Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mutsuzluk ve stres birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Mutsuz ve depresif insanlarda kabızlık daha sık görülüyor. Depresyona girip az yemek yiyen, sadece abur cuburla beslenen ya da kiloyu takıntı haline getirip sürekli diyet yapanlarda kronik kabızlık oluşabiliyor

        Mutsuz insanların her hastalığa açık olduğuna inanırım. Kimse mutsuz olmak istemez elbette ama bazı insanlar yapı olarak daha karamsar, daha mutsuz olmaya yatkındır, daha depresiftirler. Bunun farkında olan da var olmayan da.

        Doktorlar birçok hastalığın tedavisi için “Stres yok” diye reçete yazdıklarında kızıyoruz. “Bir şey bulamayınca strese bağlıyorlar” diyoruz. Halbuki o kadar doğru ki bu reçete! Evet, bazen yeterli bir reçete olmayabilir ama aslında doktorunuz burada size çok önemli bir şey söylüyor, “Elinden geleni yap” diyor. Peki sizce gerçekten elinizden gelenin en iyisini yapıyor musunuz?

        ÖNCE BEYNİNİZİ HAZIRLAYIN

        Bağırsaklarımız ikinci beynimiz olarak anlatılıyor artık kongrelerde. Bağırsak yapısı, bağırsakların ne düzenle çalıştığı, gaz problemleri, kabızlık, ishal, huzursuz bağırsak sendromu, probiyotik miktarı, olması gereken yararlı bakteriler... Bunların hepsi o kadar önemli ki... Ve bunlar bütün hayatımızı, enerjimizi, bağışıklık sistemini etkiliyor.

        Kabuzlık sorunu yaşayanlar için her yazımda “Önce beyninizi hazırlayın, sonra bağırsaklarınız çalışır” diyorum. “Olmuyor işte, olmuyor” diyorlar. Ben de “Önce beyninizi hazırlayın! Siz ‘Olmuyor’ dediğiniz sürece olmayacak” diye tekrarlıyorum. Bu komik gelse de yıllarca bağırsak sorunu ve kabızlık yaşayanlar ne demek istediğimi çok iyi biliyorlar.

        KENDİNİZE BİR CÜMLE SEÇİN

        Düzenli olarak tuvalete çıkanların hep bir bahanesi var. Kendinize bir cümle bulun. “Kahvaltıdan önce tuvalete çıkarım”, “Kahvaltıdan sonra mutlaka tuvaletim gelir”, “Gün içindeki ilk suyumu içtiğimde gelir”, “Her akşam yatmadan önce tuvaletim gelir” gibi... Kendinize bir cümle seçin ve o cümleyi her gün söyleyin. Tuvalete oturup 10 dakika bekleyin. Tuvaletiniz gelmezse vazgeçmeyin, ertesi gün tekrar deneyin.

        Mutsuz ve depresif insanlarda kabızlık daha sık görülebiliyor. Özellikle depresyona girip de az yemek yiyen, besin tüketimi normalin altına düşen, sadece abur cuburla beslenen, kiloyu takıntı haline getirip sürekli diyet yapan kişilerde kronik kabızlık oluşabiliyor.

        Kendinizi DİNLEYİN

        Sadece yediklerinizi değil, yaşadıklarınızı da kontrol etmeniz lazım. Bazen depresyon, yoğun stres ve anksiyete gibi durumlarda kabızlık şikâyeti artar. Evde veya işyerinde yaşanan sorunlar hemen bağırsaklarınıza yansır. Kendi vücudunuzu dinlemeyi bilin. Bağırsaklarınız en önemli organlardan biridir. Size sorun çıkarıyorlarsa duygularınızda da bir sorun olabilir. Belki kabızlık için bir psikoloğa gidin demek komik ama önce kendinizi dinleyin, dinledikten sorna psikoloğa gidersiniz zaten. Neden mi bunu yazıyorum? Çünkü çekmeyenler kabızlığın nasıl zor bir durum olduğunu bilmezler. Bunu kronik şekilde yaşayanlar anlar ve anlatır sadece.

        Çantanızda kuru kayısı bulunsun

        Sık sık seyahat edenler de kabızlık sorunu yaşıyor. Şehir, yemekler, uzun yolculuklar hemen bağırsakları etkiliyor. Bu sebeple şunlara dikkat edin:

        - Çantanızda kuru kayısı, kuru erik ve incir gibi ara öğünler taşıyın. Sabahları bunlardan 1-2 tane yemenizde fayda var.

        - Gittiğiniz yerlerde ne yerseniz yiyecek tercihlerinizi kepekli, tam tahıllı ve yulaflı olanlardan yana kullanın.

        - Daha fazla lif alın. Yemeğinizin yanında roka, maydanoz veya güzel bir salata tüketin. Posa alabileceğiniz ne varsa beslenmenize ekleyin.

        - Kahvaltıyı peynir ve yumurtayla geçiştirmeyin. Arada bir sütlü, yulaflı kahvaltı yapın. İçine meyve ve ketentohumu ilave edin.

        - Sabah toplantıya yetişmeniz gerekecekse biraz erken kalkıp aynı saatte tuvalete oturun. Bağırsaklarınızı ikinci plana atmayın.

        - Yanınızda tablet veya toz probiyotik taşıyın.

        Diğer Yazılar