Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇOĞU zaman anneler “Şunu yesin mi, bunu yesin mi? Ne kadar yesin?” gibi çocuğun neyi, nasıl yemesi gerektiğini anlamaya yönelik sorular sorar. “Bizimki çok ekmek yiyor, yemesin değil mi?” diye sorar biri. “Süt içmiyor, ne yapayım?” diye dert yanar diğeri. Benim sorduğum sorularsa çocuğun tümüyle ne yediği, ne içtiği ve nasıl harcadığı hakkındadır. Her besin grubundan tabağında var mı? Evde yasaklar var mı? Yemekten korkan ya da çok fazla yiyen var mı? Tüm bunlar çocuğunuzu etkiler. Tüm besinleri sevmesini ona ancak siz öğretebilirsiniz. Siz de ona eşlik ederseniz bunu kabul eder.

        OYNAYAN ÇOCUK SAĞLIKLIDIR

        Diyelim ki her şey yolunda... Peki ne harcıyor? Ne kadar yürüyor? Ne kadar zıplıyor? İzin verin de çocukluklarını çocukça yaşasınlar. Yesinler, ter içinde kalana kadar oynasınlar. Evden gelen mis gibi poğaça kokusuyla eve koşsunlar. 1-2 tane yiyip top peşinde koşmaya devam etsinler. Sonra akşam yemeği...

        Sağlıklı çocuktan bahsediyorsak, hareketsiz bir çocuğu örnek gösteremeyiz. En az 1 saat ter içinde kalana kadar oynayan, atlayan, zıplayan, dans eden, top oynayan çocuk sağlıklı çocuktur. Çok oynayan iştahsız çocuk bile acıkır. Sonra belki bir dondurma çeker canınız, ailece yersiniz.

        Çocuklara ara öğünde dondurma

        DONDURMAYA “Hayır” diyecek çocuk yok sanırım. Oğlum Sanat benden tatlı bir şey istediğinde aklıma gelen ilk tatlı. Sütlü tatlı seçenekleri içinde en uygun olanı. Sanat normal kiloda bir çocuk. Belki çoğu çocuğa göre zayıf bile denebilir. İyi beslendiği için içim rahat. Çocuğunuzda büyüme, gelişme geriliği varsa eksik kalan besin öğeleri var demektir. Her şeyi yiyen ve boyu uzun olan bir çocuğun biraz zayıf olmasında sorun yok. Zaten doymayı bilen çocuklar gerçekten tabağını bitirmek yerine doyunca bırakmak, acıkınca tekrar yemek üzerine hareket edebiliyorlar.

        PORSİYON KONTROLÜ ÖNEMLİ

        Geçenlerde bir arkadaşımın oğluma “Sadece 1 tane dondurma yiyebilirsin” dediğimi duyunca, “Neden 1, ver yesin, zayıf zaten” dedi. Zayıf olan istediği kadar yiyebilir diye bir düşünce var. Sanat zayıf değil, olması gereken rakamlarda... Zayıf dahi olsa porsiyon kontrolü önemlidir. Sağlıklı bir yiyecek olsa da ne kadar yemesi gerektiğini öğretmek her şeyden değerlidir. Bu yaşlarda öğrenilen porsiyon alışkanlıkları hayat boyu rahat etmesini sağlar. İstediği zaman dondurma yiyebilir ama günde 1 taneyi geçmemeli. Bu, bilinçli beslenmedir.

        İYİ BİR SEÇENEK

        Çocuklara onlar için hazırlanan çocuk dondurmalarını verebilirsiniz. Açık dondurma almak yerine hijyenik ortamlarda hazırlanmış güvenilir markaların çocuk ürünlerini alabilirsiniz. Çocuk dondurmalarının kalorileri çocuklara göre ayarlandığı için annelerin de içinin rahat ettiği iyi bir seçenek. Doğru seçim yaptığınızda, hjyenik şartlarda üretilmiş güvenilir markalardan seçtiğinizde çocuklar için uygun bir ara öğündür. Yanda sizin de işinize yarayacak bir tablo paylaşmak istiyorum.

        Diğer Yazılar