Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MART ayına geldik, yaza kaldı. 3-4 ay, ayda 3 kg versem yaza kadar 10-13 kg eder, çok iyi! Ne yapsam şimdi? Gidip bir ilaç mı alsam, yoksa akşamları aç mı kalsam, arkadaşıma diyet vermişlerdi onu mu denesem? Aktardan bir karışım mı hazırlatsam? Of ne yapsam ben?

        Durun! Artık bu yanlış yollara girip başa dönmekten vazgeçin. Biri size diyet yapamanın aç kalmak olduğunu söylüyorsa inanmayın. Aç kalmak değil hatta sürekli bir şey yemek ve bunu planlayarak yapmak, sağlıklı beslenme demek diyet, yani asla aç kalmamak! Neden bu 3-4 ayı acı çekerek geçiresiniz ki? Doğru beslenerek, spor yaparak zayıflayanlar yazın verdikleri kiloları almıyorlar. Ama bu 4 ayı aç gezerek, şok diyetlerle veya tehlikeli ilaçlarla geçirecekseniz tehlike başlıyor demektir!

        Diyetisyeninizle samimi olun

        BAZEN “Kaçamak yapıyorum ama en azından söylüyorum” derler. Başka nasıl olabilir ki zaten! Tabii ki söylemelisiniz. Mutlaka söylemedikleriniz, sakladıklarınız vardır, bu çok gereksiz. Diyetisyene her şeyi anlatmak lazım. Bilsin ki bir sonraki haftayı ona göre planlasın. Eğer sizi dinlemiyor, sadece azarlıyor ve asla diyeti bozmamanızı istiyorsa, uyguladığınız programda küçük bir çikolata kaçırma hakkınız bile yoksa, bir daha düşünün derim. Bazen küçük kaçamaklar, daha uzun ve sağlıklı bir program sürmenizi sağlayabilir. Sizce hangisi iyi, 2 ay sıkı diyet yapıp bırakmak mı, yoksa daha uzun süre mutlu bir şekilde, yaşam tarzınına göre planlar yapıp bir taraftan da zayıflıyor olmak mı? Bu seçim sizin, kararınız ne olursa olsun, çalıştığınız diyetisyene ne istediğinizi ve istemediğinizi söyleyin. Sizi daha iyi tanıması için daha çok bilgi verin. Eğer motivasyonunuz azalırsa mutlaka bunu da diyetisyene söyleyin.

        Moraliniz yerinde mi?

        STRES seviyesi arttıkça zayıflamak daha zor gelebilir. Bu kişiye göre değişir elbette, çünkü bazı insanlar canı sıkkın olduğunda yemek yiyemezler. Ama genelde ciddi kilo problemi yaşayanlar stresle baş etme yöntemi olarak yemek yedikleri için kilo alırlar. Genelde çok hızlı kilo aldığınız dönemlerin çoğu mutsuz olduğunuz, stresli zamanlarınız, üzüldüğünüz, hayatınızda büyük bir değişiklik olduğu, işten veya eşinizden ayrıldığınız dönemler olabilir. Bu durumda genelde porsiyon kontrolü olmaz ve bir gün bir güne uymaz. Eğer sebebi stres ve mutsuzluk ise diyete başlarken aynı zamanda bir psikologla da görüşmelisiniz. Moraliniz yerinde olursa, siz diyetinizi daha kolay yapar, vücudunuz da size daha iyi cevap verebilir. Psikologla çalışırken duygusal yeme üzerine de size önerdiği yöntemleri deneyebilirsiniz. Canınız sıkkın ve kendinizi dolabın karşısında buldunuz. Öyle bir motivasyon olmalı ki size o dolabın kapağını kapattırsın. Bunu psikologla çalışabilirsiniz. Diyetisyenle bu sorunun ‘hafifletilmesi’ üzerine konuşursunuz. Diyelim ki kendinizi durduramadınız, illa tatlı bir şey yemek istiyorsunuz. O zaman dolapta bir pasta yerine bir meyveli yogurt, pudding gibi seçenekler olmalı! En azından tatlı yerken başlarda 600 kalorilik bir pasta yerine, 100- 200 kalori ile geçiştirmek size iyi gelebilir. İkinci adımda bir süt veya yoğurtla dolabın kapağını kapatmayı başaracaksınız. Üçüncü adımda dolabı sadece 1 bardak su veya soda içip kapatırsınız. Muhtemelen sağlıklı beslenme programınızın 1. ayından itibaren bunu yapabilirsiniz.

        Ayda 3-4 kg verebilirsiniz

        SAĞLIKLI kilo vermek demek sağlıklı beslenme, yeme davranışları kontrolü ve sporla olur. Bu durumda ayda 3-4 kg çok rahat verebiliyor olmalısınız. Eğer ayda 2 kg altında kilo veriyorsanız bir problem olabilir. Ya siz diyetinizi uygulayamıyorsunuz demektir ya da metabolik bir sorun vardır. Bu 3-4 kg nasıl verilir:

        - Porsiyonunuzu azatarak

        - Az yağlı tercih ederek

        - Bol bol salata-sebze yiyerek

        - Her öğüne yoğurt yiyerek

        - Günde 2 lt su içerek

        - Günde 2 fincan yeşil çay içerek

        - Her gün 45 dakika yürüyerek.

        Tabii bu kadar değil, yazmaya devam edeceğim. Siz bunları yapmaya başlayın ama en iyisi bir diyetisyen randevusu almak. Bir de spor salonı bulmak. Sokakta yürüyecekseniz bile bir egzersiz hocasından ne yapacağınızı öğrenin. Motivasyonunuzu artırmak için adımsayar kullanın!

        Diğer Yazılar