Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        8 SENE önce kitapçıda tam da hayal ettiğim bir ajanda görmüştüm, hep istediğim, planladığım bir şeydi bu. Biz diyetisyenler günlük tutturmayı pek severiz. İçinde bilgiler, kısa kısa notlar. Moralim, hedefim her şey yazsın mesela... Derken kitapçıda “İyi Yaşam Günlüğü” karşıladı beni. Örnek aldığım isimlerden Uzm. Dyt. Dilara Koçak yapmıştı. O yaptıysa eminim en güzelini yapmıştır diyerek aldım. 8 yıldır her yıl bu günlüğü hazırlıyor ve çıkarıyor. Dilara Koçak’la “İyi Yaşam Günlüğü” üzerine sohbet ettik...

        - “İyi Yaşam Günlüğü” nasıl doğdu?

        Günlük kullanma alışkanlığı giderek azalıyor, yeni nesil iletişim fırsatları ile artık yazmak yerine dijital dünya bizi organize ediyor. Ben teknolojiyi ve hayatımıza getirdiği kolaylıkları çok sevmekle birlikte hâlâ elimde defter, kalem yazı yazmanın keyfinden vazgeçemiyorum. Amerika’da eğitimde olduğum dönemde diyetisyenler bu iş için hazırlanmış çok basit defterler kullanırdı ve bunlar kitabevlerinde satılırdı. Ben bunu biraz daha genişletip pratik bir kitap haline getirmek istedim.

        - Başka projelerin var mı yakında?

        Televizyon projesi var, çok yakında yine “iyi yaşam” anlatıyor olacağım. Ben 2006 yılından beri bu şekilde bakmaya çalışıyorum hayata ve danışanlarıma da bunu öğretiyorum. Çünkü herkes kendi imkanları dahilinde iyi yemek, egzersiz, seyahat, eğlence, hobi, ibadet, meditasyon, yaratıcı çalışmalar gibi pek çok alanda hayatını iyleştirebilir.

        ‘HEP ÇANTADA TAŞINSIN İSTEDİM’

        - Kadınlar daha hevesli gibi ama erkekler de günlük tutar mı acaba?

        Kadınların daha hevesli olduğu kesin ama erkek kullanıcılar da oldu bu sene. “Neden ‘erkekler için iyi yaşam’ özel baskısı olmasın?” diye düşündük ve uygulamaya geçtik. Erkeklerin konuları bence çok güzel oldu biz ekip olarak bölüm başlıklarını hazırlarken çok eğlendik. Taş Fırın Erkeğinin Dört Büyük Hatası, Türk Kası Göbeğin ve Sen, Baştan Çıkaran Tatil, Erkek Muhabbeti tüm okuyanların ilgisini çekecek ve çok faydalı pratik bilgiler bulacaklar.

        - Artık her şey telefondayken günlük çıkarmak ve kalem-kâğıt demek bizim gibi kalemsiz olamayanlara iyi gelecek. Sence?

        Ben hâlâ diyetlerimi elimle yazıyorum, notlarımı hem bilgisayar hem ajandamda çift tutuyorum sevdiklerime SMS yerine küçük notlarla sürpriz yapmayı seviyorum. Dijital dünyaya geçince önce fotoğraf albümleri kalktı, not defterleri azaldı ve günlük yazma alışkanlığı unutulmak üzere! Bu yüzden 2015 yılında eski günlerdeki gibi güzel anılarımızı çerçeveye yerleştireceğiniz fotoğraflarınız, yaşamınızdaki iyilikleri yazacağınız günlüğümüz olmasını diliyorum.

        - Kitapla ajandayı birleştirmişsiniz...

        ‘İyi Yaşam Günlüğü’ hep çantada taşınsın istedim bu sebeple hem ajanda hem de bir günlük şeklinde planladık yani 52 gerçek hafta ve güne göre kendinizi takip edebilirsiniz, yediklerinizi not ederken toplantı ve randevularınızı da not etmek mümkün. Toplantıda not alırken günlüğün köşesindeki bir mesaj kurabiye yemekten vazgeçmenize de sebep olabilir belki. Bilgi tekrar ettikçe yerleşir ve öğrenilir. Geriye dönüp bakmak her gün günlüğün sayfalarını karıştırarak beslenmeye ait doğruları tekrar gözden geçirmek çok etkili bir öğrenme şekli. Okuduğumuz bir kitabı rafa kaldırıyoruz oysa iyi yaşam günlüğüne her gün en az 2-3 kere açıp bakıyorsunuz.

        - ‘İyi Yaşama Günlüğü’ ismi çok olumlu bir ifade. Bunun diyet yapanlar üzerindeki etkisini anlatabilir misiniz?

        Olumlu ifade ve pozitif düşünce benim yaşam şeklimi temsil ediyor, bu sebeple özel hayatım ve iş hayatımda da bunun çok faydasını görüyorum. Ben danışanlarımın beslenmesini planlarken de negatif cümle kurmuyorum onların pozitif yanlarını ortaya çıkarıp düzeltilmesi gereken noktaları görmelerini sağlıyorum. Bu da karşınızdakini rahatlatıyor ve programa olan inancı ve bağlılığını artırıyor. Diyet/ rejim günlüğü sadece diyet yapma dönemini ifade eder oysa 365 gün ömür boyu nefes aldığımız her saniye bu mükemmel çalışan sisteme iyi bakmak zorundayız ki iyi yaşayalım.

        - Bu sene erkek ve kadınlar için ayrı ayrı özel içerikle planlanmış ne farklar var?

        İyi yaşam sadece kadınların problemi değil erkekleri de ilgilendiriyor. Son yıllarda erkeklerin de kendileriyle daha fazla ilgilenmeye başladığını biliyoruz. Ben de bu ihtiyaca cevap vermek istedim.

        - Bu günlüğü kimler kullanmalı?

        Bu günlüğü kendi beslenmesini yönetmek isteyen herkes kullanabilir, ancak özellikle ani açlık krizi yaşayanlar, diyetisyene gidemeyenler, duygusal açlık ile baş edemeyenler, düzensiz beslenenler her gün yediklerini yazarak kendi hatalarını kayıt altına alınca çözümü bulmaları daha kolay olur.

        Kadınlara: Diyet psikolojisi

        Erkeklere: Stres yemekleri

        “İYI Yaşam Günlüğü” bu sene hem kadınlara, hem erkeklere rehberlik edecek. Günlüğün içerisinde kadın ve erkekler için özel olarak hazırlanmış 13 farklı konu var. Her başlık, sağlıklı yaşam ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayarak yol gösterici bir rehber olmayı hedefliyor. Kadınlar ile ilgili bölümünde, diyet psikolojisi, iştah canavarlığı, aylık gerginlikler, kilo vermek için doğru egzersizler, detoks, masum atıştırmalıklar gibi başlıkları bulunan kitap, akşam yemekleri için pratik ve sağlıklı tarifler ile özel günlerde yenileceklere dair bilgiler de sunuyor.

        Erkekler için hazırlanan bölümde ise, spor destekleri, erkek metabolizması ve sağlık, stres yemekleri, sıvı kaloriler gibi günlük hayatta kullanılabilecek bilgilerin bulunduğu başlıklarla birlikte, “Taş Fırın Diyeti”, “Erkek Muhabbeti ve Atıştırmalıklar”, “Göbeğin ve Sen” gibi keyifle okunacak konular da yer alıyor.

        Diğer Yazılar