Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DİYABET önemli bir konu ve biz bu durumu hâlâ fazla ciddiye almıyoruz. Her geçen gün sayı artıyor. Ve aslında her gün yapılacak 1-2 şey ile diyabeti önleyebiliyor veya sorunsuz yaşayabiliyoruz. Diyabet ile ilgili yapılan çalışmalar çok ilgimi çekiyor. Buzdolabı alırken, 2 satır da olsa diyabet ile bilgi verip halkı bilinçlendirmek ne de güzel fikir. Biz burada yazan cümleleri görünce “Aman bunları bilmeyen mi var artık deyip” geçiyoruz ama cevabı çok net! Evet bunları bilmeyen de var... Sadece beyaz ekmek ve patates yiyen, diyabeti olduğunu anlamayan, hâlâ bunları yemeye devam ettiği için zarar gören ve hastanede yatan kaç kişi var dersiniz? Bu projeyi özellikle paylaşmak istedim. Siz de bilinçlenin, bilinçlendirin.

        ‘Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti’ buzdolaplarıyla yılda 10 milyon kişiye ulaşacak

        Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘çağın salgın hastalığı’ olarak nitelendirdiği diyabete karşı önemli bir adım olan ‘Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti’ projesi, Arçelik ve Beko işbirliğiyle ailelere ulaşmayı hedefliyor. Arçelik ve Beko markalı buzdolaplarının üzerinde yer alacak ‘Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magnetleri ile 10 milyon kişiye ulaşılması amaçlanıyor.

        Diyabeti durduracak sağlıklı beslenme alışkanlıkları hakkında farkındalık ve bilinç oluşturması hedeflenen Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti projesinde, magnetlerin dağıtımı, Arçelik ve Beko servisleri ile bayileri üzerinden de yapılacak. Magnetlerin dağıtımına bu ay başlanıyor.

        Sağlıklı nesiller için toplumun tüm kesimleri el ele vermeli

        Projenin, Türk toplumunda diyabet konusunda farkındalık oluşturmak için son derece önemli olduğunu belirten T.C. Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Kemal İlter şunları söyledi: “Ülkemizde diyabet son 10 yılda yüzde 100 oranında artış gösterdi. Oysa diyabet, bilinçlenerek henüz ortaya çıkmadan önlenebilir bir hastalıktır. Diyabetin önlenmesi hepimizin sorumluluğunda. Toplumumuzu diyabet konusunda bilinçlendirmek, diyabetin artan hızını yavaşlatmak için yürütülen Diyabeti Durduralım projesi kapsamında bugün toplumumuz için yeni bir farkındalık projesi daha kazandırdığımız için çok mutluyuz. 21. yüzyılın hayat alışkanlıklarından kaynaklanan diyabeti durdurmak için daha sağlıklı beslenme ve daha hareketli bir yaşam modelini toplumun bütün kesimlerinin benimsemesi son derece önemli. ‘Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti’ projesi bunun güzel bir örneği. Daha sağlıklı nesiller için el ele vererek güçlerimizi birleştirmeye devam etmeliyiz.”

        Türkiye’de halkın yüzde 63’ü diyabeti bilmiyor

        Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, yaptıkları bir araştırmaya göre Türkiye’de halkın yüzde 63’ünün diyabet konusunda yeterli bilince sahip olmadığını söyledi. Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre 2013 yılında tüm dünyadaki diyabetli hasta sayısının 382 milyona ulaştığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye’de ise yaklaşık 10 milyon kişinin diyabet hastalığından etkilendiğini, 7 milyon kişiye diyabet teşhisinin konduğunu, yaklaşık 4 milyon kişinin ise diyabet tedavisi gördüğünü açıkladı.

        Prof. Dr. Temel Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması, hazır gıdaların daha çok tüketilmesi, öğün zamanlarının kısalması gibi faktörler, her yaş grubunda diyabeti tetikliyor. Ülkemizdeki bu tablonun değişmesi için bilinçlenme şart. Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti projesi de bu beslenme alışkanlıklarının değişmesi için önemli bir adımdır. Türkiye Diyabet Vakfı olarak magnetlerin üzerinde yer alan önerileri, ‘sağlıklı yaşam reçetesi’ olarak görüyoruz. Vakıf olarak bu mesajları her yerde vermeye özen gösteriyoruz. Halka bu mesajları ulaştırabilirsek diyabet konusunda farkındalığı artıracağımıza ve diyabetin artan hızını durduracağımıza inanıyoruz.”

