Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Benim günüm geldi! Haydi kutlamalar başlasın! Tüm gün kahve içelim! Siz de böyle hissedenlerden misiniz? Ben oldum olası severim kahve içmeyi. Çocuklara kahve önermiyoruz ama gönül rahatlığıyla kahvenin yetişkinler için pek çok faydası olduğunu söyleyebilirim

        Depresyon riskini düşürüyor

        YAPILAN bilimsel araştırmalara göre günde 2-3 fincan kahve içenlerin zihinsel performansı artıyor, depresyona girme riski düşüyor. Avrupa Gıda Güvenliği Derneği (EFSA) ile Hemşire Sağlık Çalışması’nın yaptığı araştırmalara göre orta düzeyde kahve tüketmek hafıza ve mantıklı düşünmeye olumlu etki ediyor. Ayrıca Ulusal İlaç Bağımlılığı Kuruluşu NIDA’ya göre kafein, nikotin ve alkol gibi bağımlılık yapabilecek maddeler arasında yer almıyor. Kahve hakkında her geçen gün daha çok çalışma yapılıyor. Artık onu sağlıklı bir içecek olarak anlatabiliyoruz. En iyisi ben size bir kahve ısmarlayayım, gazeteyi okurken biraz keyif yapın. Kahveniz nasıl olsun?

        KAHVE önce kokusuyla bizi büyüler. Arkadaşımızla buluştuğumuzda önce kahveler gelir, üzerine sohbet açılır. Tek başımızayken, çalışırken, film izlerken, okurken en iyi dostumuz oluverir kahve bir anda. O yüzden anlamlıdır. Tek bir anlamı veya tek bir amacı yoktur. “Ben sadece uyanmak için içiyorum” derseniz, o da yaptığı güzelliklerden. Ben karşıma oturan birine “Kahveniz nasıl olsun?” diye sorup “İçmem” yanıtını aldığımda şaşırıyorum. Ben seviyorum sevmesine ama kahve sağlıklı bir içecek mi bakalım mı? Hadi... İşte kahvenin birkaç faydası...

        HAFIZAYA İYİ GELİYOR

        Kahve ve Alzheimer arasındaki ilişkiye dair yakın zamanda Amerika’da yapılan olumlu çalışmalar var. Kahvenin hafızaya iyi geldiğini biliyoruz. Unutkanlık problemi olanlar belki şimdiden 1 fincan kahve içmeli. Araştırmaların sayısı arttıkça biz de öğreneceğiz ama ben kısa süreli etkilerine baktığımda da, hafıza üzerine çalışanların kahve tüketimini incelediğimde de iyi olduğunu söyleyebilirim. Hatta kahvenin yaratıcılığı artırdığına dair bir yazı da okumuştum.

        DİYABETE İYİ GELEBİLİR

        Bazı araştırmalar “Günde 3-4 fincan kahve, tip 2 diyabete iyi gelebilir” diyor. Bununla ilgili önümüzdeki yıllarda bakalım neler olacak? The American Chemical Society’nin araştırmasına göre kahve, tip 2 diyabet riskini azaltıyor. Araştırmaya göre günde 4 bardak ya da üstü kahve içenlerin, hiç içmeyenlere oranla tip 2 diyabet gelişim oranlarının yüzde 50 daha düşük olduğu gözlemleniyor. Her eklenen bardakta bu risk yüzde 7 oranında azalıyor.

        KALPLE İYİ ANLAŞIYOR

        Eski bilgilere baktığımızda kahvenin çarpıntı yapacağını duyarsanız. Aslında hiç kahve içmeyen biri yüksek dozda kafein içeren bir kahve içerse çarpıntı olabilir ama her gün kahve içen birinde bu çarpıntı gözlemlenmez. Ayrıca araştırmalar kalp hastalığı ile kahve arasında ters ilişki olduğunu söylüyor. Yani kahve içenlerde hastalık riski daha az çıkmış. Tansiyon konusu içinse dediğimi unutmayın. Zaten kahve içiyorsanız, vücudunuz kahveye alışıksa sorun yok ama hiç içmediyseniz tansiyonunuz biraz artabilir.

        Karaciğer için faydalı

        2006 yılında 22 yaş üstü, 125 bin kişiyle yapılan bir araştırma, günde en az 1 bardak kahve içenlerin karaciğer sirozuna yakalanma ihtimallerinin yüzde 20 daha düşük olduğunu ortaya koydu. Araştırmayı yönetenlerden Arthur L. Klatsky, The Guardian Gazetesi’ne verdiği demeçte, kahve tüketiminin özellikle alkol kullananların yakalandığı siroza karşı koruyucu yararları olduğunu vurguladı. Ayrıca araştırmalar, kahvenin alkolle bağlantısı olmayan karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıkları önlemede de yararlı olduğunu ortaya koydu.

        Bağımlılık yapar mı?

        HAYIR, yapmaz. Bağımlılık içmeden duramadığınız ya da içmediğinizde ciddi problemler yaşadığınız bir şeyde kabul edilir. Ama kahve gibi bir içeceği sevdiğiniz için içersiniz. Uyanık kalmak için de olsa... Bu bir alışkanlıktır, bağımlılık değil.

        Günde 3-4 fincan kahve içebilirsiniz

        SAĞLIKLI bireylerde günlük 300-400 mg kafein alımında hiçbir problem yoktur. Hamilelik dönemindeyse 200 mg’ı geçmemek gerekiyor.

        Diğer Yazılar