Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kafein konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar neler? Çay, kahve, kolalı içecekler ve çikolata vazgeçilmesi en zor şeylerin başında geliyor. Kafein ile ilgili yapılan çalışmalar bakın neler diyor

        Bütün yiyeceklerde aynı şey söz konusu aslında. Bir besin maddesinin veya içeceğin iyi olması veya kötü olmasını belirleyen şey, ne miktarda tükettiğiniz ile ilgilidir. Kafein ile ilgili yapılan çalışmaları araştırmaya devam edeceğim. Ama şimdiye kadar okuduklarım çok da olumsuz değil. Olumsuz belirtiler de çok yoğun miktarda kafein yüklemesi yapıldığında oluyor. Yani siz çaya, kahveye, çikolataya dikkat edin. Çok abartmadan, taze demlenmiş çayınızı için. Kahvenizi yudumlayın. Çikolata için de zaten miktar önemli bir kontrol noktası. Çikolata yemeyi durdurmak zor oluyor ama imkânsız değil. Katkısız güzel bir çikolata yerseniz az miktarda durması daha kolay oluyor. Kolalı içeceklerde ise çay ve kahvedeki kadar yoğun kafein yok. Toplamda günde 300-400 mg kafeini geçmemeye özen gösterin. İçeceklerin üzerindeki etiketleri kontrol edin.

        Hangi içecekte ne kadar var?

        Geçtiğimiz aylarda kafein ile ilgili aşağıdaki tabloyu paylaşmıştım, tekrar soranlar oldu. Güzel bir karşılaştırma, hangi içecekte ne kadar var bilmek iyidir. Çünkü çok kafein almayayım derken fark etmeden bir espresso ile 200 mg kafein alıyor olabilirsiniz. Örneğin 1 bardak kola içtiğinizde onun neredeyse 10’da biri kadar kafein alıyorsunuz. Gün içinde tükettiğiniz içecekleri belki buna göre dengelemek gerekiyor. Yapılan analiz sonuçlarına gore işte içeceklerden aldığınız kafein oranları.

        Diyet yemekleri kapına gelsin !

        Son günlerde her yerde gözünüze çarpan reklam bu öyle değil mi? Çok pratik gibi duruyor. Mantıklı da... Diyet yaparken en çok nerede zorlanıyorsunuz? Size uygun yemek bulmada öyle değil mi? Birileri sizin yerinize düşünse, pişirse ve yollasa... Ben de olsam denerdim ama dikkat. Bu tip mutfakların sayısı hızla artıyor. Tanıdığınız bildiğiniz biri ise sorun yok ama bilmediğiniz yerleri mümkünse gidip görün, hijyeninden emin olun. Bu yemekleri kimin hazırladığını, kalori kontrolünü hangi diyetisyenin yaptığını öğrenin. Çünkü bu iş iki üç arkadaş toplanalım, kalorileri de internetten hesaplayalım diye yapılacak bir iş değil. Gerçekten iyi bir ekip kurmak gerekiyor. Başında uzman diyetisyenlerin olması gerekiyor. Ücretleri de oldukça yüksek. Rakamları daha uygun bulduğum bir yerden denemek için bir yemek sipariş vereyim dedim, verdiğime pişman oldum. Sonuçta bunu sağlıklı yaşamak için yapıyorsunuz. Bence siz kendi mutfağınızda harikalar yaratın ama diyelim ki gerçekten hiç vaktiniz yok ve dışarıdan yemek siparişi ile uğraşmak istemiyorsunuz. O zaman iyi bir mutfak bulabilirsiniz.

        Diğer Yazılar