Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EN sevdiğim şey! Okula hazırlık alışverişi... En güzel kısmı da kırtasiyedeki malzemeler! Küçükken hep bir kırtasiyem olsun istemiştim. İçine her renk kalem, her çeşit defter, mis gibi kokan kitaplar ve çeşit çeşit kaplar ile doldururum diye hayal ederdim. Arkadaşlarımın kitaplarını kapladığım da çok olmuştur. Yeni kitaplarımla uyurdum, tıpkı bayramlığını bir gece öncesinden başucuna koyan çocuklar gibi. Şimdilerde görmüyoruz buna benzer şeyleri ama benim gibi 80’lerde çocuk olanlar için bayram hazırlığı ayrı bir şölendi. Okula başlama zamanı da bunun gibi, heyecan ve sevinç demekti benim için. Okullar kapanıyor diye ağlayan bir çocuktum ben.

        SİMİT VE AYRAN BULUŞMASI

        Ve beslenme saati... Beslenme saatinde sınıfımızın yanındaki odaya 1 tepsi dolusu çıtır simit gelir. Bizim oralarda ‘gevrek’ derler.. Yanında da cam şişede kırmızı kapalı ayranlar! O koku kapının altından girer ve tüm sınıfı kaplar. Dersin sonunu bekleyemem! Hemen bitse hemen bitse diye düşünürken kendimden geçerim.. O simitler soğumadan ders bitmeli ve o dünya güzeli ayran ile simit buluşmalı! Anladığınız gibi iştahlı bir çocuktum. Her gün olmazdı simit, diğer günlerde evden getirirdik. Kaç kişi unutabilir ki haşlanmış yumurtanın kokusunu... Öyle ya da böyle, eskiden evdeki malzemeler veya evde yapılan kurabiye poğaçalar yendiği için sağlıklı alışkanlıklarımız vardır. Zaten kantinde öyle her şey olmazdı, tost ve birkaç çeşit bisküvi. Şimdi ne durumdayız;

        Bazı okullarda kahvaltı, öğle yemeği ve ara öğünler var. Bazı okullarda ise kantin dışında hiçbir yemek yok. Yemekhanesi olan ve yemek şirketleriyle anlaşan okullar da var ama çocuklar burada çıkan yemekleri seve seve yemiyor.

        Haydi gelin çocuğumuzun beslenme çantasını beraber hazırlayalım..

        SAĞLIKLI VE AKILLI ÇOCUK NE YER?

        BİR kere sağlıklı beslenmenin önemini çocuğunuza anlatmalısınız. Siz de çok iyi bilmediğinizi düşünüyorsanız bir beslenme uzmanından destek alabilirsiniz. Bunu, ailece dikkat etmeniz gereken değişiklikler olarak görmelisiniz. Size örnek bir mönü hazırladım. Çocuğun yaşına ve kilosuna göre miktarlar değişebilir. Bu örnek sağlıklı beslenme programı ile çocuğunuzun aklını rahat rahat kullanmasını, dikkatini toparlamasını sağlayabilirsiniz.

        KAHVALTI:

        ■ 1 bardak süt

        ■ 1 dilim peynir ve 1 yumurta (omlet olabilir)

        ■ Tam buğday ekmeği

        ■ 1 tatlı kaşığı pekmez (kışın tahin veya helva da eklenebilir.)

        ■ Zeytin

        ■ Domates, salatalık

        ARA:

        ■ Kuru kayısı, kuru erik ve badem, fındık, ceviz

        ÖĞLE:

        (Okuldan çıkan çocuklar için)

        ■ Et yemeği veya sebze yemeği

        ■ Bulgur ya da pirinç pilavı veya makarna ya da ekmek

        ■ 1 kâse yoğurt veya ayran Yemek çıkmıyor ise; okuldaki sağlıklı sandviçleri veya evde hazırlanan sandviçleri tüketebilir (yukarıdakiler gibi).

