Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bunlar da nereden çıktı? Yeni listeler mi var? Aaa yılın modası bu mu? Evet bu! Sonunda sizi zayıflatacak diyet bulundu! Dediklerimi deneyin, mutlaka zayıflayacaksınız

        “ZAYIFLAMANIN psikolojiyle ne alakası var? Bu tamamen metabolik bir durum” diyen uzmanlara şaşkınlıkla bakıyorum. Acaba bu dünyada psikolojiden etkilenmeyen herhangi bir şey var mı? Vücudumuzda olan biten tüm mekanizmalar yıllardır araştırılıyor. Çoğu şeyin altından psikoloji, moral, stres çıkmıyor mu? Bazen başka bir neden beklerken gittiğiniz doktor size “Hastalığın sebebi psikolojik” deyiveriyor ya, kızmayın. “Psikolojik” diyorsa, bir durup düşünün. Gerçekten yaşadığınız stres sizi hasta da edebilir, hastayken tedavinin verdiği cevabı da değiştirebilir.

        Aylar önce “Mutlu insanlar zayıflıyor” diye yazmıştım. Diyet sırasında psikolojik durumun motivasyonu artırdığını ve diyeti daha düzenli hale getirdiğini anlatmıştım. Bu konu üzerine izlenimlerim devam ediyor ve bir cümle daha takılı kalıyor kulaklarımda. Siz de söylüyor musunuz? Önce size birkaç soru sorayım. Eğer cevapları “Evet”se yönteminizi değiştirin derim...

        Diyet yaparken

        - Karşınıza çok sevdiğiniz bir yemek/tatlı çıktı. Arkadaşınız uzattı ve “İster misin?” diye sordu hatta ısrarla yedirmek istiyor. Cevabınız ne olur?

        A) Amaan sonra yerim. Şimdi yemek istemiyorum, teşekkürler.

        B) Amaan ne var bunda? Yerim, bir şey olmaz.

        - Restorandasınız, balık yiyorsunuz, yanında da mezeler var. Şimdi diyet bozulacak mı? Ne yaparsınız?

        A) Amaan sonra yerim bu mezeleri. Ben balık ve salatamı yerim, diyetim de bozulmaz

        B) Amaan ne var bunda? 2 kaşık kızartma, 2 karidesten ne olacak?

        - Yemek veya börek/tatlı hazırlıyorsunuz. Mutfakta zaman geçirirken ne yaparsınız?

        A) Amaan sonra yerim canım çok isterse, şimdi yemesem de olur.

        B) Amaan ne var bunda? 2 lokma attım ağzıma, ben zaten her mutfağa girdiğimde atıştırırım. Bir parçadan ne olacak ki?

        - Eve misafir geldi. Yemekler hazır, masaya oturdunuz...

        A) Amaan sonra yerim ben kremalı makarnayı. Bugün domates soslu yesem de olur. Krema şart değil.

        B) Amaann ne var bunda? Birazcık sostan, kremadan ne olurmuş ki?

        Cevaplarınız A şıkkı ağırlıktaysa siz ASY diyeti yapıyorsunuz demektir. Yani “Aman Sonra Yerim” diyenler daha rahat zayıflıyorlar ve kolay kolay da takılmıyorlar. Ertelemek başarı sağlıyor.

        Eğer cevaplarınız B şıkkı ağırlıklıysa bir yerlerde bir hata var demektir. Diyet yapanların fark etmeden atıştırmalarından veya sadece “Tadına baktım” dedikleri yemeklerden 200-300 kalori alabildiklerini biliyor musunuz? Siz ANVB diyeti yani ‘Aman Ne Var Bunda’ diyeti uyguluyorsunuz ve bu yöntem zayıflamayı durduruyor veya yavaşlatıyor.

        Dönüp dolaşıp aynı kilo !

        YASAKLAR içinde diyet yapanlar ve kendini çok gevşek bırakanlar sonuçta aynı noktaya varıyor. Yasaklarla dolu bir diyet yapmak hızlı zayıflatsa da verdiğiniz kiloları çok kolay geri alabiliyorsunuz. “Diyetteyim” deyip bir türlü diyette gibi yaşamamak da istediğiniz rakamlara ulaşmanıza engel oluyor. “Aman nolur 2 lokma yesem” diyenler genelde porsiyon kontrolünde zorlananlar oluyor.

        Sevdiğiniz yiyecekleri yasaklamayın, erteleyin

        ASY diyeti bu anlama geliyor. Şimdi gerçekten o tatlıyı yemek istiyor musun? Eğer çok canın çekiyorsa ye ama sonra yiyebilirsen hemen ertele. Ertelemek seni sıkmaz, strese sokmaz ve kalori almana engel olur. Bence zayıflamayı başaranların sihirli cümlesi bu.

        Neden obezite artıyor ?

        BUNUN bir sürü sebebi var. Metabolik sebepleri çözmek için uygulanan tedaviler, az hareket ettiğimiz için aktiviteyi artıracak spor önerileri, kaloriyi azaltmamızı sağlayacak diyet yöntemleri... Ama şunu bilin ki beynimizi yani düşüncelerimizi değiştirebildiğimiz zaman kendimizi tehlikeli diyetlere karşı koruyabilir, vücudumuzun dediklerini duyabilir ve gerçekten kilo problemini kalıcı şekilde çözebiliriz.

        Diğer Yazılar