Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her şeyin modası geçer. Bir yıl ayakkabının ruganı modadır, sonraki yıl herkeste büyük çizmeler vardır. Elbise, şapka, saç, makyaj ya da ev mimarisi modasıyla ilgili yüzlerce örnek yazılır da sağlıkla ilgili konular aklımın ucundan geçmez. Peki geçmeli mi? Sağlığın modası olur mu? “Bu yıl kalp ilaçlarında şu değil, bu moda. Herkes bunu kullanıyor” deyip ilaç alınır mı? Ya da “Burun ameliyatı moda olmuş, hep beraber cerraha gidelim” denir mi? Benim aklım almıyor ama yine de olan oluyor.

        MODA İLAÇLAR, DİYETLER, İSİMLER

        Eskiden yumurtanın kolesterolü artırdığına içimizden öyle geldiği için inanmıyorduk. Sonra büyük bir araştırma yapıldı ve gerisi geldi. Yeni araştırmalar yumurtanın içindeki kolesterolün kandaki kolesterolü artırmadığını gösterdi ve kalp hastalıklarında ve kolesterol yüksekliğinde yumurtayı rahatça verebilmeyi başardık.

        Televizyona çıkıp “Eskiden yumurta yedirmiyorlardı. Ben ‘Yiyin, bir şey yapmaz’ diyorum” diyenlere çok gülüyorum. Ya arkadaşım, bilim dünyasındaki herkes, araştıran, okuyan, takip eden biz uzmanlar zaten yumurtanın artık yenebildiğini senin gibi okuyor ve öğreniyoruz. Sanki bir tek kendisine vahiy geliyormuş gibi anlatanlar, gaza gelip “Günde 8 yumurta yiyin” diyenler çıkıyor ya; işte bunlar hep sağlık modası yüzünden. Sağlıkta moda olan ilaçlar, diyetler, isimler var. Doktorlardan bazıları televiyonda çok reyting yapıyormuş, diğerleri pek ilgi görmüyormuş. Hangisi doğru söylüyor kimin umurunda? Moda bu, seneye geçer nasıl olsa...

        ŞİMDİ DE ÇORBA MI İÇECEĞİZ?

        Geçtiğimiz yıllarda detoks merkezlerindeki sebze-meyve suları moda oldu. Soğuk sıkım makineleri alanlar, uzmanı olsun olmasın bu işe ilgi duyanlar, sebzeleri, meyveleri ve otları karıştırıp “Hadi bakalım, evde detoks” dediler. Bu konu hakkında hep “Aman dikkat edin!” dedim. Çünkü, bazı firmalar diyetisyenlerle çalışıyor ama birçok yer kafasına göre karışımlar yapıyor. Etiket üzerinde ne son kullanma tarihi ne de bilgi. Plastik şişenin içine sık, karıştır, kargola!

        Son zamanlardaysa ‘juicing’in yerine yeni bir moda doğuyor, ‘souping’ yani çorbayla zayıflama başlıyor. İlk duyduğumda “Kesinlikle daha iyi fikir” dedim. Meyve-sebze sularının esas çıkma sebebi sebzelerdeki antioksidanları kayıp olmadan tüketmek. Çorba olunca sebzeler pişiyor, pişince de vitamini azalıyor. Ama zayıflama açısından ve vücudun birkaç gün de olsa temizlenmesini sağlamak istiyorsanız, 2-3 gün birbirinden sağlıklı (kişiye göre değişir!) sebze çorbalarıyla beslenmek mantıklı olabilir. İçindeki liflerle, asla süzmeden... Sağlıklı demek için içeriği görmek lazım ve nasıl kullanılacağını. İnsanlara “Hadi hep beraber sadece çorba içiyoruz” demeden önce bir durun ve araştırın.

        Değişmeyen 4 gerçek kural

        Bakalım bu yeni akım neler getirecek? Eminim yeni firmalar ve yeni markalar bu sistemle zayıflamayı önerecek. Ama ben yıllardır işin içinde olan bir beslenme uzmanı olarak, 2-3 aylık sertifika programı değil bu işin eğitimini almış ve klinikte yılları geçmiş biri olarak hatırlatayım; zayıflamak mı istiyorsunuz? Bunun sadece 4 kuralı var ve bu kurallar asla değişmeyecek. İşte o kurallar:

        1. Karar vermek. (Gerçekten karar vermek .)

        2. Sağlıklı ve her şeyin piştiği bir mutfakta doğru beslenmeyi bilmek.

        3. Kesinlikle hareket etmek.

        4. İyi uyumak.

        Diğer Yazılar