Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        D vitamini, kalsiyum dengesini düzenlemekten bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar çok önemli işlevlere sahip. Ancak Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görülüyor

        TÜRKİYE her ne kadar güneş ışığından yararlanan bir ülke olsa da nisan ve ekim ayları arasında güneş ışınlarının dik gelmemesi nedeniyle D vitamini tabii kaynaktan yeterli ölçüde sağlanamıyor. Ülkemizde D vitamini eksikliği görülme sıklığı ve ilişkili faktörlere yönelik yapılan ‘Prevalence and Vitamin D Deficiency and Associated Factors in Turkey’ araştırmasına göre, Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görülüyor. Çalışmaya göre D vitamini eksikliğinin kadınlarda görülme sıklığı yüzde 93 olup erkeklerden daha yüksek.

        NEDENLERİ VE TEDAVİSİ KONUŞULDU

        Tüketici sağlığı alanına yeni ve farklı bir soluk getirmek için 2016’dan beri faaliyet gösteren İlko İlaç’ın Wellcare markasının Vitamin D3 ürün portföyü toplantısında D vitamini eksikliği ele alındı. Toplantı, aralarında doktor, eczacı ve diyetisyenlerin de bulunduğu geniş bir katılımcı kitlesiyle gerçekleşti.

        Moderatörlüğünü sağlıklı yaşam çizgisiyle topluma örnek olan ünlü oyuncu Sedef Avcı’nın üstlendiği toplantıda, D vitamini eksikliğinin görüldüğü metabolik hastalıklar ve bu vitaminin genel sağlık için önemi anlatıldı.

        Acıbadem Sağlık Grubu Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz ile Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter, çocuk ve yetişkinlerde D vitamini eksikliğinin nedenleri ve tedavisine ilişkin bilgiler verdi.

        ‘GENEL SAĞLIK İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ’

        Wellcare Bölüm Müdürü İpek Özçırpıcı, toplantıda ürettikleri sprey formundaki Vitamin D3’ten bahsetti. Ürünün, Avrupa Endokrin Derneği Klinik Uygulama Kılavuzu’ndaki çocuk ve yetişkinler için önerilen dozlarda D3 vitamini içerdiğini ve tavsiye edilen dozlarda kullanıldığında vücutta birikmediğini, toksik etkilere neden olmadığını söyledi. Özçırpıcı, D vitamini düzeyinin korunmasının sadece kemik, kalsiyum ve fosfor metabolizması için değil, genel sağlık ve iyilik hali için de son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

        ‘GÜNEŞLENME ZAMANINA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR’

        “GÜNEŞ ışınlarından D vitamini alabilmemiz için güneşlenme zamanına dikkat etmek gerekiyor” diyen Prof. Dr. Rüştü Serter, sözlerini şöyle sürdürdü:

        “Haftada en az 3 gün, saat 10.00-15.00 arasında 15-20 dakika kadar güneş ışınlarıyla temas etmek gerekiyor. Faktör 15’in üzerindeki güneş yağları güneşi bloke ediyor. Bunlara dikkat edilmezse yazın alınan güneşin D vitamini ihtiyacını karşılamaması söz konusu olabilir. Öte yandan aşırı güneşe maruz kalmanın cilt kanseri riskini artırdığı da unutulmamalı.”

        D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BAŞLICA NEDENLERİ

        TOPLANTIDA, Prof. Dr. Serap Semiz, D vitamini eksikliğinin başlıca nedenlerini şöyle sıraladı:

        - Güneş ışınlarından yeterince yararlanamamak

        - D vitamininden zengin besinleri yetersiz tüketmek

        - Annenin hamilelikte ve emzirme döneminde artan D vitamini gereksinimini karşılayamaması

        - Bazı ilaçlar

        - Bağırsak emilim sorunları

        - Kronik hastalıklar

        ‘DOKTOR ÖNERİSİ ŞART’

        D vitamininde doğru doz alımının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Serap Semiz, hamileler ve emziren annelerin günde 600-2000 IU D vitamini almasının, çocuklaraysa 1 yaşına gelinceye dek günde 400 IU, 1-18 yaş arasında 600 IU D vitamini verilmesinin önemine dikkat çekti. Bilinçsizce kullanılan yüksek dozdaki D vitamininin sakıncalı olduğunu belirten Semiz, “D vitamini takviyesi doktor önerisi olmadan yapılmamalı” dedi.

        ‘ÇOCUKLARDA BÜYÜMEYE KATKIDA BULUNUYOR’

        PROF. Dr. Serap Semiz, “D vitamininin kalsiyum dengesini düzenlemek, kemik mineral yapısının oluşmasını sağlamak, büyümeye katkıda bulunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi çok önemli işlevleri vardır. Eksikliğinde, çocuklarda büyüme ve gelişme etkilenebilir, raşitizm ortaya çıkabilir” dedi.

        ‘DİYABET GELİŞİMİNİN ÖNÜNE GEÇMEK AÇISINDAN ÖNEMLİ’

        PROF. Dr. Rüştü Serter, D vitamininin kas iskelet sistemi ve immün sistem başta olmak üzere vücudumuzdaki tüm sistemleri etkilediğini, kardiyovasküler hastalıklardan diyabete, obeziteden kemik sağlığına ve kansere kadar birçok hastalıkla ilişkisi olduğunu belirtti.

        D vitamini eksikliğinin sıklıkla rastlanan belirtileri arasında yorgunluk ve bitkinliğin olduğunu belirten Serter, D vitamininin diyabete etkisinden de söz etti. Serter, “Türkiye’de son 10 yılda diyabetli hasta sayısı yüzde 7’den yüzde 14’e ulaştı. D vitamini, diyabet gelişiminin önüne geçmek açısından büyük önem taşıyor. Eksikliği saptamak için detaylı bir kan analizi yaptırmak gerekiyor” dedi.

        Diğer Yazılar