        Günde 30 dakika yürüyerek diyabeti yüzde 58 oranında azaltabilirsiniz

        Sağlıklı bir yaşam için hem beslenme alışkanlıklarının değişmesi hem de hayatımıza daha fazla hareketin girmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Temel Yılmaz şu konulara dikkat çekti: “Finlandiya Diyabet Koruma Programı doğrultusunda yapılan araştırmaya göre; günde 30 dakikalık yürüyüş ile kilonun yüzde 5 düşürülmesi ve böylece diyabetin ortaya çıkış hızını yüzde 58 oranında azaltmak mümkün. Diyabet dikkat ettikçe uzaklaşan bir hastalıktır. Toplumun bu konudaki bilincini artıracak çalışmalar bu açıdan son derece önemli.”

        SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN 10 ALTIN ÖNERİ

        Buzdolaplarının üzerinde yer alacak ‘sağlıklı yaşam buzdolabı magnetleri’nde yer alan ‘Türkiye Diyabet Vakfı’ndan sağlıklı bir yaşam için öneriler’ şöyle:

        ■ Kahvaltı yapmadan güne başlamayalım.

        ■ Her öğün yemeğe salata ile başlayalım.

        ■ Her gün mutlaka süt, yoğurt ve peynir tüketelim.

        ■ Tam tahıllara ve lifli besinlere soframızda mutlaka yer verelim.

        ■ Haftada en az iki kez balık tüketelim.

        ■ Buzdolabımızda taze sebze ve meyvelere geniş yer ayıralım.

        ■ Soframızdan tuzu ve şekeri kaldıralım.

        ■ Her gün en az beş bardak su içelim.

        ■ Günde beş bin adım yürüyelim.

        ■ Çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlığı için örnek olalım.

        ‘sağlıklı yaşam buzdolabı magnetleri’nin üzerinde ‘Unutmayın, siz nasıl beslenirseniz çocuğunuz da öyle beslenir’ ve ‘Hayatınızda en büyük yer, her zaman sevginin ve sevdiklerinizin olsun’ tavsiyeleri de yer alıyor.

        DİYABETİ durduralım

        ‘Diyabeti Durduralım’ projesi ile özellikle genç nesilleri bilinçlendirmenin önemli bir sosyal sorumluluk hareketi olduğunu belirten Arçelik A.Ş. Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük şöyle konuştu: “Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘çağın salgın hastalığı’ olarak nitelendirdiği diyabet, kişilerin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkiliyor. Biz de sektörümüzün lider kuruluşu olarak, kişilerin yaşam kalitesini artıran faaliyetleri önemsiyoruz ve bu projeye katkı sağlamaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. Proje çerçevesinde, “sağlıklı yaşam buzdolabı magnetlerini” Türkiye’nin 81 ilinde Arçelik ve Beko markalı buzdolaplarının üzerlerine koyduk ve tüketicileri bilinçlendirmek üzere hazırladığımız bu magnetler ile 3 bin mağazada 10 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.”

        Mutfak beslenmenin kalbidir

        Diyabeti Durduralım Projesi’nin iletişim koordinatörü olan Dörtok Bersay Sağlık ve İyi Yaşam İletişimi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aydın Dörtok, Diyabeti Durduralım Projesi’nin Türkiye’nin genç nesilleri için önemli bir adım olduğunu söyledi. Diyabetin hem dünyada hem de Türkiye’de katlanarak artan, insanlığın önündeki büyük bir sınav olduğunu belirten Dr. Aydın Dörtok, Türkiye’deki tüm sektörlerin ve sağlık otoritelerinin bu gidişatın farkında olduğunu ifade etti.

        Dr. Aydın Dörtok, diyabetin, bugünün ve geleceğin en önemli gündem maddesi olması gerektiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Anne-babalar, öğretmenler, hekimler, hemşireler basın mensupları ve kendini fikir önderi konumunda gören herkes, gönüllü birer diyabet mücadelecisi olmak durumunda. Doğru, samimi ve ortak hedefe koşan bir iletişim yaklaşımı ile salgını tersine çevirerek çocuklarımıza bizden daha çok yaşama şansı verebiliriz. Unutmayalım ki çocuklarımız bizleri yani ebeveynlerini örnek alıyor. Bu yüzden önce biz davranışlarımızı değiştirmeliyiz ve çocuklarımıza iyi birer örnek olabilmeliyiz. Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti projesi de bu açıdan çok önemli. Bu proje sayesinde eve ve mutfağa girip annelere, babalara ve çocuklara ulaşabileceğiz.”

        Diğer Yazılar