Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Probiyotik ne demek?

        İNSAN sağlığına yarar sağlayacak canlı bakterilere probiyotik denir. Yoğurtta, diğer süt ürünlerinde, turşuda, zeytinde, fermente edilmiş yiyeceklerde bulunur. Bağırsaklarda kalır ve canlılığını sürdürür. Bu probiyotiklerin besin maddelerine ise prebiyotik deniyor.

        Bağırsaklar konusunda yazdığım her yazı arasında şaşırtıcı ve güzel gelişmeler oluyor. Son yıllarda çıkan kitaplar sayesinde siz, kongrelerdeki yoğunluk sayesinde de biz daha çok bağırsaklardan ve florasından ve doğal olarak da probiyotiklerden bahsetmeye başladık.

        Bu sevindirici çünkü neler olup bitiyor gördükçe, öğrendikçe bir sorun daha çözülüyor. Eminim bu konu daha da çok konuşulacak. Probiyotikler ve prebiyotikler hayatımıza girdi. Ben daha önce “Kullanabilirsiniz” diyordum, şimdi “Kullanın” diyorum.

        Geçtiğimiz hafta Seul’e gittik. Konu probiyotiklerdi. İlgimi çeken bir konu olunca kaçırmak istemedim. Bu konuyu derinlemesine öğrenmek istiyorum. Probiyotikler konusunda Kore’de çok güzel çalışmalar yapan bilim adamlarını dinleme şansımız oldu. “Hamile halimle Kore’de ne yiyeceğim?” derken, bol bol sebzeli noodle (pirinçten yapılan spaghetti) ve Kimchi (Kore yemeği, bol baharatlı fermente edilmiş lahana-turşu) yiyerek bol bol probiyotik almış oldum.

        Kore MUTFAĞI ÇOK İLGİNÇ

        Kore mutfağı çok ilginç gerçekten. Herkesin damak tadına uygun olmasa da ben bazı yemeklerini çok beğendim. Ama her şeyin içindeki şekerli soslar çok hoşuma gitmedi. Çok fazla kilo problemi de yoktu. Bu mutfağı daha ayrıntılı incelemek gerekiyor, bu konuda kararlıyım.

        Bizim ekipte olan çok değerli diyetisyenler, gastroenterologlar, kadın doğum uzmanları, enfeksiyon uzmanı, çocuk doktorları yani herkes kendi uzmanlığı hakkında yorumlar yaptı ve tecrübelerimiz birbirimize olumlu aktarımlar vermemizi sağladı. Ben, kendim başta olmak üzere bütün aileye probiyotik kullandırıyorum yıllardır. Neden mi?

        Probiyotikler ne işe yarıyor?

        - Sindirim sistemi problemlerine iyi geliyor. Bağırsaklardaki tüm sorunları düşünelim. Gaz sıkıntısı, ishal, kabızlık, rahatsız bağırsak sendromu gibi durumlarda diyetisyenler ve gastroenterologlar öneriyor ve faydasını görüyor.

        - Bağırsaklardaki vitamin- mineral emilimini arttırıyor. Özellikle ülkemizde kadınlarda ve çocuklarda sık görülen anemi problemine iyi geliyor.

        - Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve bu sebeple soğuk algınlığından alerjik sorunlara kadar birçok konuda probiyotik kullanmak bize iyi geliyor.

        - Çocuklardaki ishalleri önlüyor.

        - Antibiyotik kullanımında bağırsağı koruyor.

        - Kolesterol düşürücü etkisi var.

        - Bağırsak kanseri riskini azaltıyor.

        - Vajinal mantar gibi üriner sistem enfoksiyonlarına karşı koruyor.

        Özellikle

        - Çok sık hastalananlar

        - Çok yoğun çalışanlar

        - Çok fazla ilaç kullananlar (özellikle antibiyotik)

        - Yoğurt vb. ürün tüketimi az olanlar düzenli olarak probiyotik kullanmalılar.

        İlaç yerine değil, ilave

        Probiyotiklerin kolesterol düşürücü etkisi var ve bu çok iyi bir haber. Fakat burada yanlışlık olmasın. Bu, ilaç kullanmak yerine probiyotik kullanın demek anlamına gelmiyor. Kolesterol tedavisi gören kişilere ilave probiyotik takviyesinin iyi geldiğini biliyoruz.

        Bebeklere verilir mi ?

        Bebeklerin sindirim sisteminin gelişmesi ve bağışıklık sisteminin güçlü olması için probiyotiğe ihtiyacı var. Ama anne sütü alan bebeklere ilave probiyotik vermeye gerek yok, anne sütünden geliyor zaten. Mama alanlarda probiyotik ilaveli mama tercih etmekte fayda var.

        Diğer Yazılar