Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SON dönemde yine gündeme gelen kuş gribi vakaları hepimizi korkutuyor. Kuş gribi deyince tavuk, hindi gibi kanatlı ürünleri, hatta yumurta yemekten korkuyoruz. Tavuk, hindi, yumurta çok değerli ve fiyat olarak da en uygun protein kaynakları. Onları da yiyemeyeceksek ne yiyelim artık! Doğrusu ben tavuk da yiyorum yumurta da ve mutlaka yediğim her yerde “Ne marka?” diye soruyor, kontrol ediyorum. Ben böyle konularda hemen konunun uzmanına ulaşmak isterim. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan’a sordum. Göçmen kuşların mevsimsel geçişiyle, tüm dünyada yaşanan kuş gribi vakalarıyla ilgili Akan, kuş gribinin Türkiye’de insan sağlığı için risk oluşturmadığını belirterek “Dünyada insanlara kanatlı ürünlerinin tüketimiyle bulaşan kuş gribi vakası yok” dedi. ABD, Kanada, Almanya, Romanya, Bulgaristan gibi pek çok Avrupa ülkesinde de tavuk çiftliklerinde görülen kuş gribinin, insan sağlığını tehdit etmesinin söz konusu olmadığını belirten Prof. Dr. Akan “Sadece hasta hayvanlarla yoğun ve bire bir temas halinde kuş gribi insana bulaşabiliyor. Türkiye’de 2006’daki kuş gribi salgınında kaybedilen 4 kişinin hasta hayvanlarla yoğun temasta olmaları bulaşmada rol oynamıştır. Hasta hayvanla uzun süreli direkt temas, virüsü insanlara bulaştırmıştı” dedi.

        Deneysel çalışmalara göre H5N1 yani kuş gribi 70 derecede, 2 dakikada ölüyor. Dış ortamda ise, 20 derecede 7-10 gün yaşıyor. Prof. Dr. Akan “Halen piyasada olan, ambalajlı ve markalı tavuk ve tavuk ürünleri güvenle tüketilebilir. Entegre tesislerde yapılan üretimlerde bu risk hiç görülmedi. Türkiye’de bu konuda alınan karantina ve diğer önlemler dünya standartlarında” dedi. Kuş gribi vakasının, geçtiğimiz yıllarda da hiçbir etlik piliç entegre tesislerinde görülmediğini belirten Akan “Tüketiciler ambalajlı ve markalı ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilirler” diye ekledi. Sanırım bildiğiniz güvendiğiniz markaları tercih etmek böyle durumlarda çok önemli.

        Ege’den kızartma kokuları

        GEÇEN hafta kendimizi Ege’ye attık. Aydın’a yaz gelmiş. Sokak aralarında akşamüzeri yürüyüş yaparken evlerden gelen kızartma kokuları beni benden aldı. O an birinin kapısını çalıp eve girsem biliyorum ki yemekte kızartma var. Hangi zili çalsam aynı mönü, üzerine sarımsaklı yoğurt ve domatesli sos. Burada zeytinyağında kızartılır patates, biber, patlıcan ve yanında köfte! Sonra Sanat’a aldığımız bisikletle saatlerce bir oraya, bir buraya derken kalori harcadık mı, harcadık. Hareket ediyorsan, yemekten korkma. Peki ne kadar mı yedim? Instagram takipçilerim gördü. Yemek yemek dünyadaki en güzel şey! Yeter ki yürü, hareket et ve kendine göre beslen. Hiç olmadığın listeler yerine kendi hayatına uygun programı dene.

        Zayıflama ilaçlarına dikkat!

        HAZİRAN geliyor, her yerde olmadık zayıflama ürünleri satışı yapıyorlar. Geçen hafta diyet şenliğinde de bu konuda çok soru geldi. Zayıflama ilaçlarının ne kadar tehlikeli olduğunu biliyor ama bir taraftan da ne kadar işe yaradığını merak ediyoruz. Bu ilginç bir durum. Sanki “Bir kere denesem ne olacak ki?” düşüncesi fazlaca hafife alınıyor. Eczanede tesadüfen dinlediğim konuşmalar beni korkutuyor, yan masada oturan kızların yaptığı denemeler de. Özellikle ergenlik döneminde gizli denemeler olabiliyor. Dikkat etmek lazım, yeni çıkan ürünlere kobay olmayın. Bilmediğiniz ve hekiminizin vermediği ilaçları asla kullanmayın.

        Turuncu gerçek

        YETERİ kadar su içiyor musun? Kilogram başına 30 ml su içiyor olmalısınız yani eğer 60 kg isen, 30 ile çarpalım, 1800 ml su içmek gerekir. Haydi siz de minik bir hesap yapın.

        Diyet itirafı

        EVDE diyet kurabiyeler deniyorum. Kendime tatlandırıcıyla yapıyorum ama arkadaşlarıma bazen içine şeker koyup tatlandırıcı var diyorum. Çünkü arkadaşlarıma sırrımı söylemek istemiyorum.

        Diğer Yazılar