Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAĞLIKLI beslenmenin ne kadar önemli olduğunu yazıyorum, siz de okuyorsunuz. Kaçınız dediklerimi gerçekten uygulayabiliyor? Veya kaçınız deneyip yapabildkleri ve yapamadıkları ile daha kaliteli, daha iyi yaşamaya çalışıyor? En dikkatlimiz bile bazen ne yediğimizi umursamaz hale geliyoruz... Öyle değil mi? Özellikle yoğun çalışanlar, sürekli dışarıda olması gerekenler veya yemek pişirmeyi bilmeyenler için sağlıklı beslenmeyi sürdürebilmek ne kadar zor öyle değil mi? Gelelim, en kıymetlimize! Çocuklarımız... Çocuklarımızın sağlıklı olmaları için her şeyi yapabiliriz. Eğitim yuvası okullarda anaokulundan lisesine hatta üniversiteye kadar çocuklarımızı gönderdiğimiz okullarda çocuklar ne kadar kendini koruyabiliyor?

        KANTINDE SAĞLIKLI SEÇENEKLER OLSUN!

        Bazı okullarda kantinlerde neredeyse açık büfe gibi her şey var, bazılarında ise kantinler kapanmış, tamamen kaldırılmış. Hangisi iyi sizce? Ben bir uzman olarak kesinlikle okullarda kantin olması gerektiğini düşünüyorum. Diğer türlü anne-babalar belki çocuğun yanına beslenme çantası koyacaklar ama diyelim ki acil bir durum oldu, çok yoğun çalışan anne-baba, okula geç kaldı vb… Çocuk tüm gün aç kalabilir, yanına bir şey alamadan okula gitmek zorunda kalabilir, okullarda kantin kesinlikle olmalı ve tabii ki bu kantinler ‘sağlıklı çeşitler’ sunmalı. Örneğin bazı okullarda tam buğday ekmeği ile sandviçler yapılıyor, meyveler satılıyor ve yemek saatinde salatalar yapılıyor. Ama bazı okullarda sadece şinitzel, döner, salam, sucuk gibi sadece işlenmiş gıdalar ve en yağlı, en tuzlu seçenekler var. Bu lezzetler belki yenilebilir ama ailece, ayda 1 kez ve keyif olsun diye... Okulda teneffüste acıkan çocuk döner yiyeceğine güzel bir sandviç yemeli. Hatta içinde mayonezler, soslar, mısırlar olmayan, ton balıklı bir sandviç en güzel seçenek. İçine ketçap ilave edilebilir. Önümüzdeki zamanlarda okul için en sağlıklı beslenme çantası nasıl olur paylaşacağım.

        Kim kötü yemek ister?

        ÇOCUKLARLA konuşurken şunu duyuyorum. Okulda çıkan makarna, pilav dışındaki yemekleri pek de kolay yemiyorlar. Neden sizce? Eğer büyüklerden işyerinde yemek çıkan var ise bana hak verecekler! Çoğu işyeri çıkan yemeklerden memnun değil. Anlaşmalı kurumları var. Büyük yemek şirketleri yüzlerce çeşit yemek sunuyorlar çalışanlara ama bu yemeklerin tadı tuzu yok!

        O kadar lezzetsiz ve kötü ki bu artık normal kabul ediliyor. Yani işyerinde yediğiniz yemeklerden seçelim mi dediğimde, “Ben evden getireyim, o yemekler ile sağlıklı beslenmek mümkün değil” diyorlar. Yiyenler de aç oldukları, zorunda oldukları, evden getiremedikleri veya dışarıda yemeye vakti olmadığı için yiyor. Bir anket yapsam eminim büyük bir kitle işyerinde, çocukların çoğu da okulda yediği yemeklerin tadını beğenmiyor. Hamburger çıkınca yiyorum diyen çocuk, yiyorum ama sadece arkadaşlarım yediği için yoksa ben dışarıda yemeyi seviyorum veya evde annemin yaptığını diyor. Peki, buna dur diyecek kimse yok mu? Yemek kaliteli olursa, sağlığımız da iyi olur bu da daha az hasta olmak, daha iyi eğitim almak, başarılı olmak, daha az ilaç kullanarak zinde bir hayat geçirmek demek. Bunu istemeyen var mı? Bunun için elimden geleni yapıp sık sık bahsedeceğim. Siz de memnun olduğunuz, olmadığınız ne var ise bana mail atın. Okul mutfaklarını iyice konuşalım. Kantinlerde neler var benimle paylaşın.

        Okullardaki mönüler NE KADAR SAĞLIKLI?

        BAZI okullar çok soru sorulmasından hoşlanmayabilir ama bu okulu denetlemek için yapın dediğim bir şey değil. Sağlıklı beslenme bir akımdır. Bir âdet olmalıdır. Sağlıklı beslenme en doğal hakkımızdır ve bunu istemek gerçekten kimseye zarar vermez. Sağlıklı beslenmek için yapılan yemekler ile maliyet mi artıyor? Hayır! Eğer işin uzmanı ile çalışırsanız maliyeti çok artırmadan sağlıklı besinler ile mutfağı zenginleştirebilirsiniz ve okuldaki çocuklara sağlıklı mönüler hazırlayabilirsiniz. Ve sevgili veliler, kesinlikle okullara çocuğum için mutfakta sağlıklı yemek var mı diye sorun. Eğer okulda çıkan yemekler sağlıklı ve çocuklara uygun değil ise çocuğunuzu yemekhaneye yollamayın. Evde tam buğday ekmeği ile hazırlayacağınız sandviçler çocuğunuzu da sizi de daha çok mutlu eder.

        Anaokulları çok önemli

        SANAT’IN (oğlumun) 2 yıldır gittiği anaokulunun mönüsüne bakıyorum. Genelde iyi yemekler ve ara öğünler var. Okulun içinde mutfakta ev yemeği gibi pişiyor. Kurabiye yapılırsa orda yapılıyor. Bazı anneler kullandıkları yağdan, kakaodan kahvaltıda verdikleri peynirlerin markasına kadar soruyor. Çok abartmak istemiyorum ama bir taraftan da okulların bu markaları açıklamaları gerektiğini düşünüyorum. Bu sorular cevapsız kalmasın ama bunlara cevap verecek esas kişi işin uzmanı yani beslenme uzmanıdır. Diyetisyen ile çalışan, okul mönülerini diyetisyene hazırlatan okullar var. Bu anaokulu döneminde çok çok önemli. Anaokulu veya lise, çocuğunuzu yolladığınız okulun yemek mönülerini bir diyetisyen mi ayarlıyor bir sorun. “Evet” diyen bir okul ise çocuğunuzu gönül rahatlığı ile yemekhaneye veya kantine yollayabilirsiniz. Eğer beslenme uzmanı ile çalışmıyor ise, mönüleri oradaki müdür, öğretmen veya aşçı hazırlanıyorsa hiç kimse kusura bakmasın, bu yemekler çocuklara uygun mu değil mi bilemeyiz. Bu riski almanızı tavsiye etmem. Eğer hepimiz bunu okullardan talep edersek, onlar da mönülerini sağlıklı hale getirirler.

        Diğer Yazılar