Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Fazla kilosu olan herkes ‘Zayıflamak ister misin’ sorusuna ‘Evet’ cevabını veriyor ama iş yöntemi belirlemeye gelince kafalar karışabiliyor. İşte sağlıklı kilo vermek için adım adım yapmanız gerekenler...

        KİLO vermemiz gerekiyor gerekiyor da... Kaç kilo? Hangi sürede? Ve nasıl? Kimse “Zayıflamak ister misin” diye sorduğum herkes “Evet” diyor ama ayrıntılara gelince kafalar karışıyor. Birisi “Tüm fazlalığımı 1 ayda verip sonra yoluma devam etmek istiyorum” derken, kimisi de “Ben yavaş yavaş halletmek istiyorum, kendimi sıkmadan, çok zorlanmadan” diyor. Hangisi doğru? Kilo vermeye başlıyorsak önce yöntem belirleyelim. Gelin size aşamaları anlatayım.

        1- Önce kaç kilo vermeliyiz, ne kadar fazlalığımız var onu bulalım. Bunun için önce ‘Beden Kütle İndeksi’ni hesaplayalım. ‘Beden Kütle İndeksi’, vücut kütlesinin (kg), uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır.

        - BKI = Kilonuz (kg) / boyunuz (m2)

        Örnek BKI = 70 kg / 1,60m x 1,60m = 27,3

        BKI tablosu değerleri yandaki tabloda!

        2- BKI değeri tek başına yeterli mi? Hayır, tek başına bu değerin bir anlamı yok. Yukarıdaki örnekte BKI değerine göre 25 ve üzeri değerler kilonuzun fazla olduğunu gösteriyor. Peki bu ne kadar tehlikeli? İkinci önemli kriter bel çevresinin ölçümü. Bel çevresindeki yağlanma sizin kilonuzun ne kadar riskli olduğunu gösterir. Bel çevresi kadınlarda 88 santimin, erkeklerde ise 102 santimin altında olmalı. Ölçün bakalım sizinki kaç santim? Eğer bu rakamların üzerinde çıkarsa sağlık açısından ciddi risk taşıyorsunuz.

        3- Üçüncü önemli değer de bel-kalça oranı. Bu oranın kadınlarda 0.8’in, erkeklerde ise 1’in altında olması gerekiyor. Bu oran bu rakamların üzerinde ise özellikle metabolik hastalıklar açısından risk altındasınız demektir.

        4- Vücut yağ oranınız kaç? Eskiden bu yukarıdaki 3 değer her şeyi gösteriyordu ama şimdi şanslıyız ki daha da ayrıntı görebiliyoruz. Hastanelerde veya diyetisyenlerin danışmanlık merkezlerinde görebileceğiniz vücut analiz cihazları ayrıntılı bilgi veriyorlar. Birbirlerine yakın olan bu cihazların bazıları vücudunuzdaki yağ oranını, kas yoğunluğunuz, su oranını, hatta yağın nerelerde depolandığını, ödemin olup olmadığını da gösteriyor. Bunun için bir diyetisyen randevusu alıp değerlendirmeye girmek istiyorum dediğinizde yukarıdaki tüm ölçüm sonuçlarını öğrenebilirsiniz. Vücut yağ oranı kadınlarda %30, erkeklerde %25’in altında olmalı.

        Şişmanlık sadece görüntü problemi değil!

        ŞİŞMANLIK hastalıklara karşı yatkınlığınızı gösterir. Hadi şu soruları sorun kendinize. Belki de ertelediğiniz diyete hemen başlamanız gerekiyordur.

        1. BKI değeriniz 25 ve üzerinde mi?

        2. Bel çevreniz kadın iseniz 88, erkekseniz 100 cm üzerinde mi?

        3. Bel / kalça oranı kadınsanız 0.8’in erkek iseniz 1’in altında mı?

        4. Yağ oranınız %25’in üzerinde mi?

        5. Ailenizde şişmanlık var mı?

        6. Ailede diyabet, kalp hastalıkları, tansiyon problemleri var mı?

        7. Stres seviyeniz yüksek mi?

        8. Ailenizde kanser öyküsü var mı?

        9. Çocukken kilo probleminiz var mıydı?

        10. Sigara, alkol gibi alışkanlıklarınız var mı?

        Bu soruların kaçına “Evet” dediniz. Eğer üçten fazlaysa acilen diyetisyene gitmeniz gerekiyor, hatırlatayım! Ertelemeyin.

        Size göre mi sağlığınıza göre mi?

        KAÇ kilo olmak istiyorsunuz sorusunun 2 cevabı vardır. İlki ve biz uzmanlar için önemli olanı sağlığınız açısından olması gereken değerdir. Bir de bizim kendimizi iyi hissettiğimiz değer vardır. Örneğin ben 1.60 boyunda bir kadın olarak hesap yaparsam 50-56 kilo arası benim için normal olabilir ama ben kendi vücuduma göre ve yaşam şeklime bakarak 52 kiloda da iyi hissedebilirim 56 kiloda da... Bu sizin alışık olduğunuz rakamlara ve yeme içme düzeninize göre değişiklik gösterebilir. Demek istediğim herkes çok zayıf olmak zorunda değil, ideal ve sağlıklı rakamlarda kalmak daha doğrudur.

        Diğer Yazılar