Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİZLERİN de kafasında böyle bir soru var mı? Ben ne zaman danışanlarıma önersem, “Zararlı değil mi yani?” diye şaşkınlıkla soruyorlar. Ben sırf moda diye bir ürünü veya yöntemi önermem. Eğer eminsem, ona göre olur ya da olmaz derim.

        Tatlandırıcılar konusunda cevabını bilmeniz gereken 5 soru:

        - Kullanmamız şart mı?

        Elbette şart değil ama bazı durumlarda kullanmak gerekiyor. Özellikle diyabet, hipoglisemi, insulin direnci olanlar için şart ama şekersiz hayata geçen herkes yine de bazı noktalarda tatlandırıcılardan yararlanabilirler.

        - Nerelerde kullanabiliriz?

        Çay ve kahvenin tadı o kadar güzel ki, şeker ve tatlandırıcıyla tadını bozmayın derim. Şekerli içeceklerden içmek istediğinizde, yemeğin yanında light içecekleri tercih edebilirsiniz. İnsanlar arasında, “Pizza yerken zaten kalori alıyorsun, yanında zero kola olsa ne yazar?” diye geyikler dönüyor. Ama bu değişikliği yapmak bile çok önemli. Pizzayı sucuklu, salamlı seçmek yerine sebzeli ya da az malzemeli pizzayı yanında şekerli içeceğin yerine tatlandırıcıyla içmek çok şeyi değiştirebilir. Bu sizin yaşam tarzınızı gösteririr. Kırk yılda bir yiyorum diye, içeceklerinizi şekerli seçmeyin. Şekerden uzak durun.Yalnızca zayıflama diyeti yapanlar, şeker sorunu olanlar, tatlılarda şeker yerine tatlandırıcıları kullanabilirler.

        -Tatlandırıcılar zararlı mıdır?

        Gittiğim kongrelerde bu konular hâlâ tartışılıyor. Zararlıdır diyen çalışmalar yok denecek kadar az. Bir olumsuzluğun görülmesi için yüksek dozda tatlandırıcı kullanımı gerekir. Bu rakamlara ulaşmanız pek mümkün değil. Günde 10 tablet tatlandırıcıyı geçmemekte yarar vardır. Doğal tatladırıcı olan Stevia tercih edilebilir.

        - Tatlandırıcıların doğal olması mümkün mü?

        Evet, mümkün. Stevia bir bitki ve yaprakları tatlı. Kurutulup toz haline getiriliyor ve tatlandırıcı olarak kulanılıyor. Pişmeye uygun, ısıya da dayanıklı. Metalik tat da oluşmuyor.

        - Şeker mi tatlandırıcı mı?

        “Kesinlikle şekersiz hayat!” derim. Bazı tatlılar şekersiz güzel olmuyor ancak tatlandırıcı da her tatlıya yakışmıyor. Özellikle çocuklar için olanlara şeker yerine pekmez ve bal koyun diyorum ama her tatlıya da olmuyor. Bu özel tatları da 2-3 ayda bir yiyip bol bol yürüyorsanız hiç korkmayın. Ama sık sık tatlı yiyen biriyseniz, şeker yerine tatlandırıcı kullanmak daha sağlıklı bir davranış olacaktır.

        Evde yemek oyunları

        Geçtiğimiz hafta, evde yemek oyunları ile israfı azaltalım demiştim. İlla diyet olacak diye düşünmeyin, israfı azaltmak ve sağlıklı yemekler üretmek ilk amacımız. İlk tarif Diyet Aktif ekibinden geliyor. İşte size Diyetisyen Yeşim Özcan’ın evde kalan malzemeleri keyifli hale getirebilmeniz için 2 önerisi ve 2 lezzetli tarifi. (Sizlerden özel veya yöresel tariflerinizi bekliyorum.) Devamı gelecek…

        Bazen dolabı açtığınızda birçok sebzeniz vardır ama bunlar tek bir yemek yapmaya yetmez. Bu durumda tüm sebzelerinizi kullanarak evde sebze köftesi hazırlayabilirsiniz. Böylelikle, hem size hem de çocuklarınıza yeni bir çeşit hazırlamış olacaksınız.

        Sebzeler buluşunca

        Malzemeler;

        - 1 havuç

        - 1 kabak

        - 1 patates

        - 4-5 yaprak ıspanak

        - 1 dilim beyaz peynir (kalan kırıntılar olabilir)

        - 1 yumurta

        - 2 yemek kaşığı tam buğday un veya bayat ekmek toz halinde

        - Karabiber

        - Kırmızı toz biber

        - Kimyon

        - Tuz

        HAVUÇ, kabak ve patatesi rendeleyin. Ispanağı küçük doğrayın. Bunları bir kaba alıp içine peynir, yumurta ve unu/ ekmeği ekleyerek karıştırın. Sonrasında, yağlanmış bir tepsiye dökerek 180 derecedeki fırına koyup pişirin. Fırından çıktıktan sonra küçük dilimler halinde servis yapın. Hem sebzelerinizi değerlendirin hem de sofralarınızı renklendirin.

        Ekmekli omlet

        Kalan ekmeklerinizi omletinizde kullanarak değerlendirebilirsiniz.

        Malzemeler;

        - Ekmek (tam buğday, çavdar vb.)

        - 2 yumurta

        - 1 domates

        - Maydanoz

        - Kırmızıbiber

        Bir kabın içine küçük küçük doğranmış bayat ekmekleri atın. Üzerine yumurtaları kırın ve domatesleri küp küp doğrayın. 1 tatlı kaşığı sıvı yağ koyduğunuz tavada maydanozu da ekleyip pişirin. İçine biber, soğan gibi sebzeleri de ekleyebilirsiniz.

        Diğer Yazılar