        Öğleden sonra okul devam ediyorsa yine kuru meyve+kuruyemiş eklenmelidir. Akşamüzeri atıştırması mutlaka olmalı. Eğer çok erken saatlerde yatıyorsanız ve akşam yemeğini erken yiyorsanız bu öğünü atlayabilirsiniz. Ama saat 16.00 civarında bu seçeneklerden birini çocuğunuza sunabilirsiniz. Hatta ona eşlik ederseniz çok daha keyifli olacaktır ve akşama siz de çok acıkmamış olursunuz.

        ■ Meyve+süt

        ■ 1 dilim ev yapımı kek+süt

        ■ 1-2 ev yapımı poğaça+ayran, kısır+ayran

        Tam buğday ekmeğine tost ya da süzme yoğurt sürülmüş ekmek.

        Kahvaltı tabakları tablo oldu

        Norveçli Ida Skivenes’in, tost ekmeklerinin üzerine ünlü ressamların tablolarını aktarıp hazırladığı sıra dışı kahvaltı tabakları Instagram’da ünlü oldu

        IDA Skivenes, tost ekmeği ve kahvaltılık malzemeler kullanarak ünlü ressamların tablolarını kahvaltı tabaklarına aktarıyor. Van Gogh, Frida Kahlo, Magritte, Dali ve Edvard Munch’ın eserlerinden esinlenerek kahvaltı tabakları hazırlayan Ida Skivenes, hazırladığı tabakların fotoğrafını Instagram’da paylaşıyor. Hazırladığı kahvaltı tabakları 150 binden fazla kişi tarafından takip ediliyor. Aslen sosyolog olan Skivenes, Oslo’daki müzelerden ilham aldığını söylüyor. Hazırladığı kahvaltı tabakları ile internette ünlü olduktan sonra Norveç, Danimarka ve Almanya’daki 5 ayrı gazeteden teklif alan 29 yaşındaki Skivenes, köşe yazarlığı yapıyor. Norveçli bir yayınevinin önerisiyle bir kitap da çıkarmış.

        SAĞLIKLI VE LEZZETLİ SANDVİÇLER

        ÖĞLE yemeklerinde okulda yiyebileceği yemekler yoksa, veya kantinlerdeki hamburger, dönerlerden çocuğunuzun her gün yemesini istemiyorsanız ona biraz destek olun. Öğle yemeklerini evden götürmesini sağlayın ve her gün çeşit çeşit sandviçler yapın. İşte size çocukların sevdiği sağlıklı sandviçler:

        Hindi fümeli sandviç: Tam buğday ekmeği (sandviç ekmeği) içine 1 dilim hindi füme + 1 ince dilim kaşar + 1 dilim kırmızı biber + 3 dilim salatalık

        Hamburger: Tam buğdaydan yapılmış hamburger ekmeğine büyük bir köfte, 1 dilim marul, domates (bu biraz sulandırabilir bunun yerine ketçap ekleyebilirsiniz) + 1 dilim turşu

        Tavuklu dürüm: Tavukları uzun uzun (şerit şeklinde) kesin ve tavada çok az yağ ile pişirin. İçine fesleğen, kekik veya köri baharatı gibi her seferinde farklı bir baharat ile tatlandırın. Tam buğday lavaş (tortilla) içine tavada pişen tavukları koyun, içine renkli biberleri uzun uzun doğrayın, ister çiğ, ister biraz tavada çevirin ve ekleyin. Bu harika dürümü sevmeyen çocuk yok!

        Peynirli sandviç: Çocuğunuzun sevdiği peynirleri sırasıyla koyabilirsiniz. İçine roka, maydanoz gibi yeşilliklerle, çok az hardal veya ketçapla lezzet katın. İçine ceviz de eklenebilir.

        Ton balıklı sandviç: Sandviç ekmeği arasına ton balığı, yeşillikler, 1-2 dilim turşu, ketçap ile lezzetli bir sandviç hazırlayın.

        Diğer Yazılar