Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ne zaman diyet konusu açılsa “Aman benim aç kalmaya hiç niyetim yok’’ diyen biri çıkıverir. Hemen arkasından da bir başkası dönüp bana “Siz nasıl sürekli diyet yapıyorsunuz?” diye sorar. Cevaplamaya doyamadığımız bazen gülmekten bazen de şaşkınlıktan “Nereden başlasam acaba?” dediğimiz bir sorudur bu. Siz de düşündünüz mutlaka. En az bir kez olsun aklınızdan geçtiyse anlatayım. Eşiniz dostunuz da soruyorsa bu yazıyı yollayın, öğrensin...

        “DİYETTE aç kalmak gerekir mi?” Bu sorunun cevabı sizin yemekle olan ilişkinize göre değişir. Eğer yemek yemek sizin için sadece açlık hissettiğinizde yapılan bir aktiviteyse, arada sadece arkadaşınız uzattı diye meyve yiyorsanız, kahvenin yanında ikram edilen keki ayıp olmasın diye tüketiyorsanız yani yemeğe çok düşkün değilseniz, “İştahlı değilim” diyorsanız, aklınızda tarifler uçuşmuyorsa sizin diyete başlamanız hiç de zor olmayacaktır. Doğru bir diyet listesi hazırlandığında yani sağlıklı bir beslenme programı uygularsanız asla aç kalmaz, sıkıntı çekmez, yasaklarla uğraşmazsınız. Bu da size kendinizi daha iyi hissettirir. Sadece fazladan aldığınız gereksiz kalorileri almamak, ihtiyacınız olan kaloriyi de doğru besinlerle yerine koymak size iyi gelecektir.

        BUNU KENDİNİZE YAPMAYIN!

        Eğer bu gruptan değilseniz, sürekli “Ne yesem?” diye düşünüyor, mutfakta olmayı seviyor, şehrin en lezzetli restoranlarını biliyor, kahvaltıda akşam ne yiyeceğinizi düşünüyor ve kahve siparişi verirken yanında tatlı da istiyorsanız durum farklı. Size sağlıklı bir program hazırlasak da aç hissedebilirsiniz. Diyetin kalorisi yüksek de olsa, düşük de olsa açsınız. Böyle kişilerin en çok düştüğü hata “Nasıl olsa her türlü açım. En iyisi en sert diyeti yapayım. Kalabildiğim kadar aç kalayım, sonra da özgürlük!” demektir. Yapabileceği en tehlikeli diyeti yapar, sabah sadece elma, öğlen sadece marul, akşam da 2 dilim ananas! Böyle diyet olmaz! Bunu kendinize yapmayın! Hem sağlığınız hem de psikolojiniz için.

        Diyet listesi yasaklardan oluşmaz

        SERT ve tehlikeli diyetlerin savunması “İyi de ben böyle haftada 4-5 kilo veriyorum, ayda 4-5 kiloyla kim uğraşacak?” cümleleriyle yapılıyor. Uğraşın, çünkü ayda 4-5 kilo vermek için sarf edeceğiniz uğraş hem daha keyifli hem daha lezzetli hem de kesinlikle daha doyurucu olacak!

        Aç kalma korkusu ortadan kalkacak. Aç kalmak diyet yapmak değildir! Diyet yapmak da aç kalmak değildir! Diyet dediğimiz liste yasaklardan oluşmaz, yiyebileceğiniz besinlerden oluşur. Sevdiğiniz ve yemeniz gereken besinlerden hazırlanmalıdır. Gerçek diyetisyene giderseniz aç kalmadan zayıflamayı öğrenirsiniz ve eminim bu size “İyi ki yaptım” dedirtecek.

        Diyetisyenler hep diyet mi yapar?

        BEN diyetisyenim. Her gün zayıflama diyeti yapmıyorum. Denediğiniz detoks diyetlerini asla yapmadım. Protein diyetini bir gün denesem ertesi gün kalkamam yerimden. Ama her gün sağlıklı besleniyorum. Arada bilinçli bir şekilde sağlıksız ama lezzetli yiyeceklerden de tükettiğim oluyor. Bunu sırf lezzet için yapıyorum ve çok sık olmuyor.

        Diyetisyen diyeti yaptıran kişidir, diyet yapan değil. Bu farkı bilelim. Sağlıklı beslenmek hepimizin, zayıflama diyetleriyse problemi olanların yapması gerekendir. Çünkü o listelerde günlük almanız gereken porsiyonlar belirlenir. Örneğin günde 100 gram et yemeniz gerekiyorsa her gün bir öğünde 3-4 köfte kadar et yemeye çalışırsınız. Ama diyet yapmayan, sağlıklı beslenen biri 2 öğünde et de yiyebilir, sadece sebze de. Bu sağlıksız beslendiğini göstermez.

        FARKINDA OLUN!

        O yüzden benim hayatım saati saatine gramlarını hesapladığımız yemeklerle geçmiyor, şaşırmayın! Pizza da yiyorum, tatlı da. Zeytinyağına ekmek de banıyorum, canım çekerse tavuk-pilav da yiyorum. Börek en sevdiğim şey! Ev yapımı ve bol otlu olacak. Hazır börek sevmem, dondurulmuş börek yemem, pastanede satılanı almam. Yediğiniz her şeyin sağlıklı, lezzetli ve damak tadınıza uygun olup olmadığını kontrol edin. Farkında olun! Öylesine ya da ayıp olmasın diye yemeyin. Az yiyin ama en güzelini yiyin. Canınız istedi diye, “Oh be çok da iyi geldi” demek için yiyin.

        Bunları söyleyebilmek için de her gün yürüyün, her gün iyi su için. Yemeklerinizi mümkün olduğu kadar evde yiyin ve ailece sofraya oturun. Evde kim varsa onlarla beraber yemek sizi daha sağlıklı yapar. Benden hatırlatması..

        Diğer Yazılar