Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sağlıklı beslenmeye özen gösteren biri, tükettiği yağlarla ilgili bilgi sahibi olmalı. İşte hem sevdiğimiz hem de korktuğumuz besinler grubunda yer alan yağlarla ilgili bilmemiz gerekenler...

        Sağlıklı beslenmeye önem verenler ‘yağlar’ ile ilişkisini seviyeli tutan kişilerdir. Çok seçici olan bir insan, eğer kilosuna dikkat ediyor veya sağlıklı bir mutfaktan beslenmeye özen gösteriyorsa evine soktuğu yağı da bilir, yemeklere koyduğu yağı da. Yağlar hem sevdiğimiz hem de korktuğumuz besinler grubuna giriyor.

        YAĞ BİZE KİLO ALDIRIR MI?

        Kilo aldığımızda yağ oranımız artıyor. Peki sadece yağlı besinler mi bize kilo aldırıyor? Hayır. Kilo almanın dengesiz beslenme, yetersiz ve düzensiz beslenme, karbonhidrat veya proteinin gereğinden fazla alınıyor olması, fazla şeker ve hareketsizlik gibi onlarca nedeni var. Yani sadece ‘yağlı’ beslenmek tek başına sebep değil.

        YAĞSIZ DİYET ZAYIFLATIR MI?

        Eğer kilo vermek istiyorsanız vücudunuza ihtiyacı olanları vereceksiniz. Yani yeteri kadar yağ, protein, karbonhidrat ve sıvılar... İhtiyacı olan yağ miktarı kişiye göre değişir ama yağsız diyetler daha hızlı yağ yakımını sağlamaz. Hatta bazı sakıncaları bile vardır. Bazı vitaminler sadece yağda emilirler ve bu sebeple yağsız beslenme vitamin emilimini azaltır.

        YİYECEKLERDEKİ YAĞLAR İYİ MİDİR?

        Aslında bu yağların bize iyilikleri ve kötülükleri vardır. Örneğin cevizden gelen yağ iyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterolü düşürür. Fazla yediğinizde size kilo aldırabilir ve kan yağlarını artırabilir.

        SUSAMYAĞI TOK TUTAR

        Susamyağını çok kullanmıyoruz ama susam kullanıyoruz. En çok sevdiğimiz simidin üzerindeki susamları temizleyip daha hızlıca zayıflayacağını zannedenler, o susamları yerseniz daha uzun süre tok kalacaksınız ve damarlarınıza iyi gelecek bir yağ almış olacaksınız; haberiniz olsun.

        Yağı nelerden alıyoruz?

        - Zeytin

        - Zeytinyağı

        - Ayçiçek yağı

        - Mısırözü yağı

        - Kanola yağı

        - Palm yağı

        - Margarinler

        - Hayvansal gıdalar

        - Kuruyemişler (ceviz, badem, fındık...)

        - Meyveler (avokado)

        - Ketentohumu, vb...

        Doymuş yağlardan uzak durmak önemli

        DOYMUŞ ve yapay yağlardan uzak durmaya özen gösterin. Kilo alımına ve kalp damar hastalıklarına sebep olan yağlar, hayvansal ürünlerin içindeki doymuş yağlardır. Süt, yoğurt, ayran, et, balık, tavuk gibi hayvansal ürünlerin en yağsız olanlarını tericih etmelisiniz.

        Yeri gelmişken söyleyeyim, light süt ürünlerinin içine katkı maddeleri, koruyucular eklenmiyor. Sadece içlerindeki doymuş yağlar alınıyor. Bu sebeple az yağlı süt ürünleri yağlı olanlara göre daha sağlıklıdır!

        Margarinler tehlikeli mi?

        ESKİDEN margarinler doymuş yağ bakımından çok zengindi. İçeriğindeki yağlı süt nedeniyle kolesterolü de yükseltiyorlardı. Son yıllarda margarinlerin içeriği değişti. Hâlâ margarin deyince korkup kaçanlar var ama artık içlerinde doymuş yağ yok, kalorileri daha düşük ve trans yağ yok. Bu da margarinlerin eskisi gibi olmadığını yani tüketilebilir olduğunu gösteriyor.

        Kuruyemişlerdeki yağlar

        BEYİN, kalp ve damar sağlığı deyince kuruyemişlerde bulunan yağlar bize dost yüzünü gösteriyor. Kuruyemişlerde, ketentohumunda ve balıkyağında yüksek miktarda Omega 3 bulunuyor. Omega 3, beynimizin yaşlanmasını önlüyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Sadece kuruyemişlerin kalorileri düşük olmadığı için porsiyon konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

        Zeytinyağı=Sağlık

        “ZEYTİNYAĞI varken başka yağ yemek düşünülemez” demek istesem de işin aslı böyle olmuyor. Ege’de herkesin kolaylıkla ulaşabildiği zeytinyağına ülkemizin her yerinde aynı fiyata, aynı kalitede ulaşılamıyor. Zeytin yönünden zengin olan bir memleket nasıl oluyor da marketlerde şişesi bimem kaç liraya zeytinyağı satıyor anlamıyorum. Zeytinyağı her eve girebilecek kadar uygun fiyatta olmalı.

        Zeytinyağı vücudumuzun da sevdiği bir yağ, kalp ve damarla çok iyi anlaşıyor. Sağlıklı yaşlanan birini görürseniz sorun ona, mutlaka zeytinyağı vardır hayatında.

        Diğer Yazılar