Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        OKULLAR açıldığında aklıma en çok anaokuluna gidenler ve ilkokul öğrencileri geliyor. Oğlum Sanat 6 yaşında olduğu ve bu yıl ilkokula başladığı için bu dönem daha hassas olabilirim. Bu hafta onların okulları açıldı. İlkokul demek büyümek demek onlar için, çok ama çok heyecanlılar. Ama o kadar da büyüdüler mi? Bize göre hâlâ çok küçükler.

        Dün okuldan gelince bana gününü anlatırken “Sabah kahvaltıda sadece salatalık yedim” dedi! “Neden?” diye heyecanlandım tabii.

        “Sevdiğim peynir yoktu. Çocuklar ekmek üzerine reçel sürüp yiyorlar ama ben öyle sevmiyorum. Yumurtanın beyazını istemedi canım, sarısını ayıklamaya da vakit kalmadı. Salatalık ve domates yedim. Öğle yemeğine kadar öyle acıktım ki hiç oyun oynayamadım” dedi.

        NE YİYİP İÇTİĞİNİ KONUŞUN

        Ahh... İçim nasıl oldu tahmin edersiniz. Ama hemen bilimsel açıklama kısmına geçip o enerjiye ihtiyacı olduğunu, kahvaltıda protein alması gerektiğini, peynir yemediyse yumurta yemesinin ne kadar önemli olduğunu, soymak için gerekirse yardım isteyebileceğini ve gerçekten bunların hiçbirini yapamazsa da 1 dilim ekmek yemenin ona enerji verebileceğini anlattım. “Tamam, bir dahaki sefere öyle yaparım” dedi.

        Yaşayarak öğrendiğimiz hiçbir şeyi unutmayız. Ama çocuklarınız sizinle ne kadar konuşuyor? O günü böyle ayrıntılarıyla anlatıyorlar mı? Bu konuşmaların çok fazla şeye faydası var. Diğer çocuklar ne yapmış, arkadaşlarıyla günü nasıl geçiyor, ne yiyor, ne içiyor?

        Bu benim konum olduğu için Sanat ne yiyip içtiğini bana anlatır ama sizin evde konuşulmuyorsa çocuk için de önemsenmeyebilir.

        Dikkatinizi bu konuya çekmek istiyorum, çünkü çocukların okul başarısı yemekle çok ilgili.

        Okuldan bunları isteyin

        ÇOCUKLARIMIZIN zamanlarının çoğu okulda geçiyor. Kahvaltı, ara öğünler, öğle yemeği derken neredeyse sadece akşam yemeğinde evde oluyorlar. Bu sebeple okuldaki yemekler çok ama çok önemli. Eğer okulunda yemek çıkıyorsa lütfen bunları okula sorun:

        - Okul hangi yemek firmasıyla çalışıyor?

        - Bu firmanın diyetisyeni var mı? Varsa mutlaka isim isteyin, sorun. (Çünkü bu diyetisyenler çocukların o yaş grubu için ihtiyacına göre mönüler planlar.)

        - Bu firmanın gıda mühendisi var mı? (Çünkü gıda mühendisi yemeklerin hijyenik bir ortamda üretilmesini ve çocuklara ulaşmasını sağlar.)

        - Mönüleri önceden öğrenebilir miyiz?

        - Yemeklerin tadı-lezzeti nasıl?

        - Çocuğumun yiyemediği günlerde evden takviye yollasak olur mu? (Bazı günlerde mönüdeki hiçbir şeyi yiyemezse bu gerekebilir. Alışamayacak gibi duruyorsa aç kalmamalı.)

        - Okulun ayrıca bir diyetisyeni var mı? Bu diyetisyen beslenme eğitimleri veriyor mu? Bunlara çocuklar mı yoksa aileleler mi katılıyor?

        Bu soruları sorma hakkınız var. Özel okullarda okuyan çocukların aileleri bunları mutlaka konuşmalı. Devlet okulları için de aynı sorular geçerli. Okula sormakta, öğrenmekte, istemekte fayda var. Sadece bildiğim kadarıyla devlet okullarında diyetisyen danışmanlığı olmuyor.

        Aslında ilkokulda başlar bunun eğitimi, bizde olduğu gibi 30 yaşından sonra değil... Bir çocuk ilkokul sırasında beslenmeyi öğrenir. Umarım bir gün böyle bir haber de olur, yazarım ben de.

        Bunlara dikkat!

        - Çocuğunuz evden bir şey yemeden çıkıyorsa okulda ne yediğini mutlaka sorun. Öğretmeninden destek alın.

        - Çocuğunuzun okuldaki mönüsünü çıktı alıp dolaba asın. Gündüz ne yediğini konuşun. Akşamı buna göre planlayın.

        - Okuldan eve “Çok açım” diye geliyorsa okuldakileri yemiyor veya yedikleri yetmiyordur.

        - Okulda uyukluyorsa beslenme yetersizliği var demektir.

        - Spor yaparken yoruluyorsa beslenmesine mutlaka el atmanız gerekir.

        İyi beslenme okul başarısını artırır

        ÇOCUKLAR okul heyecanıyla ilk günlerde yeme zorluğu yaşayabilirler. Bu devam ediyorsa işi ciddiye alın. Çocuğun beslenmesini düzeltebilirseniz inanın okul performansı artar, dikkati güçlenir, derslerini daha iyi anlayabilir ve başarı oranı artar. Çocuğun her gün alması gereken yiyecekler ortalama şöyle:

        - 1 bardak süt n 1 kâse yoğurt + 1 bardak ayran

        - 2-3 köfte kadar et/ balık/tavuk

        - Öğünlerde ekmek, bulgur veya makarna

        - Zeytinyağı (salatada, yemekte, çorbada, pilavda)

        - 2-3 taze/kuru meyve

        - Kuruyemiş (badem, fındık, ceviz)

        - Sebze-salata

        Çocuklar su içmiyor!

        ÇOCUKLARLA konuştuğumda okulda spor dersi olmadığı sürece çok fazla su içmediklerini görüyorum. Tuvalete gitmek istemedikleri için olabilir. Evde rahatlar, okulda o kadar rahat bir ortam olmadığı için ya çişlerini tutuyorlar ya da çok su içmeden duruyorlar. Onlara tuvalette hijyen açısından nasıl rahat edeceklerini öğretin ve rahat rahat su içmelerini sağlayın. Çok sık tuvalete giden çocuklara da bazen öğretmenleri söylenebilir. Dikkat, çocuk çok su içiyorsa sorun yoktur ve mutlaka tuvalete gitmesi gerekir. Ama çok su içmiyor ve sürekli tuvalet izni istiyorsa başka şeyler düşünülebilir.

        Diğer Yazılar