Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Pek çok insanın “Havalar soğuyunca daha çok yemek yemek istiyorum” dediğini biliyorum. Peki neden açız? Gerçekten aç mıyız yoksa açlık hissi psikolojik mi? İşte açlık hissinin başlıca nedenleri ve yapılması gerekenler...

        HAVALAR soğuyor... “Kar gelecek” haberlerini duymaya başladık. Aklımıza ilk gelen şey salep, boza, sıcak çikolata... Ne olurdu yani bunları tüketmek serbest olsa? Öyle değil mi? Sabah uyansak, kar başlamış olsa, evde güzel bir kahvaltı, öğleden sonra kitap eşliğinde kahve ve kek, akşama da battaniye altında patlamış mısırla film keyfi... Ertesi sabah da tartıda 1 kilo eksilmişiz mesela... Tam bir rüya!

        2 SEÇENEĞİNİZ VAR

        Bu durum böyle sonuçlanmayacağına göre 2 seçenek var. Eğer bu keyfi yapacaksanız, kahvaltıdan sonra en az 1 saat evde yürüyüş bandına çıkacaksınız veya spor salonuna gidip soğuk olmayan bir ortamda spor yapıp evinize döneceksiniz. Ya da bu kış bu evde kek, kurabiye pişmeyecek. Hangisi daha iyi? Hepsinden biraz biraz olsa? Hareket ettiğiniz sürece çok sıkıntı olmayacağını biliyoruz ama çözümü bilsek de bize engel olan bir gerçek daha var: Aç olmak!

        Peki neden açız? Gerçekten aç mıyız? Yoksa psikolojik mi? Aç olduğunuzu havalar soğudukça daha çok hissedebilirsiniz. “Soğukta daha çok yemek istiyorum” diyen kaç kişi var? Çok olduğunu biliyorum. Peki ne yapmak lazım?

        TOKLUK HİSSİ İÇİN

        Susama hissi ile açlık hissinin birbirine karıştığını biliyor muydunuz? Açlık hissettiğinizde o gün kaç bardak su içtiğinizi düşünün. Eğer 1 litrenin altında su içtiyseniz o gün doymayabilir, sürekli mutfakta gezinebilirsiniz. İşte bu sebeple, acıktığınızda önce 1-2 bardak su için ve bekleyin. Ve her yemekten önce, aralarda yine 1’er bardak su için. Toplamda kadınlar için günde 2 litre erkekler için 3 litre su içmekte fayda var. Tokluk hissi açısından su içmeden işiniz zor.

        *************

        DUYGUSAL AÇLIK

        “CANIM sıkkın... Gidip gidip bir şeyler atıştırıyorum” diyor Aysel ve ekliyor: “Stresli bir hayatım var ve yemeden mutlu olamıyorum. Aç gibi hissediyorum ama aç olmadığımı biliyorum. Yedikçe de gereksiz yediğim için üzülüyorum, sıkılıyorum ve mutsuzum.” Aysel’in dediklerini siz de yaşıyor musunuz?

        Necdet Bey de dertli dertli anlatıyor: “Ne zaman bir toplantıya hazırlansam, öncesinde ve sonrasında o kadar stresli oluyorum ki ne yediğimin farkında bile olmuyorum. Tok da olsam kendimi yemekte buluyorum. Masadaki tüm kurabiyeleri bitiriyorum. Gece boyunca evdeki tüm kuruyemişleri yiyorum. Bunun açlıkla ilgisi yok.”

        Bu sorunların altında yatan büyük sebep elbette stres. Ama yine de emin olmak için bir endokrin uzmanına danışın. Yaşadığınız, açlık hissi olmadan yeme ataklarının sebebini öğrenmeye çalışın. Biraz araştırma yaptıktan sonra eğer hormonal bir sorun gibi durmuyorsa, ensülin direnci yoksa, duygusal ve psikolojik açlık yaşıyorsunuz demektir. Stresli durumlarda bu artar. Demek ki sonraki randevular psikiyatr, psikolog ve diyetisyenle olacak. Yoksa bu stres ve bu yeme şekliyle çok ciddi problemler karşınıza gelebilir.

        *************

        ENSÜLİN DİRENCİ VE HİPOGLİSEMİ

        KAN şekeri düştüğünde, bazı kişilerde ellerde titreme, bayılacakmış gibi olma, baş ağrısı, mide bulantısı, sinirlilik gibi sorunlar yaşanabilir, panik hali oluşabilir. Sürekli yemek bu sorunu çözmez. Size kilo aldırır, daha çok yemenize sebep olabilir. Düzensiz bir günse, öğünleriniz kaydıysa şekeriniz düşebilir ve doymak için kendinizi normalde yediğinizin 3 katını yerken bulabilirsiniz.

        Genelde şekeriniz düştüğünde daha hızlı yersiniz ve karbonhidrat tüketmek istersiniz. Bir tencere makarnayı bitirecek gibi olursunuz. Bunu yaparsanız bir süre sonra yine başa dönecek ve yine acıkacaksınız. Hipoglisemi dışında ensülin direnci olanlar bu sorunu daha şiddetli yaşayabilir. Hipoglisemi veya ensülin direncine göre beslenme şeklinizi değiştirmeli ve bunu yaşam şekli haline getirmelisiniz. Ensülinle iyi anlaşmaya başladığınızda açlık hissi normale dönecektir. Ensülin direncinde hekiminiz ilaç ekleyebilir. Bu ilaç da açlık hissini dengeleyecektir.

        Diğer Yazılar