Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Benim 6 aya yakın bir zamandır gündeme getirdiğim husus bu defa bir zirvede daha yüksek sesle dillendirilmiş. “Ulak 4G Baz İstasyonu” hazır hale gelene kadar 4G ihalesinin ertelenmesi isteniyor. Anlamadığım şu: İhaleyi yapanlar ile 4G baz istasyonu geliştirmek için yola çıkan ve bunun için para harcayan kamu kurumları arasında neden bir irtibat yok. Halbuki ben, “4G baz istasyonu yetişmez” diye haykırdığım zamanlarda, sektörden “Biz hazırız” cevapları gelmişti.

        Neden 3 ay ertelendiğine anlam veremediğim 4G ihalesinin Türkiye’de 4G baz istasyonu için kollarını sıvayan sektörün hazır olması için yeniden erteleme talep edilmesi doğru, ama Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin bu konuda ne düşündüğü de önemli.

        Pazartesi günü yapılan “Yeni Nesil Bilgi Teknolojileri Zirvesi”nde Türkiye’de 4G ve 5G gelişmeleri ele alınmış, konunun uzmanları enine boyuna tartışmış. Fakat bu tartışmaları bile geç yaptığımızın farkında değiller. Türkiye telekomünikasyon alanında bir yerlere gelmek, teknoloji geliştirmek istiyorsa kamu adına büyük ihaleler yapanların sektörle yakın temasta olması, onları dinlemesi, neyi ne kadar başarabileceklerini incelemesi gerekiyor. Aksi halde müthiş yanılmanın içinden bir türlü çıkma şansımız olmaz. Telekomünikasyon sektöründe yabancı 3-4 şirketin etki alanında kalırız ve bu durumda da kimseye kabahat atfetme hakkımız da olamaz.

        PARAYI VER, UZAY MEKİĞİ YAPSINLAR!

        Dünyada GSM sektöründe etkin Ericsson, Huawei ve ZTE gibi şirketlerin ekonomik büyüklükleri, Ar-Ge’ye verdikleri önem, fikri ve sinai hakları kendilerine ait olan ürünleri ve sektöre yön veren çalışmaları ortadayken, kamunun desteği olmadan Türkiye’den bir marka çıkarma ve ürün geliştirme imkânımızın olmadığını bilmemiz gerekir. Ancak bizde teknolojiye kenarından dokunan şirketlere bile, devlet azıcık para vererek uzay mekiği yapmayı teklif etse, geri çeviren çıkmaz, emin olun. Her şeyi yapan, her şeye atlayan ve hesap kitap yapmadan kamunun kafasını karıştıran şirketlerimiz ile “Bizimkiler bir şey yapamaz” şeklindeki devletin bakış açısının değiştirilmesi gerekiyor.

        Öte yandan özel veya yarı kamu şirketlerimiz içinde risk sermayesi ayırıp teknoloji geliştiren de yok. Şimdi böyle bir atmosfere sahip memleketin küçük paralarla ve sağlam bir devlet desteği olmadan adım atması söz konusu olabilir mi? Nitekim olmuyor.

        4G ihalesinin makul bir süre için ertelenmesi gerektiğini, Ulaştırma Bakanlığı’ndan erteleme açıklaması gelmeden bir ay önce bu köşede kayda geçirmiştim. Hatta ihale kriteri içine de mutlaka 4G’de yeni teknolojiler içeren ve bu sene piyasada olacak “LTE-A Release 11 olmalı” şartının konulması icap ettiği notunu düştüm.

        Çünkü mevcut haliyle 4G ihalesi ağustosta yapılması halinde, Türkiye’ye 4G’nin de demode sistemleri getirilecektir. Bu sebeple ihale şartnamesi ciddi şekilde ele alınıp Türkiye’deki sektörün kabiliyetlerine bakılarak yeni bir yol haritasının çıkarılması lazım. Sadece 4G baz istasyonu değil, şebekenin diğer taraflarında da özel sektörün önünü açacak adımların atılması gerekiyor. Tek başına 4G baz istasyonuyla başarı gelmez. Merkez şebeke santrallarına da dokunacak teknoloji geliştirmeliyiz.

        SSM BU İHALENİN NERESİNDE?

        Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) desteğiyle yola çıkıp “Ulak Projesi” üzerinde çalışan Argela-Netaş-Aselsan’ın geliştireceği 4G baz istasyonunun yıl sonuna yetişeceği belirtiliyordu. Denenmeden ve testleri bitirilmeden 4G baz istasyonu gibi projelerde “işi alabilmek” için erkenden açıklama yapılmasının doğru olmadığının bir kez daha altını çizmek istiyorum.

        SSM’nin de bu ihaleyle yakından alakadar olması şart. Çünkü devletin, yaklaşık 40 milyon dolarını 4G baz istasyonu geliştirmek için şirketlere aktardığına göre neticesiyle de sonuç alabilmek için ilgilenmesi gerekiyor.

        Hasılı, 26 Ağustos’a ertelenen 4G ihale şartnamesine yönelik yeni bir düzenleme olmadığına göre sektörün de hazır olacağı bir zamanda ihaleye çıkılması ülke adına faydalı olacaktır.

        Diğer Yazılar