Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bizim ‘trendsetter’ımız yok mu? Modacı Dilek Hanif’in “Türkiye’de trendsetter yok” açıklaması tartışılıyor...

        Dilimize İngilizce’den geçmiş ve hayli benimsenmiş “trendsetter” sözcüğünü ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Hemen hemen her gün, gazetelerin magazin sayfalarında en az bir kere geçen bu trendsetter ne anlama geliyor? Trendsetter’ın sözlük karşılığı “modayı belirleyen kimse”. Her yaptığıyla ses getiren, kitleleri peşinden sürükleyen kişi/akım... Dünyada Madonna’nın birinciliği kimselere kaptırmadığı trendsetter’lık hadisesi peki bizde ne durumda?

        Modacı Dilek Hanif, Milliyet Gazetesi’nden Songül Hatısaru’ya verdiği röportajda konuyla ilgili olarak “Bu anlamda maalesef bir figür yok ülkemizde. Geniş kitleler üzerinde etki alanı olan ve akım belirleme özelliğine sahip bir figür çıkarabilmek için tasarım, estetik ve özgüvenin bir arada olması gerekir. Ümidim yüzü dünyaya dönük genç jenerasyonda!” diyor. Peki o zaman medyayı dört bir koldan kuşatan isimlere ne olacak? Türkiye bir trendsetter çıkaramadı mı? Kimine göre çıkardı ama 50 yıl önce, kimine göre sayılabilecek hâlâ bir sürü örnek var. Tasarım dünyasının önde gelen isimlerine sorduk, işte farklı görüşler...

        Gülin YILDIRIMKAYA

        gulinyildirimkaya@haberturk.com

        Ajda Pekkan, Hülya Avşar hatta Meryem Uzerli bile trendsetter!

        Modacı Raşit Bağzıbağlı:

        Ajda Pekkan’ı Türkiye’de “trendsetter” a örnek olarak nitelendirebiliriz. Ama Ajda Pekkan’ın giydiği her kıyafet halk tarafından giyilemiyor. O yüzden Ajda Pekkan tam anlamıyla bir trendsetter mı orası tartışılır...

        Benim için trendsetter arkasından kitleleri sürükleyerek bir trend belirleyen kişidir. Örnek olarak Madonna kovboy şapkası taktığında bütün dünyanın da kovboy şapkası takmasını ya da o nasıl makyaj yapıyorsa büyük bir kitlenin aynı tarz makyaj yapmasını gösterebiliriz. Başka bir örnek; şu anda ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinde ‘Hürrem Sultan’ karakterini canlandıran Meryem Uzerli’nin saç renginin Türkiye’de pek çok kadına ilham olması. Bunlar ve buna benzer örnekler trend belirleyiciliğinin göstergeleridir. Ben Hülya Avşar’ın da trendsetter olduğunu düşünüyorum, mesela bir dönem giydiği beyaz tişörtler çok popüler oldu, ondan öncesinde bir kravat taktı kadın öbür gün herkes kravat taktı, bütün kadınlar cadddede kravatlarıyla geziyordu.

        Trendsetter denince hep Ivana Sert, Eda Taşpınar gibi isimler konuşuluyor ama bence onlar trendsetter değiller çünkü kimse onların giydiği kıyafetleri giyemiyor.

        Deniz Berdan’ın yeri ayrı...

        Tasarımcı Niyazi Erdoğan:

        Trendsetter birçok insana sadece kılık kıyafetiyle değil, yaşam tarzı, fikirleri ile ilham veren kişi demek. Türkiye’de stil sahibi birçok insan var ama trend belirleyen çok az. Bizde insanlar dizi karakterlerinin giydiklerinden ya da bir ünlünün taşıdıklarından daha çok etkileniyorlar. Benim için Deniz Berdan’ın bu konuda yeri ayrı.

        Türkan Şoray'dan sonra gelmedi

        Modacı Cemil İpekçi:

        50 yıl önce trendsetter'ımız vardı ama şu anda yok. Öncülerden biri Muhterem Nur'du, burnu yüzünden en az 5 bin kadın burun ameliyatı oldu. Arkasından Türkan Şoray çıktı. Bütün kadınlar Türkan oldu. Sonra Ajda Pekkan çıktı, Türkçe’yi de değiştirdi. Hâlâ sosyete dediğimiz biçok kadın onun o kelimeleri yuvarlayan diliyle konuşuyor. Yıllarca erkekler Ayhan Işık bıyığı bıraktılar, Kadir İnanır oldular. Bu akım 20 yıl evvel bitti. Bir Hürrem trendi başladı ama kadın oyuncu değil taklit edilen, Hürrem karakteri.

        Medyada bir sürü ikoncan yazılıyor ama hiçbir kadın onları taklit etmedi. Türkbükü'nde volta attılar ama hiçbir kadın onların giyidklerini giymedi, yaptıklarını yapmadı. Bugün hiçbir yıldız, kadın erkek fark etmez, trendsetter değil.

        Bizde Trendsetter yok, moda kurbanları var

        HABERTÜRK Gazetesi Moda Yazarı Esra Çoruh:

        Trendsetter; moda akımlarını önceden öngören, kullanan ve belirleyen kişiler için kullanılan bir kavram, hiçbir şeyi umursamadan beğendiğini cesurca taşıyan, çevreden “taklit”leri de olan kişiler aslında. Hatta trendsetter’ların giydikleri moda olmaya başlayınca onlar başka bir şeyi geçmiş oluyorlar, giydiklerinin pahalı olması ya da tasarımcı imzası taşıması gerekmiyor.

        Türkiye’de trendsetter maalesef yok, birbirini kopyalayan moda kurbanları var. Trendsetter, ülkemizde moda olanı anında giyen, bir giydiğini bir daha giymeyen cesur sosyetik güzeller için kullanılsa da onlar sadece modayı takip eden hatta kendilerine modayı iş edinen kişiler. Farklı olmak adına gündemde olmaya çalışan, trendlere göre stilleri değişip duran ve kendini modaya adayan kişilerilerden geçilmiyor. Maalesef bu kişiler de kendilerini “trendsetter” gibi görüyor. Gerçek Trendsetter giydiğiyle başkasını etkilemeyi hedeflemez. O cesur, önyargısız, yenilikçi, özgün kişidir. Giydiğini o kadar yakıştırır ki, üzerinde zorlama değil “çabasız” durur. Bütün bunları düşününce bu kelimeye en yakın Biricik Suden’i görüyorum.

        Tek trendsetter sokak!

        Tasarımcı Özgür Masur:

        Trendsetter modayı belirleyen anlamına gelen bir sözcük ama modayı belirleyen kişi olarak belirtmek her zaman bana yanlış gelmiştir. Modayı sokaklar belirler, politika belirler, sosyal koşullar, yani her şey.... Modayı kişisel bir hale sokmayı yanlış buluyorum. Bir sanatçının ya da bir starın giydiği elbiseyi herkes giymeye başladığı zaman moda bu mudur? Asla değil... O sadece bir geçici süreçtir. Bana göre trendsetter sokaklardır. Ben de en çok sokaklardan beslenirim. İnsanların kombinleri, renkler yani sokaklara ait olan her şeyden...

        Diğer Yazılar