Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başından beri takip ettiğim, heyecan duyduğum, yaşadığı sorunları öğrendikçe bir ülkeye değer katacak eser yapmanın, sanıldığı gibi siyasileri ve devlet erkanını fazla heyecanlandırmadığını uzaktan gözlemlediğim bir proje oldu Asyaport.

        Ülkemizde hükümetler, siyasiler ve dahi bürokratlar, hatta ilgi alanına girince askerler, kendilerinin önünü, arkasını belirlemedikleri projeler için heyecanlanmıyorlar. İşin içinde kendileri yoksa, bir yerlerinden tutamıyorlarsa, isterseniz Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine sokan proje yapın, en iyi savunma ürünü geliştirin ve hayata geçirin, durum değişmiyor. Bu konuda ülke ve millet sevgisiyle ilgili tüm kesimlerin bir sıkıntısı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Böyle durumlarda yatırımcıların devletten, siyasilerden ve askerlerden beklediği, gölge etmemeleridir; ancak onlar rahat durmayıp muhakkak projeyi aksatacak, ama otoritelerini gösterecek bir şeyler yaparlar. Mesela Asyaport’u ziyaret ettiğimde ben utandım yolların halinden. Türkiye’nin en büyük konteyner limanı, en teknolojik donanımlarla bitirilmiş, hizmete girmek için gün sayıyor, ama ortada doğru dürüst yol yok. Halbuki alakalı/alakasız her şeyi “en büyük” ibaresiyle ifade etmeyi ne de çok seviyorlardı. Peki nerede cafcaflı cümleler kuran değerli büyüklerimiz!

        MCS SHİPPİNG VE TEKİRDAĞLI SOYUER AİLESİ

        Neden Asyaport? Çünkü, bu limanı hayata geçiren dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinden birisi olan Mediterranean Shipping Company (MSC) ile Tekirdağlı Soyuer Ailesi dünür. Asyaport’u sıfırdan bu noktaya getiren Ahmet Soyuer’in kızının MSC’ye gelin olmasıyla, İtalyan patronların Türkiye’ye olan ilgileri de artıyor. Ahmet Soyuer gibi girişken, ülkesi için bir şeyler yapmaya çalışan bir de dünürleri olunca, torunları Asya’nın ismini bir projede hayata geçirmeye karar veriyorlar ve Asyaport doğuyor. (Asya’nın kardeşi Oscar’ın ismi ise kısa süre önce MSC filosuna katılan dünyanın en büyük konteyner gemisine verilmiş.) Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ilk 10 limanından biri olan Asyaport’a ilk gemi ise yarın yanaşacak, fakat resmi açılış 29 Ekim’de yapılacak. North-West Continent (NWC) hattında hizmet veren MSC TOKYO konteyner gemisi de Asyaport’a yanaşan ilk gemi olacak. Diğer bir ifadeyle, bu limanı hayata geçirenler, aynı zamanda en büyük müşterisi konumundalar. Trakya üzerinden tüm Türkiye’ye ve komşu ülkelere bu liman önemli hizmetler verecek.

        EN BÜYÜK KONTEYNER GEMİLERİ YANAŞACAK

        Tekirdağ-Barbaros’ta 300 bin metrekarelik alanda kurulu Asyaport tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2.5 milyon konteyner hareketine ulaşması bekleniyor. 20 metre derinliğe kadar toplam 2000 metre rıhtımıyla birlikte dünya ölçeğinde bir liman olan Asyaport, mevcut ve önümüzdeki 10 yılda inşa edilecek en büyük konteyner gemilerini elleçleyebilecek. Limanda 11 adet, 24 yan sıraya kadar hizmet verebilecek kapasitede rıhtım vinci (Ship-to-shore Gantry Crane) ile 33 adet lastik tekerlekli saha vinci (Rubber Tyre Gantry Crane) bulunuyor. Asyaport, aynı zamanda bu kapasitesiyle İstanbul’un da yükünü hafifletirken müşterilerine de daha fazla esneklik ve liman kapsama alanı verecek. Yeşil konteyner limanı olarak tasarlanan Asyaport’ta karbon salımını düşürmek için solar paneller, LNG motorlu taşıyıcılar gibi farklı teknolojiler kullanıldı.

        Türkiye, Asyaport ile sadece bir liman değil, iyi bir de denizci ortak kazanmış oluyor. 1970’te deniz taşımacılığına adım atan MSC, yaklaşık 55 bin çalışanıyla bugün dünyanın en büyük konteyner taşıyıcıları arasında yer alıyor. Türkiye’ye MSC Gemi Acenteliği AŞ ile 1995 yılında adım atan şirket, kruvaziyer gemi turlarıyla turizm, konteyner taşımacılığı, Asyaport ve Medlog Lojistik yatırımları ile diğer alanlarda büyümeye devam ediyor ve başka alanlara da ilgi duyduklarını biliyorum.

        Ülkemiz için hayırlı olsun...

        Not: Bir süre buralarda olmayacağım. Affınıza sığınarak yenilenip bol enerjiyle döneceğim.

        Diğer Yazılar