Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Stres seviyesindeki değişiklikler iştah mekanizmasını etkiliyor. Stres arttıkça kilo almak çok kolay hale geliyor. İşte bu kısırdöngüyü kırmak için yapılması gerekenler...

        Biz ekipçe oturup durum değerlendirmesi yapıyoruz. 3 diyetisyen bir arada olunca, gördüğümüz danışanlar, onların şikâyetleri, dertleri, mutlulukları, başarıları bize önemli veriler sağlıyor. Son dönemde stres seviyesinin giderek artması, gündem, işler, mali durumlar derken haberler hepimizi gerebiliyor ve bu fazla kiloya dönüşüyor. Çünkü stres seviyesindeki değişiklikler iştah mekanizmasını etkiliyor ve kilo almak çok kolay hale geliyor.

        Farkında mısınız bilmem ama yeme içme düzeniniz değişmiş olabilir. Gece yemeleriniz artmış olabilir. Tatlı krizleri patlamış olabilir. İşler yoğun, hayat stresli olsa da sağlığımızı ikinci plana atmayalım. DiyetAktif ekibinden Diyetisyen Ecem Mahan’a “Sence neden insanlar bu ara hızlı kilo alıyor?” diye sordum. İşte cevabı:

        Farkında olmadan yemek!

        “Günlük hayatın yoğun temposunda hepimiz birçok sorumlulukla koşturuyoruz. Tüm bu koşuşturma arasında stres seviyenizdeki yükselmeyi ciddi derecede hissediyor olmanız çok normal. Ülke gündemi, iş hayatının zorlu gelişmeleri, büyükşehirde yaşamanın verdiği her yere yetişme telaşı, trafik, özel hayattaki durumlar gibi saymakla bitmeyen birçok iç ve dış etken aşırı strese yol açabiliyor.”

        Bu durumun beslenmenize nasıl yansıdığını hiç düşündünüz mü? Önemli bir toplantı öncesi hazırlık yaparken, farkında olmadan büyük bir çikolata paketini bitirdiğiniz oluyor mu? Gelin bu sahnenin altındaki bilimsel açıklamalara göz atalım.

        Kısırdöngüyü kırmak için neler yapmalı?

        - Stresle baş etmede, doğru beslenme ipuçları bize yardımcı olur. Tüketilecek besinlerin özenli bir şekilde seçildiği, kişiye özel oluşturulmuş bir beslenme programı uygularsak gün boyu gereken enerjiyi kaliteli kaynaklardan alacağımız için fiziksel ve ruhsal açıdan daha rahat ederiz. “Aynı şeyler” deyip geçmeyin, kendinizle ilgilenmek ve dengeli beslenmek sizi enerji olarak ayakta tutacaktır. Bu da stresle baş etmenin ilk kuralıdır!

        - Örneğin sebzelerden, meyvelerden, kaliteli protein ve lif kaynaklarından, süt ürünleri ve iyi yağlardan oluşan ve bu besinlerin gün boyu belli aralıklarda 6-8 öğün olarak tüketildiği bir beslenme düzenine geçmek ilk adım olabilir. Ara öğünleri atladığınızda daha mutsuz ve gergin olduğunuzun farkında değil misiniz?

        - Özellikle stresli dönemlerde yeterli su tükettiğinizden emin olun. Size özel miktarı belirlemek için kilonuzu 30 ml ile çarpın ve çıkan değerin altına düşmemeye çalışın. Su içmeyen kişilerde baş ağısı, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, gerginlik ve halsizlik gibi problemler artar. Bunlar varken stresiniz azalmaz.

        - Lif içeriği yüksek tam tahıllar, sebze ve meyvelerle beslenmenizi destekleyerek sindirim sistemi ve bağırsak hareketlerinizin stres kaynaklı olası düzensizliklerini önleyin. Unutmayın, bağırsaklarınızdaki düzen mutluluk kaynağıdır!

        - Ara öğünlerinizde kuruyemiş, meyve, süt, minik bir tost gibi sağlıklı seçenekleri tercih edin.

        - Stres seviyesini azaltmak için beslenme ipuçlarına ek olarak favori şarkınızı dinlemek ve eşlik etmek, kısa süreli de olsa yürüyüş yapmak, sevdiğiniz bir arkadaşınızla konuşmak hem anlık yeme ataklarını engeller hem de rahatlatıcı etki sağlar.

        Konfor gıdalarına dikkat!

        Yoğun stres altında vücudumuz kortizol hormonu salgılar. Stres hormonu da denilen kortizol seviyesinin artması ensülin salgılanmasını tetiklediği için kan şekerimiz düşer.

        Düşen kan şekeri nedeniyle de yağlı, şekerli, kalorisi yüksek yiyeceklere istek duyarız. Çünkü böyle durumlarda sağlıklı bir sebze yemeği ya da meyve salatası hazırlamak yerine pizza siparişi vermek veya en yakın marketten bir paket abur cubur alıp anında tüketmek daha kolay geliyor. İşte bu nedenle, bu gıdalar konfor gıdaları olarak adlandırılıyor. Konfor gıdalarını tüketmek, stresi azaltıcı bir etki yaratıp kısa süreli olarak iyi hissettirse de, uzun dönemde kilo artışına neden oluyor.

        Bu kısırdöngünün alt metnine baktığımız zaman, daha çok stres eşittir daha çok kortizol, eşittir daha çok yüksek kalorili gıda alımı, o da eşittir artan kilo ve bel çevresi yağlanması tablosu ortaya çıkıyor.

        Diğer Yazılar