Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KİLO problemi yaşamayı kimse istemez ama sizce bu konuyu yeterince ciddiye alıyor muyuz? Gripten korunmak için uğraştığımız kadar obeziteye karşı elimizden geleni yapıyor muyuz? Diyetisyene başvuruların çoğu kilo problemi artık ciddi bir hastalığa dönüştüğünde, yani uyuyamadığında, şeker hastası olduğunda, uyku apnesi gibi ciddi problemler yaşadığında, tansiyonu yükseldiğinde veya dış görüntünün artık psikolojiyi bozduğunda oluyor. Bir anda 3-4 kilo alan biri iş işten geçmeden diyetisyene gittiğinde ‘takıntılı’ gözüyle bakılıyor. Halbuki, fazlalık 14 kilo olduğunda bu işi çözmek daha zordur, hele 24 kilo olduğunda artık sırtında çok ciddi bir problem vardır. 20 kilo sınırı geçildiğinde sadece metabolik değil psikolojik nedenler de devreye girmiştir.

        OBEZİTEYE YARDIM EDİYORUZ

        Kimsenin istemediği bu hastalık nasıl oluyor da bu hızla büyüyor ve çocuklarımızı tehdit etmeye başlıyor? Size birkaç soru sorayım. Yaşadığınız yerde fast food bulmak mı daha kolay, yoksa taze pişmiş bir sebze yemeği mi? Çocuğunuz bir hamburger görünce mi sevinir, yoksa evde pırasa ya da karnabahar piştiğinde mi? Televizyon reklamlarında ne kadar sağlıklı ürünle karşılaşırız? Kötü gıdaları görme ve bulma kolaylığı, sağlıklı ve ihtiyacımız olanlara göre daha mı az daha mı çok? Çok iyi bildiğimiz online yemek siparişi verilen sitenin açıklamasına göre en çok pizza sipariş ediliyor. Hem de rakamlar gerçekten çok yüksek.

        40 YAŞ DÖNÜM NOKTASI

        En değerli çağlarımızı yetersiz gıdalarla geçirdiğimizde ne mi oluyor? Mezun oldun, işe girdin, evlendin, aile kurmaya çalıştın derken yaş olmuş 30... 30-40 arası metabolizmanda sorun çıkmadan kendinle uğraştın. 40 yaşına kadar bunun önemli olduğunu düşünmedin bile! O zaman merak etme. 40 yaş dönüm noktasıdır ve sana neye dikkat etmen gerektiğini hatırlatır. Birinci sıraya kendini koyman gerektiğini gösterir. Tabii nasıl gösterir diyeceksiniz... Umarım çok sıkıntılı olmaz ama bu farkındalığınızın seviyesine göre değişir. Ne kadar erken farkına varırsanız, o kadar kolay atlatırsınız.

        Obeziteye karşı ne yapalım?

        - Yaşam tarzını değiştir, bunu mutlu bir şekilde yap ve etrafındaki insanlar için de parılda! Kendine iyi bak ki bunun nasıl iyi geldiğini herkes görsün!

        - Hareketini artıracak tüm akımlara dahil ol ! Ormanda yürüyüş mü var? Her hafta sonu yürüyüş yapan arkadaş grubu mu buldun? Yoksa bir bisiklet grubuna mı dahil olacaksın? Hiçbir şey yoksa sen başlat!

        - Çocuklarına sağlıklı seçenekler sunmak için zaman harca. Buna vakit ayır ve ne kadar değerli olduğunu bil. Onlara sağlıklı yemekleri öğret ve en lezzetli hallerini bulmak için yeni tatlar dene. Mutfağı beraber karıştırın...

        - Alışveriş merkezine çok sık gidiyorsan orada sağlıklı seçenekler sunan mekânları dene. Onlara şans ver ve daha iyi olmaları için eleştir. Memnun kaldıysan teşekkür et...

        - Evde küçük tabak kullan. Porsiyonların çeşitli ama küçük olsun. Restorana gittiğinde az sipariş ver. Gerekirse ilave et. Yanında salata olan yemekleri seç. Patates ve pilav ile doldurulmuş lezzetsiz yemkelerden uzak dur. Et yiyorsan yanında mutlaka yeşil salata iste.

        Diğer Yazılar