Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uçakta deliksiz 9 saat uyuduğum, Los Angeles-Frankfurt uçuşunu hiç unutamam. Tam yatar koltukların (full flat bed) business classlarda yaygınlaşmaya başladığı bir zamanda, Lufthansa yeni koltuklarını test etmek için davet etmişti. Bir gün öncesini az uykuyla geçirip, gündüz de yorulunca, tam yatar koltukta deliksiz uykuyla, süper dinlenmiş bir şekilde uçaktan indim. Fakat herkes benim kadar şanslı olmayabilir. Eğer first veya business sınıflarda uçmuyorsanız, uçakta uyumak o kadar da kolay değil. Ancak aşağıda vereceğim ipuçları işinizi kolaylaştıracaktır.

        1- DOĞRU YER, DOĞRU KIYAFET

        İlk ve en önemli şey koltuk seçimi. Ekonomi sınıfında uçacaksanız ve uzun boylu, iri yapılıysanız ortadaki koltuktan uzak durun. Acil çıkış, koridor veya cam kenarını tercih edin. Business ve first class yolculara birçok havayolu uyumaları için büyük imkânlar sunuyor. Pijama veya eşofman servisi de bunlardan biri. Fakat ekonomide böyle bir hizmet olmadığı için uygun kıyafetinizle yola çıkmalısınız.

        2- EN İYİ UYKU POZISYONU

        Tam yatar bir koltukta uyuması kolay, ama böyle imkânınız yoksa ekonomi sınıfında bu açıyı ayarlamak zor. Uyumak için en doğru açı 135 derecedir. 75 veya 90 derece açıdaki bir koltukta uyumak çok sıkıntılıdır. Bu yüzden seçtiğiniz koltuk ve yanınızdaki kişinin durumu önemlidir. Eğer koltuğunuzu arkaya yatırma durumunuz yok ise masanızı açın ve öne doğru uzanın. Çünkü omurganızı gergin tutmamanız, mümkün olduğunca serbest bırakmanız önemlidir.

        3- NE IÇTIĞINIZE DİKKAT!

        Uçak yolculuğunun ilk 35-40 dakikası önemlidir. Bu süreçte içtikleriniz ilerleyen saatlerdeki durumunuzu da belirler. Kafein ve alkolden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Tuvalet için de zaman ayırın zira uyku için vücudun her türlü ihtiyacının tamamlanmış olması önemlidir.

        4- EKRANLARI KAPATIN

        Eğer önünüzde bir ekran var ise onu kapalı moda almanız gerekmektedir. Ekrandan gelen mavi ışıklar göz kapaklarınıza zarar verebilir. Bu iyi ve düzenli uyumanızı engelleyecek bir unsurdur. Bir göz maskeniz olursa her durumda işiniz kolaylaşır. Bazı havayolları veriyor ama her ihtimale karşı gürültüden etkilenmemek için de mutlaka kulak tıkacınız olmalı.

        5- YASTIKSIZ UÇMAYIN

        Bazı havayollarında yastık bulmanız zor olabilir. Sık yolculuk yapan biriyseniz, mutlaka kullanımınıza uygun bir yastığınız olmalı. Hatta uyuma şeklinize göre yastık temin de edebilirsiniz. Artık her çeşidini havalimanlarında bulmanız mümkün. Nasıl bir yastıkla uçmanız gerekiyor, onu da araştırdık.

        HANGİ YASTIK?

        KUHİ SEYAHAT YASTIĞI

        Taşıması gayet kolay olan bu ürünler iki top şeklinde. Bu topları ortadan kemer birbirine bağlıyor. İsterseniz boynunuza isterseniz kemeri açmadan kafanızın arkasına koyabiliyorsunuz.

        CABEAU YASTIĞI

        Cabeau yastıklar, ortopedik ve yumuşak yapısı uyurken boynunuzu desteklemede veya çenenizin sabit kalmasında kullanabilirsiniz. Yan cepleri de bulunduğu için müzik çalarınızı yastığa monte edebiliyorsunuz.

        EZ ŞEKLİNDEKİ YASTIK

        Yan dönerek uyumayı sevenlerin tercihi EZ yastıklar, aynı zamanda başını koyacak bir omuzu olmayanlar için ideal. Yandaki kişiyi rahatsız etmiyorsunuz ve başınızı koyacak güçlü bir omuz bulabiliyorsunuz.

        SEYAHATÇİ YASTIĞI

        Büyük muz şeklinde ve birden fazla yastık kullananlar için ideal. Kafanızı koyabiliyor ve sarılarak uyuyabiliyorsunuz. Emniyet kemeri gibi vücudunuzu sarıyor.

        THY İLE SİCİLYA'DAN AMERİKA'YA

        İtalya’da başkent Roma, Milano, Venedik, Bologna, Cenova, Napoli, Torino, Pisa ve Sicilya Adası’nın doğusundaki Katanya’ya uçan Türk Hava Yolları’nın (THY) İtalyanları Amerika’ya uçuran en önemli havayollarından birisi olduğunu öğrenince şaşırdım. Çünkü genelde İtalyanların kürenin doğusu için THY’yi tercih ettiği yönünde bir kanaatim vardı. Hafta içinde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile Sicilya Adası’nda, “Baba” filmine hayat veren Corleone Ailesi’nin mekânındaydım. Sebeb-i ziyaretimiz; adanın ikinci büyük şehri Katanya ile Beyoğlu’nun kardeş şehir olmasıydı.

        Katanya Fontanarossa Havalimanı THY İstasyon Şefi İsmail Edremit’ten geçen yıl mayısta açılan hattın doluluğunun yüzde 80’in üzerinde ve yolcuların yüzde 80’inin de yabancılar olduğunu öğrendim. Peki bunu nasıl başarmışlar? Sicilya’dan dünyanın herhangi bir yerine gitmek isteyen İtalyanların, Roma veya başka yerden aktarma yapmaları gerekiyor. Alitalia’nın uçuş noktası az ve hizmette THY ile rekabet şansı olmadığından direkt olarak milli havayolumuz tercih ediliyormuş. Böylece THY, Sicilya’dan Amerika’ya uçuşlarda da en fazla tercih edilen havayolu olmuş.

        Diğer Yazılar