Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çocuğunuz ne yediğini biliyor mu yoksa başka şeylerle uğraşırken mesela çizgi film izlerken ya da reklamları seyrederken ne yediğini fark etmeden beslenen çocuklardan mı?

        İnternette ‘komik bebek videoları’ diye arama yaptığınızda karşınıza çıkacak videoların ilk beşinde mutlaka uykuda yemek yiyen bebekler vardır. Evet minnoşların yemek yerken kafalarını tutamayıp uykuya dalmaları çok komik ama bu bir taraftan da ne yediğinin farkında olmadan yemek yiyen bir bebek var anlamına geliyor. Ya da başka şeylerle uğraşırken bir taraftan yemek yiyen bebekler... Tam filme dalmışken ağzını fark etmeden açanlar... Kanal kanal reklam arayıp hareketli, renkli, yüksek müzikli reklamları izlerken bebeğine yemek yedirdiği için mutlu olan anneler…

        İLERİDE PROBLEM YARATABİLİR

        Ben bile işin uzmanı bir anne olarak bunu denedim. İtiraf edeyim; 1 saatte 1 kâse çorba içen bebeğin, çizgi film izlerken 10 dakikada çorbayı bitiriyor olması çok çekiciydi. Kalan 50 dakikada bebeğimle daha çok şey yapabilir veya kendi işlerimi halledebilir hatta ben de yemek yiyebilirdim!

        Birçok anne benimle aynı fikirde olabilir ama ben bunu nadiren yaptım. Çünkü buna alışırsa, ileride beni hangi sorunların beklediğini biliyordum. Yetişkinlerle çalışırken en zorlandığım grubun bu özellikleri taşıdığını biliyorum. Ne yediğinin farkında bile olmayanların, büyüdüğünde porsiyon kontrolü, açlık tokluk durumu ve irade aradan çıkınca kilo problemi yaşaması ve buna bağlı hastalıkların oluşması ihtimali çok yüksek. Ben bunu oğluma yapamazdım. Onunla daha çok sohbet ederek, oynayarak, ne yediğinin farkına vararak yemesini sağladım.

        ÇOCUK ÖNCE ANNEYİ ÖRNEK ALIR

        Tüm yemeklerini anneyle yiyen bir çocuk belki daha kolay kontrol edilebilir. Peki büyükanneler, bakıcılar, dadılar derken birden fazla kişiyle yemek yiyorsa ne olacak? İçimi rahatlatan bir şey var. Abu cubur veren büyükanneleri, torunları çok sever. Annenin koyduğu yasakları büyükanneyle çiğnemek çok eğlencelidir. Ama anne-baba olarak sakin, anlayışlı, bilgili, örnek ve eğlenceli olursanız çocuğunuz size güvenir ve yeme konusunda ilk sırada hep siz olursunuz.

        Bizim evde de aynı şeyler yaşandı. Oğlum Sanat işimi de bildiği için daha küçücükken biri ona abur cubur verdiğinde bana anlatıyordu. Bu beni çok mutlu ediyordu. Arkadaşlarım ona çikolata uzattığında, iyi-kötü kavramını yeni öğrenen oğlum “Anne bu dandik mi yoksa iyi mi?” diye sorduğunda hem eşe dosta mahcup oluyor hem de kimseyi kırmadan neden böyle öğrettiğimi anlatıyordum.

        Farkında olmak beslenmenizi etkiler

        ÖNCE kendinize bakın. Siz ne yediğinizi biliyor musunuz? Açken mi yemek yiyorsunuz yoksa acıkmadan sürekli atıştırıyor musunuz? Bakalım aşağıdaki testin sonucu ne çıkacak?

        1- Yemekte ne var diye sormadan önüme ne gelirse yerim.

        2- Genelde fark etmez, açken karnımı doyurmak için bir şey bulmak yeterlidir.

        3- Bir yere gittiğimde misafir olduğum için ne pişirdilerse hepsinden yerim.

        4- Tabağıma ne konduysa, ne ikram ediliyorsa ayırt etmeden yerim.

        5- Genelde TV karşısında ve bir şey izlerken yerim.

        6- Gece film izlerken mutlaka bir şeyler yerim.

        7- Arkadaşım bir şey uzattığında onu kırmam ve ikram edileni yerim.

        8- Çok hızlı yemek yerim.

        9- Yemeğin tadı, sıcaklığı, sunum şekli benim için çok önemli değildir.

        10- Stresliyken fazla yerim ve ne yediğime çok da bakmam.

        Yukarıdaki cümlelerden en az 3’üne “Evet” dediyseniz, sorun var demektir! Bir diyetisyenle görüşme zamanı gelmiştir. Kilo probleminiz olmasa da bu dengesiz ve bilinçsiz beslenmenin size iyi gelmediğini düşünebiliriz. Yorgunluk, baş ağrısı, kansızlık, dikkat dağınıklığı, unutkanlık gibi sorunlarınız varsa bunlar beslenme problemleri yüzünden olabilir. En iyisi check-up gibi bir değerlendirmeye girmek. Farkında olmak beslenmenizi, attığınız adımı, yaşam şeklinizi, sağlığınızı, her şeyi etkiler.

        Konumuz çocuk beslenmesi

        YARIN, DiyetAktif Nişantaşı’nda buluşup çocuk beslenmesi hakkında önemli noktaları konuşacağız. Çocuğumuza farkında olmayı öğretebilirsek onun hayatında önemli bir iz bırakmış oluruz. Bu sayede belki de hiç kilo problemi yaşamaz veya beslenmeye bağlı bir sıkıntısı olmaz. Katılmak isterseniz kayıt için telefon numaramız 0212 296 12 13.

        Diğer Yazılar