Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YENİ yapılan bir araştırmanın sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Ülkemizde ileri yaşta kemik hastalıkları çok sık görülüyor. Son yıllarda kemik erimesinin önüne geçmek için özellikle kadınlarda osteoporoz başlangıcı görüldüğünde veya menopoz sonrası kemik erimesi hızlanacağı için kalsiyum gibi bazı vitamin ve mineral takviyelerine başlanıyor.

        Tabii ki kadınlar kendi kendilerine almıyorlar bu besin desteklerini, çoğunlukla kadın doğum hekimleri veya ortopedistler bu takviyeleri yaparlar. Son okuduğum araştırma günlük yiyeceklerle ve içeceklerle alınan kalsiyuma ilave süpmelan şeklinde kalsiyum almanın kalbe iyi gelmediğini söylüyor.

        İLİŞKİMİZİ GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ

        Acaba bu doğru mu? Araştırmaya dikkat edecek ve kalp hastalıklarının ülkemizde ne yazık ki birinci sırada olduğunu hatırlayacak olursak kalsiyumla aramızdaki ilişkiyi tekrar gözden geçirmeliyiz.

        Amerika’da kalsiyum takviyesi yüzde 50’nin üzerindeymiş. Gerçi onlarda süt-peynir tüketimi de bize göre çok daha yüksek. Amerikada yapılan bu çalışmada yaşları 45-85 arasında olan 2 bin 700 yetişkinin besin tüketimleri, aldığı kalsiyum miktarları inceleniyor. Kalp hastalıkları risklerinin olup olmadığı ve ne durumda oldukları ölçümleniyor. Aynı zamanda yaşam şekillerine, kilolarına, egzersiz programlarına da bakılıyor. Kalsiyum takviyesi alanlar ve almayanları 2 gruba ayırıyorlar. Sonuçta kalsiyum takviyesi alanların almayanlara göre damarlarında plak oluşumunun arttığı gözleniyor ve kalp hastalıkları riskleri yüksek bulunuyor. Aman bu yazıyı okuyup da evdeki kalsiyum tabletlerini çöpe atmayın. Uluslararası Osteoporoz Vakfı burada şu öneriyi yapıyor:

        BU ÖNERİLERE DİKKAT!

        - Eğer 40 yaş sonrası kalsiyum takviyesi yapmayı düşünüyorsanız mutlaka hekiminize danışın.

        - Hekiminiz size kalsiyum takviyesi yapmak istediğinde ona günlük kalsiyum alımınız hakkında ayrıntılı bilgi verin. (Bence bu konuda bir diyetisyen değerlendirmesi faydalı olacaktır.)

        - Eğer doğal yollarla alınan kalsiyum miktarı fazlaysa ilave süpleman kullanmayın veya hekiminiz gerekli görüyorsa bile sizin durumunuza göre miktara karar vermesi gerektiğini unutmayın. Bunun için sizin beslenme öykünüzü iyi aktarıyor olmanız gerekiyor.

        - Ailenizde kalp hastalıkları riski varsa mutlaka hekiminize söyleyin.

        Kalsiyumu doğal yollarla nasıl alırız?

        İŞTE kalsiyumu yüksek olan besinler:

        - Süt

        - Yoğurt

        - Ayran

        - Kefir

        - Peynir

        - Brokoli

        - Koyu yeşil yapraklı sebzeler

        - Fındık

        - Badem

        - Pekmez

        Kalsiyum değeri en yüksek çorba TARHANA

        - Kalsiyum oranı en yüksek peynirler kaşar peyniri ve cheddar peyniridir. Onlardan sonra rokfor, Kars peyniri, çökelek ve yağlı beyaz peynir geliyor.

        - Kalsiyum değeri en yüksek olan çorba tarhana çorbasıdır.

        Diğer Yazılar