Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        13 yaş altındakilerin sosyal paylaşım sitelerine erişimi engellenmeli mi?

        ‘Çocukların sosyal paylaşım sitelerine girmesini engelleyin’

        Bilişim Suçları Mücadele Derneği Genel Başkanı Yavuz KOÇOĞLU:

        İnternette yasaklara karşıyız fakat konu çocuklarımız olunca durum değişiyor. Ailelerin 13 yaş ve altı çocukların sosyal paylaşım sitelerinde profil oluşturmalarını bir şekilde engellemeleri gerekir, engel olamadıkları durumlarda ise bulundukları sitelerin profil ayarlarından çocuklarına erişimi engellemek onları koruyup kollamak için birtakım gizlilik ayarları yapmaları gerekir.

        Çocuklarımızı odalarında bilgisayarla baş başa bırakmak yerine bilgisayarı ebeveynlerin kontrol edebileceği bir ortama taşımak gerekli. Çocuklarımızın ders amaçlı internet kullanımı dışında zaman geçirmeleri için çok kısa bir vakit ayırmalarına özen gösterilmeli saatlerce bilgisayar başında oturmalarını engellemeliyiz. Onlarla ilgili resim ve video paylaşımları yapılmamasına özen gösterilmeli, webcam gibi aygıtlar kullanmamalarına dikkat edilmeli, odalarında bilgisayar varsa gece yatarken bilgisayarın internet ve elektrik bağlantısının kesilmesinde fayda var. Sosyal paylaşım sitelerinde çocuklarının taciz edildiğine dair 1 ay içerisinde birçok aileden şikâyet almış birisi olarak söylüyorum, çocuklarımız interneti bilinçli kullanmayı öğrenene kadar onları bu tarz sitelerden uzak tutmalıyız.

        ‘Çocukların sosyalleşmeye ihtiyacı var’

        İstanbul Bilgi Üni. Hukuk Fak. Öğr. Üy., Eski Leeds Üni. Hukuk Fak. Siber Hukuk Araştırma Ünitesi Koordinatörü Yaman AKDENİZ:

        Özellikle 13 yaşından küçük çocukların internete evleri dışında bir yerden girmelerine pek imkân yok. Eğer bu çocuklar interneti evden kullanıyorsa zaten anne babalarının kontrolünde kullanıyorlardır. Sosyal paylaşım sitelerini tehlikeli bir ortam olarak değerlendirmiyorum. Tabii çocuğun yaşı küçüldükçe özellikle bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Ama ilkokuldaki çocukların da sosyalleşmeye ihtiyacı var. Artık bilgisayarları ilkokullarda kullanıyorlar. Sosyalleşme zararlı bir şey değil, çocuk da sosyalleşecek tabii, arkadaşları kullanıyorsa facebook ya da MSN o da kullanmak isteyecek. Böyle bir durumla karşılaştığınızda dönüp çocuklara ne diyeceksiniz? “Telekomünikasyon İletişim Başkanı istemiyor, kullanamazsın” dedi” mi diyeceksiniz. Olmaz! Ben yasaklamayı çözüm olarak görmüyorum, ikincisi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın çocuk koruma konusunda bir uzmanlığı olduğuna da çok inanmıyorum. Bu onların işi değil. İnternette tespit ettikleri bazı tehlikeler varsa elbette onları kamuoyu ile paylaşabilirler ama ailelerin çocuklarını internet kullanımında yönlendirmesi onların yetki alanına girmiyor.

        ‘İnternette Nazi subaylığı yapmayın dünyaya rezil oluruz’

        HABERTURK Gazetesi Teknoloji Editörü Necdet ÇALIŞKAN:

        Facebook ve Twitter başta olmak üzere aslında çoğu sosyal paylaşım sitesinde yaş sınırı uygulaması bulunuyor. 13 yaş altındakiler için pratikte bu sitelere üyelik mümkün değil ama internetin dezavantajı (ya da avantajı) ile zaten çoğu kişi yaşını olduğundan daha büyük göstererek bu engeli aşmayı daha 10 yaşında öğreniyor. Sonuçta Facebook dünya çapında yarım milyarı aşan kullanıcılarından henüz vukuatlı nüfus kayıt örneği veya adli sicil kaydı istemiyor. Türkiye’de 25 milyonu bulan Facebook kullanıcı sayısının yaklaşık 500 bininin 13 yaşın altındakilerden oluştuğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla çocukların internetteki zararlı içeriklerden korunması tabii ki göz ardı edilmemeli ama hangi içerik kimler için zararlı kararını vermeye çalışırken, internetin “SS subayları” yaratılmamalı. Üstelik çok yakın bir tarihte yaşadığımız bir “Youtube vakası” bulunuyor. Dünyanın bu en popüler video sitesinin Türkiye’deki en yoğun trafiği, yasağın bulunduğu dönemdi. Facebook’ta da 13 yaş altına resmi ya da ailelerden bir yasak gelirse, ülke olarak en çok övündüğümüz “genç nüfusumuzun” yerine bir gecede Facebook’un en yaşlı nüfusu olan ülkesine dönüşebiliriz, en azından kâğıt üstünde...

        Diğer Yazılar