Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İKİ dakikada pratik bilgiler almayı seviyoruz biz. “Bana bir liste verir misiniz?” diye mail atanlar var. Yeni tanıştığım kişiler arasında “Ne yapalım? Bize iki dakika söyler misiniz?” diyenler çok oluyor. Ne diyeceğimi şaşırıp “Ee...” diyorum sadece. “Nasıl anlatayım? Nereden başlayayım?” diye düşünürken iki dakikam doluyor.

        Geçenlerde mağazada bir kız “Ne yiyelim ya da ne yemeyelim?” dedi. “Az yiyin” desem olmaz, “Dikkat edin” desem olmaz. “Okuyun” diyorum. Evet! Gazetede yazıyorum, okuyun. En çok merak ettiğiniz soruların cevapları burada. Bugün zayıflamak için yapılan en büyük hatalardan söz edeceğim mesela. Bu yazıda asla yapmamanız gerekenler var. Bu büyük hataları yapmayın!

        KARBONHİDRAT YÜKLEMESİ

        Bu saydığım mönü size çok tanıdık geliyorsa kilo almanız da çok kolay demektir. Çorba, yanında pilav, yanında patatesli et yemeği ve üzerine hamurlu bir tatlı... Bu mönüyü yedikten sonra masa başına geçip uyuyabilirsiniz. Çünkü tek öğünde karbonhidrata bu kadar yüklenmek hem enerjinizi düşürür, uykunuzu getirir hem de kilo almanızı kolaylaştırır. Aynı öğünde çorba- pilav-makarna-patates-unlu yemek (beşamel soslu sebze) tüketmeyin.

        NASIL OLSA DOYUYORUM

        Et severlerin tabağına baktığımızda et, köfte, balık, yanında pilav, makarna, ekmek veya çorba ve yanında da şekerli bir içecek görebiliriz. Izgara etler ve aynı tabakta bolca pilav ve patates kızartması... Bu mönü sizi doyurabilir ama vücudunuz bundan çok mutlu olmayacaktır. Çünkü etin yanında yediğiniz pilav ve patates kızartması yine sizin kilo almanızı kolaylaştırır. Ya sadece birini seçin ya da en iyisi onları iptal edip yanında en azından içinden yağ almayacağınız güzel bir ekmek tercih edin. Et yediğinizde çabuk doyarsınız. “Nasıl olsa doyuyorum” diyerek sebze ve salata yemiyorsanız, bu da bir hata! Etin yanında sebze ve bol salata isteyin.

        AÇ KALARAK ZAYIFLAMAK

        Sıklıkla duyduğum şey bu. Biri diğerine hemen öneriveriyor: Aç kalacaksın! Yeme, tut ağzını, bak nasıl zayıflıyorsun! Aman haa! Bu yöntemi sakın ama sakın denemeyin! Aç kalarak zayıflamaya çalışanlar veya çok düşük kalorili diyet yapanlar, sonra çok daha hızlı kilo alıyorlar ve artık bu işkencelerden sonra normal bir diyet yapsalar da kilo vermeleri çok zor oluyor. Vücudumuzda inanılmaz güzel bir denge var. Böyle oyunlarla bu güzel dengeyi bozmayın.

        ARA ÖĞÜN OLMASA OLMAZ MI?

        Ara öğün yapmak metabolizmayı çalıştırır. Acıkmanızı önlemek, ana öğünde daha az yiyebilmek ve kan şekerinizi dengelemek için ara öğün olan diyetleri yapın. Diyet yapmıyorsanız bile, gün içinde kendinizi daha enerjik hissetmek için mutlaka ara öğün yapın. Ara öğünlerde kurabiye, kek gibi kalorisi yüksek besinler yerine, kepekli veya tam buğday unundan yapılmış kurabiye, kraker ve kuruyemişler veya sütlü bir kahve tercih edebilirsiniz. Hiçbir şey yemeye vaktiniz yoksa en güzel ara öğün 1 bardak ayrandır.

        ABUR CUBURSUZ DURAMIYORUM

        Benim çok sıkı diyetlere karşı olduğumu herkes bilir. Bu nedenle de “Arada bir pizza ye, lahmacun ye, azıcık tatlı kaçamağı yap” diyen biriyim. Ama bu cümlelerin sonuna hep şöyle bir uyarı cümlesi yazarım: Tabii ki miktarına ve sıklığına dikkat ederek! Tüm gün sokakta olduğunuz için sürekli ekmek arası bir şeyler veya hamur işi yiyor ama zayıflamaya çalışıyorsanız işiniz biraz daha zor. Bunları az yeseniz de zayıflayabilirsiniz ama bu yeterince sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez. Bu kadar kuru gıdayla kabızlık, gaz problemleri, sık sık hastalanma ve güçsüz hissetme gibi şikâyetleriniz olabilir. Unutkanlık problemi de yaşayabilirsiniz. Mutlaka bir öğünde en azından sebze yemeği (zeytinyağlı) ve yoğurt yiyin.

        Diğer Yazılar