezdim. Ama bu benim gerçeğim. Arda gitmeseydi muhtemelen açılıştan birkaç gün sonra, “40 yıllık arkadaşının dükkânının açılışına bile gitmedi, şımardı bu Arda” yorumları okurduk. Maalesef bu da Arda’nın gerçeği.

        Eski Futbolcu-HT Spor Yazarı HASAN ŞAŞ:

        ‘Arda’yı evladı gibi görmüş, insanlara dert oldu’

        Bu olaydan daha önce Arda’nın kız arkadaşıyla ilgili bir konu olmuştu, ameliyat olduğu dönemde. Aziz Yıldırım o zaman “Çocuğun artık son raddesine geldi, rahat bırakmaları lazım” demiştir. O açıklama ne kadar samimi bir açıklamaysa, bence buradaki “Ulan” da o kadar samimiydi. Arda’yı kendi evladı gibi görmüş olduğunu ve o nedenle böyle bir ifade kullandığını düşünüyorum, art niyet yok. Galatasaray Kaptanı’nı aşağılayıcı bir niyetle yapılmış bir şey olduğunu düşünmüyorum. Arda’nın da bir kabahati yok. Kulüp başkanının samimiyeti tamamen. Futbol camiasında insanlar birbirlerini tanırlar, dışarıdakiler bu olayı daha çok dert olarak gördüler. Galatasaray, Fenerbahçe birbirine düşman değil ki herkesin dostlukları, arkadaşlıkları var. Ben yaşananları samimi buldum ve rencide edici bir hareket olarak değerlendirmedim. Böyle bakılmalı.

        'Samimiyettir deyip geçiştirilemez, diyen kişi bir başka'

        Eski Galatasaray Kulübü Bşk. FARUK SÜREN:

        “Bir kulüp başkanının bir yıldız futbolcuyla, samimi dahi olsalar ‘Ulan’ şeklinde konuşması, sanki arkadaşıymış gibi bir ifade takınması yanlış. Şık değil”

        Aziz Yıldırım ve Arda Turan arasında geçen konuşma olağan bir konuşma değil. Bir kulüp başkanının bir yıldız futbolcuyla, samimi dahi olsalar “Ulan” şeklinde konuşması, sanki arkadaşıymış gibi bir ifade takınması yanlış. Şık değil. Yapmaması lazımdı ama sürçülisan etmiş olabilir.

        Belki Aziz Yıldırım Arda’yı orada görmeyi beklemiyordu, sürpriz karşısında şaşırdı, böyle bir ifade kullandı. Fazla abartmaya gerek yok ama meseleyi ‘Samimiyettir’ deyip geçiştirmek de mümkün değil. Çünkü bu sözleri söyleyen bir kulüp başkanı.

        Eski Hakem ve Futbol Yorumcusu AHMET ÇAKAR: (Son Kale programından alınmıştır)

        ‘Bu avam lafı yediği için Arda’nın kaptanlığı gönüllerde bitmiştir’

        Ben ilahi adalete inanıyorum. “Su testisi su yolunda kırılır” lafına da çok inanıyorum. Arda bundan önce düzinelerce açılışa katıldı, ertesi gün Galatasaray Trabzon deplasmanında çok hayati bir maç oynayacakken o gece saat 03.00’lerde sevgilisiyle gece kulübünden çıktı. Kız arkadaşıyla orada burada her yere gitti, eleştirdik. Biz bunları eleştirirken insanlar “Ne kadar bağnazsınız, ne var, adam gezmeyecek mi?” dediler. Ve bu gezmeler çok hazin bir sonla noktalandı. Bu olay itibarıyla Galatasaray camiasında Arda’nın kaptanlığı gönüllerde bitmiştir.

        Her ne kadar Aziz Yıldırım “Ulan” lafını onu küçültmek, aşağılamak için söylememişse de, o Fenerbahçe Kulübü Başkanı’ndan “Ulan Arda ne arıyorsun burada” gibi bir lafı yemiş ve “Ne yapalım başkan futbolu bıraktık” gibi bir cevap vermiştir. Belki de katıldığı en masum saatteki en masum açılışta -çünkü orada ondan başka düzinelerce futbolcu var kendisine yönelik masum ama avam bir yaklaşımı yemiş bir Galatasaray Kaptanı olarak tarihe geçmiştir.

        Eski Galatasaray Yöneticisi ABDURRAHİM ALBAYRAK:

        ‘Uzatırsak taraftarları birbirine düşürürüz’

        Açılışlarda bu tip olaylar başımıza çok geliyor. Herkes birbiriyle şakalaşıyor. Ben de bu yaşananları bir şaka olarak kabul ediyorum. Ama tabii ki iki tarafın da tarzı şık olmadı, iki camiayı da üzdü. Ama biz bu işleri gerersek, bu sefer taraftarları birbirine düşürmüş oluruz. Bence bu olay iki camiaya da, bütün kulüplere hatta herkese ders olsun. Fazla üzerlerine gitmemek lazım. Burada esprili bir yaklaşım var, ikisi için de saygısız eleştirilerini asla kabul etmiyorum.

        Biri çok büyük bir kulübün kaptanı diğeri, Fenerbahçe Kulubü’nün başkanı, ikisi de çok önemli yerlerdeler. Bunu tatlıya bağlayıp taraftarların hoşgörüsüne bırakmak lazım. Ama herkese ders olsun.

        Diğer Yazılar