Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yağlardan konu açılınca kötü bir şeymiş gibi suratımızı ekşitmeyelim. Yağlar beslenmemizin olmazsa olmazları. Sadece hangi yağı ne kadar almamız gerektiğini bilmeliyiz

        YAĞLAR beslenmemizde olmazsa olmazların başında geliyor. Kafamızda kötüymüş gibi yer etmelerinin sebebiyse eski moda diyetler. Açlık diyetleri, detoks diyetleri, Hollywood diyetleri derken 20 yıl önceki diyetlere baktığınızda her şey yağsızdı. Halbuki yağ sağlıklı yaşamak isteyen birinin özellikle tüketmesi gereken elzem bir madde. Ama “Hangi yağ ve ne kadar?” kısmını konuşmamız lazım.

        Ne kadar yağ tüketmeliyiz?

        Bir gün anneannemi avuç avuç ceviz yerken yakalamıştım. “Ne oluyor?” diye sorduğumda “Televizyonda doktor ‘Ceviz kolesterolü düşürüyor’ dedi” diye cevaplamıştı beni. Haksız da değil, kuruyemişlerin kolesterol üzerine faydasını biliyoruz. Ama ne sıklıkta ve ne kadar ceviz yemeliyiz? Her gün mü? Kadın da olsa erkek de herkes aynı miktarda mı yemeli? Bazı yağlar faydalı, bazılarıysa zararlıdır. Yağsız beslenmek değil, faydalı yağlardan dengeli beslenmek sizi daha sağlıklı hale getirir.

        Omega-3 desteği lazım mı?

        - Söylediğim rakamları sağlayamıyorsanız

        - Ailenizde kalp hastalıkları öyküsü varsa

        - Depresyon varsa

        - Kilo vermeye çalışıyorsanız, iyi bir Omega-3 desteği almanızda fayda var.

        Doymuş yağ mı doymamış yağ mı?

        Doymuş yağlar tereyağı, kuyruk yağı, süt ve süt ürünlerindeki yağlar ile etin içindeki yağlardır. Doymamış yağlarsa zeytinyağı ve çiçek yağı gibi bitkisel yağlardır.

        Doymamış yağların bir kısmında, ayçiçek yağı, pamuk yağı, susam yağı ve mısır yağında Omega-6 bulunur. Omega-3 ise soğuk deniz balıklarında bulunur. Bitkisel Omega-3 kaynakları ceviz, ketentohumu, ketenyağı ve soya yağıdır. Omega-3 ve Omega-6 arasında denge olmalıdır. Yani özetle bu yağların hepsinden yiyor olmalıyız.

        BALIK YEMELİSİNİZ

        Yeterince Omega-3 almanız için haftada en az 3-4 gün balık yemek gerekiyor. Ceviz, ketentohumu ve semizotu yediğimizde bitkisel destekleriyle daha da çok Omega-3 almış oluruz.

        Sağlıklı bir beyin, kalp ve psikoloji için, iyi bir bağışıklık sistemi için Omega-3 çok değerli. Unutkanlık, halsizlik, yorgunluk, tansiyon, kolesterol, depresyon gibi sorunlarla mücadelede Omega-3’ün büyük rolü var. Son yıllarda yapılan çalışmalar zayıflamaya da destek olduğunu gösteriyor.

        İyi Omega-3 almak için

        - Haftada 2 gün balık

        - Her gün 1 çay kaşığı ketentohumu

        - Haftada 1-2 gün semizotu salatası

        - Her gün 4 tam ceviz tüketin

        Diğer Yazılar