Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şehir bazında uçakların kalkış, varış ve bağlantılı yolcu uçuşlarının ağırlık merkezi 1971’de Kuzey Amerika olurken, 1981 ve 1991 yıllarında Avrupa ciddi pay alarak 2001 ve 2011 yıllarında yeni merkez oldu.

        2011’de Ortadoğu dünya uçuş ağının en önemli noktası olurken, başta Airbus olmak üzere çeşitli kuruluşların yaptığı pazar araştırmasına göre, 2021’de Körfez ülkeleri coğrafi konum avantajıyla bölge olarak dünya uçuş ağının merkezine yerleşecek. Fakat şehir merkezli bakıldığında en fazla yolcu ağırlayacak şehirler/ havalimanlarının sıralaması da değişiyor.

        Uluslararası Havalimanı Konseyi’nin (ACI) raporuna göre

        İstanbul, 2021’de yeni havalimanının da devreye girmesiyle 120 milyon yolcu ağırlayarak, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise 3’üncü büyük havalimanı olacak.

        2021'DE EN FAZLA YOLCU AĞIRLAYACAK HAVALİMANLARI (ACI)

        1- Beijing Capital - Çin/160 milyon yolcu

        2- Jakarta Soekarno - Hatta InternationalAirport - Endonezya/140 milyon yolcu

        3- İstanbul Grand Airport - Türkiye/120milyon yolcu

        Yapılan gelecek analizlerine göre, uluslararası yolcu büyüme oranları diğer bölgelere ve kıtalara göre daha düşük olsa da pazarda en fazla yolcu Avrupa havalimanlarını kullanmaya devam edecek. TürkHava Yolları (THY) da 2021’de 79’u geniş gövde ve 349’u dar gövde olmak üzere filosundaki uçak sayısını 435’e çıkaracak ve Avrupa’nın en fazla yolcu ağırlayan havayolu konumuna gelecek.

        İstanbul’un coğrafi konumuyla doğal HUB (merkez) olma avantajıyla,havayolu ulaşımının en canlı olduğu koridorda Avrupa-Ortadoğu ve Avrupa- Asya arasında THY’nin önemini daha da artırması bekleniyor. THY filosunda bulunan dar gövdeli uçakların menzilinde, dış hat uçuş noktalarının yüzde 70’i bulunuyor ve bu rakam ülke bazında baktığımızda 55’ten fazlaya tekabül ediyor.

        Bu sebeple İstanbul tüm havacılık otoriteleri tarafından doğal HUB olarak görülüyor. THY’nin yaptığı pazar araştırmasına göre, milli havayolunun; 2023’te 120 milyon yolcu hedefiyle dünyanın en fazla yolcu ağırlayan şirketleri arasında 1’inci, 24 milyar dolar gelirle 2’nci, filosundaki uçak sayısını 450’nin üzerine çıkararak 3’üncü sırada olması bekleniyor.

        Bu değerlere ulaşabilmesi için THY’nin her sene yaklaşık olarak yüzde 10 büyümesi gerekiyor. Geçen 10 yıllık dönemdeki büyüme performansı, doğal HUB’da yer alması ve elde edilen tecrübelerle 2023 hedeflerinin tutturulmasında bir sıkıntıgörünmüyor.

        ‘50-60 kişilik bögesel uçak yapıp Amerika’ya satacağız’

        Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, Airport’un 500’ncü program kutlamasında yaptığımız sohbette, bakanlık bünyesinde ve çeşitli kuruluşlar nezdinde sürdürülen araştırmalar neticesinde dünyada 50-60 kişilik bölgesel uçaklara ihtiyaç olduğunu tespit ettiklerini ve bu yönde ilerlediklerini paylaşmıştı. Bu projede işbirliği yapacakları şirketin Amerika’dan olacağının altını çizince merak ettim ve Bakan Lütfi Elvan da merakımı giderdi. Amerika’da başarılarıyla isminden söz ettiren, Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu uzay ve havacılık firması Sierra Nevada Corporation (SNC), Ulaştırma Bakanlığı ile bölgesel uçak projesinde beraber çalışacak. Fatih Özmen’le görüştüklerini belirten Bakan Elvan, her şeyiyle Türkiye’ye ait bir uçak geliştirmeyi düşündüklerine, hedeflenen segmentte de pazar bulmakta zorlanmayacaklarına, hatta en önemli müşterileri arasında Amerika olabileceğine dikkat çekti.

        Katar, Sabiha Gökçen’e uçuşunu artırıyor

        Körfez’in hızlı büyüyen havayolu şirketi Katar, Türkiye’ye olan sefer sayılarını artırmaya devam ediyor. Bayrak taşıyıcı milli havayollarının uçmakta çekince gösterdikleri Sabiha Gökçen’i kendine İstanbul’da ikinci merkez seçen Katar, 2015’te de bu havalimanına uçuş sayısını artırmak için çalışma yapıyor. Atatürk Havalimanı’na 2004’te uçmaya başlayan, halihazırda haftada 10 sefer yapan Katar Havayolları, Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa’yı da haftanın 4 günü Doha’ya bağlıyor.

        Washington’da THY-TAV işbirliği

        TAV Havalimanları Holding çatısı altında yer alan, yolcu karşılama ve ağırlamada, lounge (özel yolcu salonu) hizmetlerinde Türk sivil havacılığına yenilikler getiren önemli markalardan ‘Primeclass’, ABD Washington’da THY yolcu salonunu işletmeye hazırlanıyor. Washington’daki THYTAV işbirliğinin, 2015’e girmeden özel yolcu salonu işletmeciliğiyle devreye alınması planlanıyor. THY-TAV işbirliğinin daha sonra Houston, Dallas, Boston, San Francisco’da devam etmesi öngörülüyor. TAV’ın hedefi ise işletmeciliğini yapmadığı havalimanlarında özel yolcu salonlarını artırarak 2015 sonunda 30 noktaya ulaşmak. Bu hafta içinde Avrupa’da Frankfurt, Münih ve Stuttgart’taki Air France/ KLM’ye ait özel yolcu salonlarının işletmeciliğini yapmaya başlayan TAV İşletme Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türk konukseverliğini ‘Primeclass’ markasıyla yurtdışında yaygınlaştırmak arzusunda. Dünyada 3 milyar insan seyahat ederken, bu rakamın yaklaşık yüzde 5’i özel yolcu salonlarını kullanıyor ve oranlar giderek artıyor.

        İlk yerli İHA TSK’da göreve başladı

        Türk Silah Kuvvetleri (TSK), milli ve özgün ilk insansız hava aracını (İHA) geçen hafta envaterine aldı. Teslimatları tamamlanan taktik sınıftaki 6 İHA ve 2 yer istasyonunun serüvenini Baykar Makina Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile konuştum. Bayraktar’la, özel sektör olarak Türkiye’nin ilk milli ve özgün insansız hava aracını üretip babası Özdemir Bayraktar ile Türk havacılığının en önemli isimleri Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ’ın isimlerini altın harflerle tarihe nasıl nakşettiklerini ve gelecek hedeflerini konuştuk. Meraklıları yarın 12.15’te Habertürk’te Airport’a bekliyorum. Ayrıca bu hafta uçuş rotamızda Kızıldeniz’in gelini Akabe ile dünyanın 7 harikasından biri olan antik kent Petra var. Türk Hava Yolları’nın sipariş vermeyi planladığı geniş gövdeli uçaklar da ekranda olacak.

        Diğer Yazılar